Drugi sastojci balzama

Ovdje se nećemo dugo zadržavati jer smo već puno toga rekli u uvodu.

Odabrat ćete biljno ulje ili macerat. Po mom iskustvu kod balzama vrlo često posežemo upravo za uljnim maceratima ljekovitih biljaka – gotu kola, kantarion, gavez, neven… Na taj način ih pretvaramo u drugačiji ljekoviti oblik, iz tekućeg u pastozni/kruti. Isto se odnosi i na eterična ulja te eventualno ljekovite CO2 ekstrakte (neven, brđanka…). O svemu ovom sam već puno pisao u prethodnim poglavljima.

Moja je sugestija da nikako ne zaboravite CO2 ekstrakt ružmarina kao antioksidans koji ćete dodati ne samo radi trajnosti proizvoda, već i da ulje/macerat zaštitite od stresa zagrijavanja s voskom. To se pogotovo odnosi na voskove visoke točke taljenja kao što su karnauba i kandelila. Na taj način zaštitit ćete osjetljive nezasićene masne kiseline tijekom samog procesa spravljanja.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top