Ovdje se nećemo dugo zadržavati jer smo već puno toga rekli u uvodu.
Odabrat ćete biljno ulje ili macerat. Po mom iskustvu kod balzama vrlo često posežemo upravo za uljnim maceratima ljekovitih biljaka – gotu kola, kantarion, gavez, neven… Na taj način ih pretvaramo u drugačiji ljekoviti oblik, iz tekućeg u pastozni/kruti. Isto se odnosi i na eterična ulja te eventualno ljekovite CO2 ekstrakte (neven, brđanka…). O svemu ovom sam već puno pisao u prethodnim poglavljima.
Moja je sugestija da nikako ne zaboravite CO2 ekstrakt ružmarina kao antioksidans koji ćete dodati ne samo radi trajnosti proizvoda, već i da ulje/macerat zaštitite od stresa zagrijavanja s voskom. To se pogotovo odnosi na voskove visoke točke taljenja kao što su karnauba i kandelila. Na taj način zaštitit ćete osjetljive nezasićene masne kiseline tijekom samog procesa spravljanja.