Baobab

baobab
Adansonia digitata L., Malvaceae

INCI: ADANSONIA DIGITATA SEED OIL

Namjena: suha koža, pakunzi za kosu

Cijena: srednje do skupo ulje

Tajna ljekovitosti: steroli, linolna kiselina

Moja opaska: svestrano ulje, poput argana

Oralna uporaba: prehrambeno ulje, kod nas rijetko

Kao djeca, a možda i kao odrasli, čitali ste knjigu Mali Princ francuskog pisca Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry. Moram priznati da sam i sam iznenađen njegovim imenima, ali imajte na umu da se radi o francuskom plemiću. Sjećate se muke koje je Mali Princ imao s baobima na svojem malom planetu. Ne dao Bog da pusti da se razrastu – začas bi postali veći od njegove planete! Pustimo na stranu sada psihološku ili političku simboliku: baobab je sve samo ne štetno stablo. Ova impozantna biljka karakterističnog ogromnog debla u kojem skladišti vodu poznata je gotovo iz svih dokumentarnih emisija o životu u Africi. I dok smo na baobab do sada bili naviknuti kao scenografiju za prešetavanja lavova, bizona i žirafa, fokusirajmo se upravo na njega i njegove plodove u visokoj krošnji. Oni su iznimno bogati proteinima, kalcijem i uljem, da su dobili naziv – kruh majmuna. Plod koji i ljudi koriste u prehrani nutritivno je vrlo vrijedan, a njegova masnoća davno je nagnala ljude da iz njega spravljaju masne paste za njegu kože i kose. Ulje je bogato sterolima i ima ugodnu teksturu i osjećaj na koži, premda dosta masni i “rich”, pomalo sličan ulju argana. Ovisno o koži nešto se brže se upija od argana (ali to trebate probati sami) i idealno je za njegu suhe i osjetljive kože sklone iritaciji. Kako ima neutralniji miris od argana može biti odlična zamjena za njega. Kao i argan, koristi se za razne pakunge – kosu, trepavice, obrve, nokte, sam ili u kombinaciji s ricinusom. Kao što baobab štedi vodu u sušnoj sezoni, tako i ulje vraća vlažnost koži. Ulje baobaba uglavnom ne odgovara ljudima s masnom i mješovitom kožom.

Steroli u baobabu su vjerojatno glavne ljekovite molekule, uz esencijalnu linolnu kiselinu.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje blijedožute do žute boje neutralnog do orašastog mirisa.
Relativna gustoća0.850 - 0.990
Slobodne masne kiseline izraženo preko oleinske kiseline4 -7g/100g
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  20.0
Saponifikacijski broj190 - 210
Jodni broj65 - 96
δ-tokoferol (mg/g)20-30
γ-tokoferol180 - 200
α-tokoferol20 - 25
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina18.0 - 30.0
C18:0 stearinska kiselina2.0 - 8.0
C18:1 oleinska kiselina30.0 - 40.0
C18:2 linolna kiselina24.0 - 34.0
C18:3 α-linolenska kiselina0.5 - 3.0
Sadržaj sterola (%)
Ukupni steroli4-5 g/kg
Kolesterol0.1 - 0.2
Kampesterol7.0 - 10.0
β-sitosterol70.0 - 80.0
Δ5 avenasterol2.0 - 4.0

* prema zahtjevima proizvođača; sukladno referencama 3 i 4. Odstupanja su moguća ovisno o izvoru.

Korisne reference
  • Chemical and nutrient analysis of baobab (Adansonia digitata) fruit and seed protein solubility. Osman MA. Plant Foods Hum Nutr. 2004 Winter;59(1):29-33.
  • Nutrient composition of selected indigenous fruits from sub-Saharan Africa. Stadlmayr B, Charrondière UR, Eisenwagen S, Jamnadass R, Kehlenbeck K. J Sci Food Agric. 2013 Apr 30.
  • Fatty acid compositions of tigernut tubers (Cyperus esculentus L.), baobab seeds (Adansonia digitata L.), and their mixture E Eteshola, ACI Oraedu – Journal of the American Oil Chemists’ Society, 1996, 73, 255-257
  • Fat content and fatty acid composition of oils extracted from selected wild-gathered tropical plant seeds from Nigeria IE Ezeagu, KJ Petzke, E Lange, CC Metges – Journal of the American Oil 1998, 75 1031–1035
  • Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell
  • Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
  • Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005
  • Physicochemical and organoleptic characteristics of Uapaca kirkiana , Strychnos cocculoides, Adansoniadigitata and Mangiferia indica fruit products Saka, John; Rapp, Isabel; Akinnifesi, Festus; Ndolo, Victoria; Mhango, Jarrett International Journal of Food Science & Technology , Volume 42 (7) – Jul 1, 2007
  • Fatty acid composition of seed oils from six Adansoniaspecies with particular reference to cyclopropane and cyclopropene acids Auguste, Ralaimanarivo; Emile, Gaydou; Jean-Pierre, Bianchini Lipids , Volume 17 (1) – Jan 1, 1982
  • Fat content and fatty acid composition of oils extracted from selected wild-gathered tropical plant seeds from Nigeria Ikechukwu, Ezeagu; Klaus, Petzke; Erika, Lange; Cornelia, Metges Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 75 (8) – Aug 1, 1998

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.