Biljni abrazivi

Mljevene žitarice

Kukuruzni pšenični grizgriz durum pšenicerižin grizfino mljevena zob jedni su od sastojaka koji se koriste za pilinge a koji su dostupni najčešće kao prehrambene namirnice. Ovo su zanimljivi proizvodi za pilinge koji se odmah koriste, ili traju oko tjedan dana. Naime, griz se lako kvari (pljesnivi), upija puno ulja i mijenja tim izgled i konzistenciju proizvoda, a najčešće nisu pogodni za spravljanje trajnijih vodenih gel pilinga, jer bubre i postaju sličniji kašici za doručak nego pilingu. Birajte kukuruzni i pšenični griz koji ima fin oblik čestica koje su više okrugle i ugodne za kožu, bez da imaju oštre rubove. Tu zna biti puno muke oko traženja. Neki odlični proizvodi za jelo znaju imati čestice oštrih brodova koje su neugodne za primjenu, dok su drugi lijepi i okrugli, ugodni pod prstima. Finoću i oblik čestica lako vidite i sami ili isprobate na koži – bar takve sirovine nisu skupe za igranje, a one loše za piling uvijek lako pojedete.

Neki, poput pilinga riže (INCI: ORYZA SATIVA POWDER) već su posebno tržišno dizajnirani za pilinge, pa su mljeveni na način da daju fine okrugle čestice. Mogu biti i različitih finoća. Piling riže može se nabaviti u više različitih prosječnih veličina čestica: najfiniji je veličine 0,2mm (pilinzi za lice s finoćom koja podsjeća na puder); 0,5 mm (pilinzi za lice i tijelo); 1 mm (pilinzi za tijelo), dok je 2mm najgrublji piling  s efektom masaže potkožnog tkiva koji je vrlo popularan i kao dodatak u anticelulitnoj masaži. Piling riže je za razliku od drugih žitarica daleko otporniji na bubrenje i može se dodavati i u gel faze, a prikladan je i za trajnije proizvode koji završavaju na tržištu.

Koloidna zob (INCI: AVENA SATIVA POWDER) posebno je usitnjena i prosijana integralna zob bogata glukanima. Premda se koristi uglavnom za obloge kod kože sklone iritaciji, ponekad se zna koristiti i kao vrlo nježan i ugodan piling. Za razliku od riže, ona bubri u vodi, stoga se trajni kozmetički proizvodi spravljaju u uljima, a samo svježe pripremljeni u vodenim otopinama.

Mljevene koštice i drugi tvrdi dijelovi biljaka

One su vrlo su popularne u komercijalnoj kozmetici. Superiorni su iz nekoliko razloga – nevjerojatno su stabilni, slabo bubre i u ulju i u vodi jer se drvenasta (celulozna) struktura za razliku od strukture žitarica (škrobna) slabo otapa i mijenja u bilo kojem matriksu. To su najčešće mljevene koštice marelica, breskvi i maslina, te lupine oraha. Njihova struktura omogućuje da ih meljemo i prosijavamo do točno određenih finoća (točno određena granulometrija). Tako imate varijante vrlo finih čestica, iznimno nježnih, pogodnih za pilinge osjetljive kože lica i vrata. Veće čestice, koje također moja imati zadovoljavajući oblik, obično su namijenjene pilinzima za tijelo, a mogu biti toliko velike da imaju i masažni efekt na dublje tkivo, a ne samo abrazivni efekt. Primjerice, postoji piling maslina koji izgleda poput malih “kotačića” koji odlično masiraju, uz to što su i piling. Pogledajmo sada koji su pilinzi dostupni.
Piling koštice marelica (INCI: PRUNUS ARMENIACA SEED POWDER) smeđe je crvene boje, bez mirisa. Ima ih u više granulometrijskih varijanti (prosječna veličina čestica): 0,2 mm, koji je najfiniji i koristi se za pilinge lica (ponekad i tijela), 0,5 i 1 mm, koji se mahom koristi za piling tijela, te najveći 2 mm, koji koristi stopala, rjeđe i za tijelo. U istom obliku dolaze i mljevene koštice masline (OLEA EUROPEA SEED POWDER), argana (ARGANIA SPINOSA SHELL POWDER), te tvrdih ovojnica  kokosa (COCOS NUCIFERA SHELL POWDER) i oraha (JUGLANS REGIA SHELL POWDER) sa sličnim granulometrijama. Piling kokosa, ali i piling tvrdih koštica tamanua (INCI: CALLOPHYLLUM INOPHYLLUM SHELL POWDER) nudi i tvrtka Pacifique Sud.

