Rod mrtvica – Lamium

Rod Lamium (mrtve koprive, mrtvice) broji u Hrvatskoj desetak vrsta. Naziv „kopriva“ može zbuniti, od kopriva (Urtica) prilično je udaljen. Koprive poput žare koprive nalaze se u obitelju Urticaceae, dok su mrtve koprive obitelj Lamiaceae. Kao što im ime govori, ne peku, većina vrsta je i jestiva barem kad su mlade i za nas su potpuno bezopasne.

Jedna od najmanjih vrsta ovog roda, Lamium amplexicaule L. ima niz naziva: medić, ogrlati medić, obuhvatna mrtva kopriva i obuhvatna mrtvica. Medić je vrsta koja nije izbirljiva, snađe se u Slavoniji, spusti se sve do razine mora gdje gleda auspuhe parkiranih turista, a neke malo pobjegnu iz gužve pa ih čovjek nađe kako uživaju na vrhovima Omiške Dinare. Najveće populacije rastu baš u primorskim krajevima. Proljetne su vrste intrigantnih cvjetova koji se lako zamijete. Listovi lijepo obuhvaćaju stabljiku. Tipično vrsta bude velika desetak centimetara, ali uvijek voli pozirati. Isplati se leći i uhvatiti je u kadru.

Nizinska vrsta slične veličine je Lamium purpureum L., crvena (grimizna) mrtva kopriva, cmrkaljka, pijukavac, rumeni medić i crvena mrtvica. Ona preferira kontinent te je možemo naći ne previsoko na brdima poput Samoborskog gorja

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.