Rod režuha (zubica) – Cardamine

Rod režuha ili zubica (Cardamine) je velik i naizgled je određivanje vrsta naporno. Uz dobar ključ sve se lako posloži i vrste se daleko lakše prepoznaju no mnoge vrsti kompliciranih rodova obitelji orhideja. Režuhe su upoznavaju polako, postaju prijatelji i učas ih možemo razlikovati deseta vrsta. Režuhe pripadaju slavnoj obitelji Brassicaceae.

Upoznat ćemo dvije proljetnice koje su slične, ali ih po listovima vrlo lako razlikujemo. Prva je Cardamine kitaibelii Bech., Kitajbelova režuha, a druga je Cardamine enneaphyllos (L.) Crantz, devetolisna režuha. I jedna i druga režuha su među prvim proljetnicama i rastu najviše u bjelogoričnim šumama. Puno ih nalazite po Gorskom Kotaru i Žumberku i gotovo ne nema planinara ili planinarke da ih nisu sreli. Obje vrste imaju uvijek žute cvjetove koji se nalaze na vrhu biljke, skupljeni u cvat i kod obje vrste listovi se nalaze u pršljenu oko cvata. Po tome se razlikuju od drugih vrsta. No, kod Kitajbelove režuhe listovi su perasto sastavljeni, a kod devetolisne režuhe listovi su utrojeni ili dlanasto sastavljeni. Možete se igrati i brojenja; devetolisna režuha ima devet liski, dok Kitajbelova ima daleko više.

Osim što su vrste česte i dio su planinarske kulture prepoznavanja najčešćih proljetnica kontinenta, postoje i drugi motivi njihovog prepoznavanja. Sve su režuhe jestive, jestivi su cvjetovi i listovi. Cvjetovi mogu završiti u salatama, sendvičima ili fritaji, a listovi se pripremaju na lešo. Imaju karakterističan okus koji podsjeća na sirovi kupus. Svježi zeleni plodovi su začinski, okusa senfa.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.