Sjemenke jagoda (INCI: FRAGARIA VESCA SEEDS) dolaze u samoj jednoj veličini, kao integralne sjemenke veličine 1 mm s dopadljivim mikromasažnim efektom na licu i tijelu, a integralni oblik (nisu mljevene) čine ih posebno atraktivnima. Mljevene sjemenke lotosa (NELUMBO NUCIFERA SEED POWDER), ličija (LICHI CHINENSIS SEED POWDER), grožđa (VITIS VINIFERA SEED POWDER), kivija (ACTINIDIA CHINENSIS SEDD POWDER) Nalazimo u veličinama od 0,5 mm (lice i tijelo); 1 mm (tijelo) i 2 mm (tijelo i masažni efekt). Kako ne otpuštaju ljekovite tvari, barem ne u većim količinama, ove pilinge birajte na osnovu estetskog izgleda i teksture. Svaka od njih ima svoj panel tekstura ali je teško suditi o tome koja je kome bolja – sve su relativno tvrdi ali dovoljno nježni pilinzi, a prednost ovakvih pilinga je upravo više masažni efekt koji je slabije izražen kod mineralnih pilinga. Pazite da razmišljate logično: piling kokosa nema miris kokosa, baš kao niti piling marelica ili jagoda – radi se o ovojnicama ili sjemenkama. Premda se reklamiraju i zbog aktivnih tvari u njima, budimo realni i trebamo znati da ih koristimo zbog masažnih razloga. Ipak, treba očekivati da će sjemenke grožđa otpustiti mali dio aktivnih spojeva oligomernih procijanidina, a ovojnica oraha tanina, koji mogu povoljno djelovati na kožu.

Piling dobiven od kore kineskog cimetovca (CINNAMOMUM CASSIA BARK)  ali i cjenjenijeg pravog cimetovca (CINNAMOMUM ZEYLANICUM BARK) vrlo je ugodnog mirisa, a za razliku od prethodno navedenih otpušta aktivne tvari koje pojačavaju prokrvljenost kože i ostavljaju osjećaj glatke kože. To, naravno, može dodatno biti naglašeno i uljem ili gelom, a u njihovom odabiru neka vam pomogne što ste naučili u poglavljima koje govore o njima. Sličan efekt na cirkulaciju ima i mljeveni podanak đumbira (ZINGIBER OFFICINALE ROOT POWDER). Osim kao sirovine, možete ih naći već gotovo i kao začine u trgovinama, premda nemaju definiranu veličinu čestica (oko 1mm). Jedan od meni najzanimljivijih pilinga dobiva se mljevenjem suhog ploda muškatnog oraha (MYRISTICA FRAGRANS SEED POWDER). Poznati začin namijenjem bešamelu ili jakim povrtnim i mesnim umacima, muškatni orah je stoljećima cijenjen jer, osim što olakšava proces probave, sadrži miristicin koji podiže raspoloženje. U kozmetici daje tonus koži, jer relativno malene čestice pilinga lako otpuštaju aktivne tvari u sam piling. Sve one dolaze i granulaciji od 0,5; 1 i 2 mm i za te granulacije vrijede već navedena pravila primjene. Još jedan od mojih omiljenih pilinga su mljevene sjemenke zvjezdastog anisa (ILLICIUM VERUM SEED POWDER), ugodnog mirisa po anisu čije aktivne tvari dobro djeluju na zrelu kožu, a samom proizvodu daju biljni, osvježavajući miris “bronhi bombona”. Treba imati na umu da ova klasa pilinga malo bubri u vodi, pa ih je najbolje spraviti svježe u gelu, a u uljima su vrlo stabilni. Kralj svih ovih aromatičnih pilinga tvrdih dijelova biljaka ipak je pacifički odnosno kaledonijski sandal (INCI: SANTALUM AUSTROCALEDONICUM). Iz kore ovog drveta Pacifique Sud proizvodi prah raskošnog mirisa sandala, cijenjenog sastojka kozmetike tisućama godina. Žene u Francuskoj Polineziji maske sandala nose na licu po cijeli dan i navodno čini čuda. Doista je prelijep, žalosno je što vam nije trenutno dostupan.

