Proljetno mišje uho – Omphalodes verna Moench

Volim zimu, vrijeme kada priroda prividno spava i život čeka tople dane. Nikada priroda ne spava, cijela vojska mikroorganizama i gljiva marljivo priprema teren za vrste koje poistovjećujemo s bujanjem života, a to su biljke. Sezonalnost je privilegija. Postoje veliki dijelovi Zemlje koji ne poznaju sezone kao što su naše. Imali smo sreću, taman u sredini sjevera i juga.

Obitelj Boraginaceae (porečnici, oštrolisti) produktivna je i slatka obitelj vrsta lijepih cvjetova. Sjetite se boražine (borača) i plućnjaka kada razmišljate o Boraginaceae. Dio vrsta stvara alkaloide koji štete jetri pa ih zbog toga izbjegavamo, a dio vrsta je jestiv ili ljekovit. Dio vrsta služi da im se divimo u proljeće. Omphalodes verna Moench, proljetno mišje uho, proljetna modrica i srcolisna pupanka. Listovi su ovalni, dlakavi i ušiljeni, vidljivih žila, a cvjetovi su plavi.

Ime roda potječe od riječi ὀμφᾰλός (omphalos), pupak u prijevodu. Omphalos je bio i sveti kamen u grčkim Delfima. Prema legendi, Zeus je poslao dva orla koji lete istom brzinom. Oni su poletjeli u isti tren sa svake strane planeta kako bi odredio gdje se nalazi centar svijeta. Orlovi su se sastali baš nad Delfima, mjestu gdje su Grci napravili hram. Proljetno mišje uho je dobilo ime po plodovima koji sliče na pupak.

Biljne vrste s kojima su moguće potencijalne zabune su potočnice (Myosotis), od kojih se lako razlikuje po veličini listova. Proljetno mišje uho voli kontinentalne brdske šume u kojima cvate u četvrtom i petom mjesecu.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top