Farmaceutski ljekoviti oblici biljaka

Riječ “farmaceutski” ovdje doista ne bi trebao imati pejorativno značenje. S ciljem – što jednostavnije, što djelotvornije. Često volim reći kako je u u 21. stoljeću lako raditi fitoterapiju bez obzira na sve veću kompleksnost poznavanja procesa bolesti.

Farmaceutski (ljekoviti) pripravak neophodan je za ispravnu terapiju. Postoje sasvim jednostavni pripravci poput biljnih droga koji služe za spravljanje infuza i dekokta kod kuće, pa sve do vrlo zahtjevnih injekcijskih pripavaka. Dva su glavna cilja farmaceutskih oblika:

  1. osigurati ispravnu dozu
  2. osigurati najbolji i najsigurniji način primjene ljekovite tvari kroz optimalnu formulaciju (npr. oralnim putem, vaginalno, dermalno…)

Osim ova dva glavna, ljekoviti oblik ima i mnoge druge funkcije, od mogućnosti produženog djelovanja, do marketinških razloga.

farmaceutski pripravci

Povijesno, farmaceutski ljekoviti oblici razvili su se kako bi pacijentima bila što lakša primjena ljekovite supstancije, koja vrlo često zna biti lošeg ili intenzivnog okusa. Poznati takav povijesni lijek je antimalarik kinin koji je iznimno gorak lijek.

Biljni pripravci se formuliraju u raznovrsnim ljekovitim oblicima. Neki od njih su već obrađeni među ekstraktima biljaka.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.