Sjemenke gvarane (PAULLINIA CUPANA SEED EXTRACT) silno su popularne u fitoterapiji jer svojim aktivnim tvarima, metil-ksantinima, djeluju slično kavi, te su popularne među studentima kada spremaju ispite. No, metil-ksantini su jednako popularni u tretmanima celulita jer pomažu u “otapanju” masnog tkiva i potiču cirkulaciju. Dolaze u veličinama čestica od 0,2; 0,5, 1 i 2 mm. Iz istog razloga se koriste i mljevene sjemenke pržene kave(COFFEA ARABICA SEED POWDER) te mljevene sjemenke kakaovca (THEOBROMA CACAO SHELL POWDER). Sadrže već spomenute metil-ksantine i imaju karakterističan i omiljeni miris. Dolaze u veličinama čestica od 0,5; 1 i 2 mm. Kavu možete naći, premda ne u jasno definiranim veličinama čestica, na policama naših trgovina. Poticanje cirkulacije te drenažni i “boost” efekt glavni su marketinški aduti ovih sirovina.

Nešto grublje teksture je piling sjemenki brusnice (VACCINIUM MACROCARPON SEED POWDER) vrlo dopadljice crvene boje i diskretnog mirisa voća. Dolazi u istim veličinama čestice kao i sjemenke kave i kakaovca. Iznimno su stabilne za sve vrste matriksa i boja je vrlo postojana neovisno i konačnoj formulaciji. Sličnih je sastava i piling sjemenki ruže dostupan preko Aroma-zone.
O prahu kore tepezcohuite-a (MIMOSA TENUIFLORA BARK) smo već pričali kod spravljanja macerata, a on je odličan piling za lice jer je tvrde strukture i otpušta cijeni niz aktivnih tvari koji potiču regeneraciju kože.

Piling izdanaka bambusa (BAMBUSA ARUNDICEA STEM EXTRACT) mala je priča za sebe. Ovaj tip pilinga obiluje silicijevim spojevima (preko 75%) i po svojim svojstvima podsjeća na preslicu. Jedini je iz ove klase koji dolazi u granulometriji od 0,1 mm za mikrodermoabraziju, i rijedak je primjer biljnog materijala za ovu primjenu u kojoj dominiraju mineralni abrazivi. Dolazi i u veličinama od 0,2 (lice); 0,5 (lice i tijelo) i 1mm (stopala). Fina nježna kristalinična struktura meni je posebno omiljena – nježnija od riolita ili korunda, ali energičnija od većine drugih organskih pilinga. Sadržaj silicija ga čini iznimno stabilnim u svim matriksima.

