Zidna salatika – Lactuca muralis (L.) P. Gaertn.

Naizgled je nebitna i dosadna. Lactuca muralis (L.) P. Gaertn. (=Mycelis muralis (L.) Dumort.), Asteraceae, zidna salatika opravdava svoje ime. Mladi listovi, prije cvjetanja biljke, su savršeno jestivi jednom kada ih naučimo prepoznavati. Voli zidove, i to je istina, i rast će u pukotinama zidova koje stvori čovjek, pa je nalazimo ne samo u brdima i planinama već i u urbanom okolišu i selima. No, jednako se lijepo snalazi i u prirodnim stijenama.

Dosada prestaje onog trena kada pogledamo dublje u botaniku. Ovih pet žutih latica nisu latice već jezičasti cvjetovi. Što nama izgleda kao cvijet s pet latica je pet udruženih cvjetova koji tako povećavaju šansu oprašivanja. Strategija je bila očito uspješna i vrsta se proširila po cijeloj Europi.

Ovdje je slikana blizu spilje kamenoloma u Tounju. Spilje u blizini Tounja su jedinstveni fenomen poznat po freatičkim sigama. Kakve su to sige? Neke će biti stalaktiti, a neke stalagmiti, to ste učili davno u školi. No freatičke sige nastaju kada rastu po cijelom zidu koja je ispunjena vodom i spektakularan su fenomen (za sad) unikatan za našu zemlju.

FOTOGRAFIJA: STRIBOR MARKOVIĆ

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top