Točkasta bresina – Micromeria thymifolia (Scop.) Fritsch

Na putu prema Kuginoj kući, gdje puca pogled po Velebitu, susrest ćete vrsnu penjačicu po stijenama. Bez konopca i druge opreme pokazala je ljudima kako se vole stijene. U vrućim ljetnim mjesecima srpnja i kolovoza omamit će vas mirisom koji podsjeća na mirisnu metvicu, polajku, Mentha pulegium L. S tom vrstom dijeli sličnost kemijskog sastava eteričnog ulja. Prostor njenog rasta poput prsta proširio se od istočne Slovenije, preko Dinarida i unutrašnjosti Bosna i Hercegovine pa sve preko Crne Gore do Albanije.

Točkasta bresina, Micromeria thymifolia (Scop.) Fritsch, Lamiaceae drugog imena timijanlisni vrisić, pravo je veselje planinara. Najviše je susrećete na srednjem i južnom Velebitu gdje ukrašava stijene i odlično podnosi sušu. Točkasta bresina je fina u manjoj količini u čajevima kojima daje iznimnu aromu, pogotovo ako se čaj spravlja od svježe, nesušene biljke. Kako je biljka osjetljivog staništa, budite etični kod branja. To je čaj kojim se počastim samo u planinama i ne nosim ga kući.

Bresine se lako prepoznaju po čaški. Točkasta bresina ima višesimetričnu čašku (radijalno simetričnu), što možete vidjeti na makro fotografijama, zupci čaške su trokutasti i dugi su koliko i široki. Osim po čaški, lako se prepoznaje po točkastom cvijetu. Na makro fotografijama možete vidjeti i žlijezde koje sadrže eterično ulje.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.