Vlaknasti pilinzi

Sljedeća “tvrdoća” ili finoća pilinga očituje se u vlaknastim pilinzima. Neki ljudi ih vole – podsjećaju na male komadiće tkanine koji nježno čiste kožu, a po osjetu (senzorijalno) su posve drugačiji od mljevenih koštica. Vlaknasti pilinzi nemaju okrugle čestice, već duguljaste. Poznati su komercijalni pilinzi spravljeni od sjemenki biljke lufa (LUFFA CYLINDRICA FRUIT). Lufa je arapski naziv za biljku iz obitelji krastavaca i buče, a tvrde sjemenke bogate su vlaknima. Dolaze u tri veličine, od kojih je jedna vrlo sitna, 0,03 mm i to je iznimno nježan, jedva osjetan ali dobar piling za finu kozmetiku i osjetljivu kožu. Nešto veći 0,2 te vrlo veliki 5mm lufa pilinzi namijenjeni su za sapune i gelove za tuširanje. Prirodna boja mu je prljavo bijela do bež, premda proizvođač ima na raspolaganju i umjetno obojene varijante, pogodne za koloritnu kozmetiku. Ipak, oni koji od vas ne vole umjetne tvari, morate imati na umu da su te boje sintetske. Kada sam prvi put dobio uzorak lufe bio sam jako skeptičan, no tekstura ovog pilinga doista je posebna i pravi je užitak. Vlakna lufe ne bubre i vrlo su stabilna u bilo kojem matriksu.

Za razliku od pilinga izdanaka bambusa bogatog silicijem koji je konzistencije praška, postoji i piling od bambusovih vlakana. Dostupan vam je u veličini 0,5 mm i sličan je po svojim karakteristikama lufa pilingu.

Pilinzi od trava roda Cymbopogon, pogotovo raznih vrsta citronele i limunske trave, također ulaze u klasu vlaknastih pilinga, jer je takva i struktura tkiva većine trava. Piling lemongrasa (CYMBOPOGON FLEXUOSUS LEAF POWDER) Dolaze u veličinama vlakana od 0,5; 1 i 2 mm. Osim ugodne vlaknaste strukture, ovaj piling sadrži male količine eteričnih ulja iz samih biljaka, ugodnog limunastog mirisa koji dobro djeluju na cirkulaciju, ali i na masnu kožu sklonu aknama.

Još nježniji piling je ruža stolistica ili galska ruža (ROSA GALLICA FLOWER EXTRACT) iznimno ugodnog mirisa ruže i bogat antocijanima i sluzima koji djeluju emolijentno i umiruju kožu, tako da je omiljena, pogotovo u veličini čestica od 0,2mm, za vrlo osjetljivu kožu.

Jedina koja može uz bok stajati eleganciji ruže je vanilija (INCI: VANILLA PLANIFOILA FRUIT). Pacifique Sud nudi čak nekoliko varijanti ovog mekanog pilinga rajskog mirisa. Od cijelih mahuna, veličine 1 i 0,5 mm, te, zanimljivo, samo od sjemenki. Onaj od cijelih mahuna je vlaknast, ali mekši od lufe ili vlakana bambusa. Sjemenke su pogotovo neobične jer su tvrde, ali opet elastične i imaju sasvim unikatnu teksturu. Teoretski ih možete spraviti sami – zaostane ih i tijekom spravljanja macerata vanilije. Za neku suvislu količinu trebat će vam jako puno novaca jer je vanilija skupa.
Drugi mljeveni dijelovi biljaka

Toliko je veliko biljno carstvo, da ovakvih pilinga ima na tisuće. Ne mogu se od svih biljaka spraviti takvi pilinzi. Glavni je uvjet da se mogu dobro samljeti a da je konačni proizvod pogodan za piling. Neki se spravljaju i u kućnoj upotrebi od komercijalno dostupnih “čajeva”, poput mljevenih cvjetova kamilice i stolisnika. Pazite, ne mogu sve biljke biti dobro samljevene. Cvijet nevena je jedan od stupova kozmetike, ali iznimno je teško samljeti cvijet nevena koji je elastičan i blago ljepljiv pa je prilično je nezgrapan kao piling. Neke biljke iznenađuju, poput preslice od koje se dobiva odlično sredstvo za piling. Postoji pravilo da se koriste biljke koje su dovoljno krute da pucaju u sitnije čestice ili pak sastavljene od sitnijih dijelova koji se lako razbiju iz cijele mase biljaka, kao što je slučaj kod cvata kamilice koji se sastoji od niza malih cvjetova za koje znaju pogrešno misliti da su prašnici. Postoje i biljke koje uopće ne treba samljeti, nego se njihovi cijelo cvjetovi koriste kao piling, a najpoznatiji je primjer cvijet lavande.

