Kandelila

Euphorbia cerifera Alcocer = E. antisyphilitica Zucc., Euphorbiaceae
INCI: CANDELILLA CERA

Prednosti: sjaj proizvoda, glađa tekstura od pčelinjeg voska, snažnije izražena filmogenost u odnosu na pčelinji vosak

Mane: polagano taljenje

Moja omiljena aplikacija: fini soft i vrlo glatki balzami za usnice i kožu, kada tražite finu mekoću balzama.

Kandelila je vrsta koja raste u suhim područjima Teksasa i Meksika. Neobičnog je izgleda grma sa zelenim stabljikama bez listova, a same stabljike preuzele su proces fotosinteze kako biljka ne bi gubila nepotrebnu vlagu kroz listove. Stvara puno zaštitnog voska koji je danas naširoko korištena u industriji. Kandelila vosak je snažno filmogen (prekriva kožu i štiti). Prema FAO sastoji se od 42% ugljikovodika (dužina lanca 29-33 ugljikova atoma) od kojih su 89% parafini a 2% alkeni (nezasićeni ugljikovodici). Sadrži ukupno 39% voskova, rezina i sitosterolnih estera, najčešće 20-30% dugolančanih estera i 12-14% sitosterolnih estera. Ukupnih laktona sadrži 6%. Od tih tvari, saponificira se oko 23-29% (mahom se radi o voskovima), a 71-77% je neosapunjivo.

Pojačava prianjanje kozmetičkih preparata za kožu pa se koristi u maskarama, ruževima za usne te zaštitnim kremama za lice. Premda filmogen, daje koži osjećaj fine glatkoće i nije odveć težak. Glatkoća kože, premda ovisi i o drugim sastojcima, je izraženija nego kod pčelinjeg voska. Vrlo se lijepo uklapa u formulacije s pčelinjim voskom. Balzamima za usnice daje poseban sjaj i pojačanu zaštitu (okluzivnost). Koristi se i kao sjajilo, od tableta do namještaja, a puno se koristi i u žvakaćim gumama. Gradivni je dio i nekih emulzijskih sustava (Emulium kappa).

Prema američkoj farmakopeji (USP), kriteriji kvalitete su sljedeći :

  • točka tališta 68,5 – 72,5 °C
  • kiselinski broj 12-22
  • saponifikacijski broj 43-65
  • rezidualna otapala prema općem zahtjevu

U praktičnom životu, kandelila vosak se dosta polako tali stoga je pametno da ga otopite prije, a tek onda dodate ugrijano ulje/macerat (vidi opća pravila spravljanja balzama).

Korisne reference
  • Commercial Waxes – Natural and Synthetic, H. Bennet, Bennett Press (March 15, 2007)
  • 1 Final Report on the Safety Assessment of CandelillaWax, Carnauba Wax, Japan Wax, and Beeswax
    International Journal of Toxicology, Volume 3 (3): 1 – May 6, 1984
  • Structure and Physical Properties of Plant Wax Crystal Networks and Their Relationship to Oil Binding Capacity Alexia, Blake; Edmund, Co; Alejandro, Marangoni Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 91 (6) – Jun 1, 2014

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top