Spravljanje balzama

Sjetite se općih napomena o čistoći i vaganju koje smo spomenuli kod tonika.

Sada ćemo malo samo detaljnije razraditi pojam vodene kupelji koju kod nas u primorskim krajevima zovu i “banja Maria” prema talijanskom nazivu. Potom ćemo vidjeti koja su dva osnovna postupka spravljanja balzama.

Potreban pribor

 • vaga što bolje osjetljivosti, najbolje 0,1 g, ali i one od 1g su u redu
 • čašica od kemijskog stakla željene veličine za otapanje i miješanje sastojaka. Metalna ili melaminska (plastična) patena je također korisna, ali meni je spretnije raditi u čašici.
 • stakleni štapić ili još bolje uska metalna žličica za miješanje. Ne koristite preširoku jer će vam biti nespretna. Imate za nabaviti i laboratorijske metalne žličice.
 • vodena kupelj
 • sastojci i ambalaža
Vodena kupelj

Kod macerata i nekih drugih proizvoda, već smo pisali o vodenoj kupelji. Pa što je to? Izliti maslac u vodu, ili baciti ga u kadu tople vode? Logično da ne. Idemo najprije vidjeti zašto nam ona treba. Kada stavite neki maslac i ulje u posudu te to direktno stavite na štednjak, dobijete neugodnu pojavu da se dno posude izrazito jako zagrije. Čak i ako je veći sloj ulja, onaj koji je u dodiru s dnom posude se pregrijava (i preko 100 °C), dok gornji sloj bude hladniji. Čak i uz intenzivno miješanje, dobivate efekt “prženja” sloja ulja koji je u dodiru s dnom. To se zbiva jer su metal ili staklo dobri provodnici topline i vrlo se brzo zagrijavaju. To oštećuje čak i stabilna ulja. Stoga je davno pronađeno rješenje, a to je vodena kupelj.

Stavite li u posudu vodu, i tu će doći do zagrijavanja sloja uz posudu, no voda će uskoro postići konstantnu temperaturu. Nadalje, voda ima visok toplinski kapacitet, to znači da može primiti veću količinu topline (energije), a da joj se temperatura malo mijenja. Ima daleko veći toplinski kapacitet od metala. Uronite li sada posudu bez da dotiče dno, omogućit će se ravnomjerno grijanje mase u posudi (pateni, kemijskoj čaši), odnosno ne dolazi do efekta pregrijavanja. Ima još jedan uvjet – ne možete dovoditi beskrajno puno topline, jer će voda onda proključati. Stoga treba ograničiti i količinu topline koja grije vodu. U laboratoriju, za to imamo vodene kupelji, ali su takve profesionalne vodene kupelji obično visoke cijene. Što onda možemo napraviti?

Komercijalne vodene kupelji

Nasuprot profesionalnim vodenim kupeljima danas možete na tržištu EU nabaviti kućne vodene kupelji vrlo dopadljivo izgleda i s osnovnim funkcionalnostima koje nam trebaju a najbitniji je regulator temperature s termostatom. Najveća je prednost striktna kontrola temperature čime se izbjegava pregrijavanje.Improvizacije sa štednjakom

Najjednostavnija improvizacija – koristiti električno kuhalo na najmanjoj snazi. Pogotovo su dobra staklokeramička, ali i obična klasična kuhala koja imate na većini štednjaka sasvim su dovoljna. Ona već imaju ugrađen termostat, a najmanja mjera (“jedinica”), ovisno o štednjaku, bude baš ona koja treba, između 60 i 80 °C. Stoga je prvi korak da uzmete običnu posudu s vodom. Pazite da ne stavite previše, jer će inače i vaše posude plutati i lako se prevrnuti, ali pazite i da ne stavite premalo, jer će inače opet grijati samo dno posude gdje se nalaze vaša ulja. Obično se stavi toliko vode, da kada uronite posudu s nekim materijalom, voda tek malo prelazi razinu ulja u posudi. Nakon što ste stavili vodu, stavite na najmanju mjeru zagrijavanja na kuhalu i sačekajte petnaestak minuta da se cijeli sustav temperira. Taman koliko vama treba da sve pripremite i odvažete. Ako voda vrije – to nije dobro, znači da je i najmanja mjera zagrijavanja već vrenje vode. Voda se obično ugrije da je vruća, uz pojavu malih mjehurića na dnu. Tada je kupelj spremna za upotrebu.