Od komercijalno dostupnih pilinga, ovdje svrstavamo mljevena usplođa gorke naranče (CITRUS AURANTIUM AMARA PEEL POWDER) zelenkaste boje, slatke naranče (CITRUS AURANTIUM DULCIS PEEL POWDER) blijedo narančaste boje te limuna (CITRUS MEDICA LIMONUM PEEL POWDER) blijedo žute boje. Aktivne tvari poput sinefrina iz naranče, te eteričnih ulja, pojačavaju cirkulaciju u koži a dobri su kod pilinga “masnih naslaga” i celulita. Ipak, treba biti realan i znati da su to diskretnije količine i manje aktivne tvari nego dodavanje eteričnih ulja ili ekstrakata. I oni dolaze u granulometriji od 0,5; 1 i 2 mm, a sitnije čestice čak i malo bubre zbog sadržaja pektina (vidi gelovi). Njihov glavni adut je vrlo ugodan miris i vrlo nježna tekstura. Idealni su za sve koji ne vole snažne mineralne pilinge ili pilinge tvrdih dijelova biljaka, a ne sviđa im se vlaknasta struktura. Ovi pilinzi imaju teksturu nježnih čestica čak i kad su većih čestica i imaju poseban “soft touch”. Čak i u kućnoj izradi odaju dojam vrlo profesionalnog proizvoda.

Bilo bi vrlo teško doma samljeti cijelu jabuku (PYRUS MALUS FRUIT EXTRACT), stoga se i ovaj piling proizvodi industrijski mljevenjem cijelih sušenih jabuka, što uključuju i koru i sjemenke jabuke. Aktivne tvari poput kvercetina i floridzina djeluju protuupalno, a što je zanimljivo, olakšavaju prirodno tamnjenje kože. Nalazimo ga u vrlo finim 0,2 mm česticama (lice), 0,5 mm (lice i tijelo), 1 mm (tijelo) i 2mm (nježni masažni efekt).

Zanimljive su nam i neke namirnice s kojima se susrećemo svaki dan. Sjemenke maka tradicionalna su namirnica svim popularnih pekarskih proizvoda i makovnjača. Osim što su dostupne u svakoj trgovini, imaju i vrlo ugodan miris. Mogu se koristiti u integralnom obliku, što je ugodan piling jer su sam sjemenke okrugle i nisu grube za kožu, ili se mogu koristiti mljevene, što je još finiji i ugodniji piling za kožu. Mak ima nedostatak da prilično dobro bubri pa je pogodan za svježe spravljene pilinge. Jednako su tako ugodan i mirisni piling mljeveni lješnjacibademi i orasi, sastojci koje nalazimo u kuhinji. Za razliku od maka, ovi mljeveni plodovi su masne teksture, vrlo nježni za kožu. Orasi sadrži i veliku količinu vitamina E. Nalaze se čak i u komercijalnoj prirodnoj kozmetici. Pogodni su za emulzijske i uljne pilinge, dok u gel sustavima relativno lako bubre. Vrlo sličan je i piling spravljen od pulpe kokosa, egzotičnog mirisa, no pazite da kupite sitnije mljeveni kokos ili ga sami dodatno sameljite u mikseru. Kod praktičnih uputa za pripravu kućnih abrazivi dobit ćete još neke ideje i mogućnosti pilinga.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top