Rod divizmi – Verbascum

Rod divizmi (Verbascum) je povelik i prividno složen za određivanje vrsta. Jedina vrsta koja se lako ističe svojom bojom cvjetova je Verbascum phoeniceum L., ljubičasta divizma. No druge divizme mogu lako sličiti jedna na drugu žutim cvjetovima. Muku samo treba pretvoriti u čistu igru, a za tu igru vam je potreban ključ Flora Croatica 4 koji je neophodan svakom tko određuje vrste na terenu. Na jednom primjeru poigrajmo se vrstom s Kozjaka. U veljači već su se vidjeli listovi u rozeti, no samo na osnovu listova ne možemo razlikovati vrste. Trebalo je sačekati svibanj da procvjeta.

Prvo treba pogledati ima li u pazušcima više cvjetova ili samo jedan. Najveći broj vrsta ima više cvjetova u pazušcima, pa i u ovom slučaju. Za daljnju igru uzeo sam cvijet i izdvojio prašnike. Prašnici divizme mogu biti bubrežasti ili silazno prilegli (vidi sliku). Na taj način dijelimo rod na dva dijela. U prvoj skupini vrsta sve prašnice su bubrežaste, a u drugoj cvijet ima i bubrežaste i prilegle prašnice. Vrsta na slici ima oba tipa prašnika.

Nakon te igre, treba pogledati izgled listova. Listovi nekih vrsta divizme su nishodni. Što to znači? Nishodni list proraste na samu stabljiku odnosno „spušta se“ niz stabljiku. U ovom slučaju divizma ima jasno izražene nishodne listove. Potom ćemo pogledati tučak. Njuška tučka može biti glavičasta i tada bi to bila vrsta Verbascum thapsus, sitnocvjetna divizma. No, kod ove vrste njuška je nishodna (spušta se) niz vrat tučka. Tri vrste mogu imati ovakav tučak: Verbascum macrurum (baršunasta divizma), V. densiflorum (velecvjetna divizma) i V. niveum (snježnobijela divizma).

Za konačnu odluku treba opipati biljku i njene dlačice. Vrlo guste i na opip pomalo grube ima samo jedna vrsta: Verbascum macrurum Ten., baršunasta divizma.

Plantnet aplikacija je korisna i prilično precizna s nekim rodovima, ali ne može razlikovati tako sitne detalje kao što su tučci i prašnici, baš kao što je problematična usporedba dlačica na kameri. Uživajte u igrama.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top