Idealni grijači su danas ne preskupe staklokeramičke grijače ploče kojima se točno namješta željena temperatura. Međutim, potrebno ju je uključiti petnaestak minuta prije jer se grijača ploča trudi čim prije zagrijati masu vode pa u početku dolazi i do pregrijavanja. Morat ćete se malo poigrati.

Rekli smo da teoretski posuda u kojoj se nalazi ulje ne smije dodirivati dno. Ako imate kemijsku čašu, to znači da biste morali držati sve u ruci i držati sve samo uronjeno u vodu. To je moguće, ali kada ćemo kasnije raditi kreme i imati dvije faze, morali biste biti indijska božica Kali da sve to držite rukama i uz to i miješate. Vi ih ipak imate samo dvije. Stoga ću vam “oprostiti” ako takve posude stavite na dno, ali samo ako je štednjak i zagrijavanje termostatirano na dovoljno nisku temperaturu. Zapamtite, nije ispravno, ali je sasvim zadovoljavajuće. Ionako se maslaci, pa čak i voskovi, otope relativno brzo. No, zato je bitno lagano miješanje, inače će svejedno doći do efekta pregrijavanja na dnu. Druga je mogućnost puno profesionalnija, a to je upotreba patena. Patene su iznutra okrugle, a imaju blago konusni stalak koji potpuno sprječava dodir zagrijane posude na štednjaku i dijela u kojem se nalazi materija. Želite li biti školski ispravni, ovo je najbolji način koji i danas koriste ljekarnici. Međutim, patena zna biti dosta nespretna za uporabu i staklene čašice su najspretnije.

Ako niste sigurni da li je vodena kupelj pretopla, a mudro je biti u početku oprezan, kupite termometar. To nije skupa investicija, bit će dovoljan klasičan alkoholni termometar koji mjeri temperaturu do 100 ili 120 °C, viša temperatura vam neće niti trebati. Njime možete redovito provjeriti ne samo temperaturu vode, već i temperaturu ulja.

Vodena kupelj je nespretna samo za one maslace (kakao maslac) koji se rade na niskoj temperaturi, oko 40 °C. Štednjaci uvijek razvijaju višu temperaturu. Tu se morate igrati zagrijavanja vode na točno određenu temperaturu, skidanja s grijače ploče i strpljivog otapanja. To osim u maslacima koristi rijetko, jer se voskovi i emulzijski sustavi obično griju na višoj temperaturi.Opći postupak

Gdje zagrijavate sve sastojke zajedno

Ovo je najjednostavniji način a pogodan je za voskove koji imaju nižu temperaturu taljenja, do 70 °C, poput pčelinjeg voska. Njega ionako najčešće i koristite.

 • pripremite vodenu kupelj da vas čeka spremna. Uvijek koristite malo veću temperaturu. Primjerice, ako koristite pčelinji vosak temperatura će biti oko 75 °C
 • odvažite navedene sastojke u posudu (kemijska čaša, patena)
 • provjerite temperaturu vodene kupelji i oprezno stavite posudu unutra
 • kako ćete biljna ulja gnjaviti grijanjem, vrlo je korisno da dodate odmah antioksidans, CO2 ekstrakt ružmarina. Obično je dovoljno oko dvije kapi na 50 grama.
 • miješajte polako rukom sve dok se ne otopi cijeli sadržaj. Maslaci se tope brže, a ako ste dodali voskove, oni će se otopiti zadnji. Budite strpljivi, no ako se vosak ne otapa, znači da je temperatura preniska. Pojačajte grijanje u tom slučaju, ali oprezno. Tijekom miješanja pazite da ne miješate tako jako da se materijal hladi i skrutnjava po onim dijelovima čašice koja se ne grije (iznad je razine vode). Onda ćete imati problem s gubitkom materijala.


