Kandelila

Euphorbia cerifera Alcocer = E. antisyphilitica Zucc., Euphorbiaceae
INCI: CANDELILLA CERA

Prednosti: sjaj proizvoda, glađa tekstura od pčelinjeg voska, snažnije izražena filmogenost u odnosu na pčelinji vosak

Mane: polagano taljenje

Moja omiljena aplikacija: fini soft i vrlo glatki balzami za usnice i kožu, kada tražite finu mekoću balzama.

Kandelila je vrsta koja raste u suhim područjima Teksasa i Meksika. Neobičnog je izgleda grma sa zelenim stabljikama bez listova, a same stabljike preuzele su proces fotosinteze kako biljka ne bi gubila nepotrebnu vlagu kroz listove. Stvara puno zaštitnog voska koji je danas naširoko korištena u industriji. Kandelila vosak je snažno filmogen (prekriva kožu i štiti). Prema FAO sastoji se od 42% ugljikovodika (dužina lanca 29-33 ugljikova atoma) od kojih su 89% parafini a 2% alkeni (nezasićeni ugljikovodici). Sadrži ukupno 39% voskova, rezina i sitosterolnih estera, najčešće 20-30% dugolančanih estera i 12-14% sitosterolnih estera. Ukupnih laktona sadrži 6%. Od tih tvari, saponificira se oko 23-29% (mahom se radi o voskovima), a 71-77% je neosapunjivo.

Pojačava prianjanje kozmetičkih preparata za kožu pa se koristi u maskarama, ruževima za usne te zaštitnim kremama za lice. Premda filmogen, daje koži osjećaj fine glatkoće i nije odveć težak. Glatkoća kože, premda ovisi i o drugim sastojcima, je izraženija nego kod pčelinjeg voska. Vrlo se lijepo uklapa u formulacije s pčelinjim voskom. Balzamima za usnice daje poseban sjaj i pojačanu zaštitu (okluzivnost). Koristi se i kao sjajilo, od tableta do namještaja, a puno se koristi i u žvakaćim gumama. Gradivni je dio i nekih emulzijskih sustava (Emulium kappa).

Prema američkoj farmakopeji (USP), kriteriji kvalitete su sljedeći :

  • točka tališta 68,5 – 72,5 °C
  • kiselinski broj 12-22
  • saponifikacijski broj 43-65
  • rezidualna otapala prema općem zahtjevu

U praktičnom životu, kandelila vosak se dosta polako tali stoga je pametno da ga otopite prije, a tek onda dodate ugrijano ulje/macerat (vidi opća pravila spravljanja balzama).

Korisne reference
  • Commercial Waxes – Natural and Synthetic, H. Bennet, Bennett Press (March 15, 2007)
  • 1 Final Report on the Safety Assessment of CandelillaWax, Carnauba Wax, Japan Wax, and Beeswax
    International Journal of Toxicology, Volume 3 (3): 1 – May 6, 1984
  • Structure and Physical Properties of Plant Wax Crystal Networks and Their Relationship to Oil Binding Capacity Alexia, Blake; Edmund, Co; Alejandro, Marangoni Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 91 (6) – Jun 1, 2014

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.