Šikalina – Picnomon acarna (L.) Cass.

Kako se mijenja percepcija lijepe biljke. U djetinjstvu nisu mi to bile ruže, kad se radi u cvjećarstvu ruže su bodljikave za branje i nošenje. Bile su mi lijepe meke dalije i “pomponke” koje nisu derale kožu, čak i karanfili su mi bili ružni na dodir zbog voska. Vrati se čovjek cijeli krug s godinama pa zavoli bilje bez spektakularnog cvijeta, bodljikavo, podsjeća me na sebe samog s godinama. Nastalo je kušnjama terena i klimatskih izazova.

Šikalina, Picnomon acarna (L.) Cass., Asteraceae, naziv pustena sikavica još jednom će ukazati problem naroda da sve bodljikavo zove sikavica. Silybum marianum oštro će nam to kasnije zamjeriti. Šikalina je ljepotica dalmatinskog krša, taman vode da se živi. Kao i mnoge srodnice, njena kemija je benigna, spojevi u njoj su flavonoidi koje susrećemo u drugim Asteraceae.

Fotografije: okolica Krupe i Kozjak, proljeće i jesen.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Priče iz šume Striborove

Znanstveni podaci bez emocija su kao jedrenjak bez vjetra. Njihova ljepota ne može doći do izražaja.