 • kada se sve otopi, dodajte eterična ulja i ljekovite CO2 ekstrakte ako ulaze u recepturu.
 • maknite iz vodene kupelji i odmah presipajte, dok je toplo i tekuće, u posudu (ambalažu). Čekate li predugo, doći će do zgušnjavanja. Vratite tada u kupelj dok se ne otopi ponovo.
 • ne zatvarajte čepom (poklopcem) ambalažu gdje je proizvod! Ako je toplo, on će se orositi i to može ubrzati kvarenje, a i nije estetski lijepo da s otvorenog poklopca cure kapi vode. Ostavite otvoreno, tek prekriveno papirnim ubrusima kako ne bi po proizvodu padala prašina.
 • kada se sve ohladilo na sobnu temperaturu, možete zatvoriti.
 • proizvod je gotov! Čestitam.
Gdje posebno grijete voskove

Ovo je malo kompliciraniji postupak koji se koristi kod voskova koji imaju visoku točku taljenja, kao što su kandelila, karnauba i riža. Poanta ovog načina je da u što kraćoj jedinici vremena biljna ulja grijemo na temperaturama preko 80 °C. Uporaba CO2 ekstrakta ružmarina je u ovom slučaju zaista korisna. Postupak je sljedeći:

 • pripremite vodenu kupelj da vas čeka spremna. Voskovi visoke točke tališta poput karnaube zahtijevat će grijanje i do 90 °C
 • odvažite voskove u jednu čašicu, a ostale sastojke osim eteričnih ulja u drugu
 • provjerite temperaturu vodene kupelji i prilagodite je temperaturi i oprezno stavite posudu s voskom unutra
 • u posudu s biljnim uljem stavite CO2 ekstrakt ružmarina. Obično je dovoljno oko dvije kapi na 50 grama.
 • miješajte polako rukom sve dok se ne otopi sav vosak. Trebat će vremena i budite strpljivi. Tijekom miješanja pazite da ne miješate tako jako da se materijal hladi i skrutnjava po onim dijelovima čašice koja se ne grije (iznad je razine vode).
 • kada je vosak otopljen, tek onda stavite grijati biljno ulje/maslace.
 • miješajte i mjerite temperaturu dok ona ne prijeđe temperaturu taljenja voska. Pazite, biljno ulje doista dobro zagrijte jer ako je prehladno cijeli ovaj postupak je uzaludan – vosak će se skrutnuti u takvom ulju i morat ćete dugo grijati.
 • ulijte ugrijano biljno ulje u otopljeni vosak. U idealnom slučaju ono će otopiti vosak odmah. U stvarnom životu nastat će manji precipitati voska (komadići) jer je biljno ulje ipak obično hladnije. Ipak, ono će se brže otopiti nego da ste samo stavili vosak u biljno ulje. Miješajte dok ne nastane otopina bez čestica voska.
 • kada se sve otopi, dodajte eterična ulja i ljekovite CO2 ekstrakte ako ulaze u recepturu.
 • maknite iz vodene kupelji i odmah presipajte, dok je toplo i tekuće, u posudu (ambalažu). Čekate li predugo, doći će do zgušnjavanja. Vratite tada u kupelj dok se ne otopi ponovo.
 • ne zatvarajte čepom (poklopcem) ambalažu gdje je proizvod! Ako je toplo, on će se orositi i to može ubrzati kvarenje, a i nije estetski lijepo da s otvorenog poklopca cure kapi vode. Ostavite otvoreno, tek prekriveno papirnim ubrusima kako ne bi po proizvodu padala prašina.
 • kada se sve ohladilo na sobnu temperaturu, možete zatvoriti.

Balzami imaju jednu veliku prednost pred emulzijskim sustavima – rijetko kada ćete doživjeti neuspjeh. Čak i ako napravite neke greške u koracima, sve će se to na kraju otopiti jer radite samo s jednom fazom, za razliku od krema gdje radite više faza. Ako spravljate veću količinu ili vam baš na vrata zazvoni poštar koji vas obavještava da ste dobili nasljedstvo u Australiji od pratete, može se desiti da će se masa početi stvrdnjavati u čašici. Nikakav problem, vratite ju u vodenu kupelj. Stoga NIKAD ne isključujte vodenu kupelj sve dok niste istočili sadržaj u ambalažu.

Mikrobiološki konzervansi ne ulaze u sastav. Potpuno logično jer se radi o bezvodnoj masi i u njoj mikroorganizmi uglavnom ne rastu.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top