(Ko)emulgatori

Emulgatori i koemulgatori (tvari koje potpomažu funkciju emulgatora) naizgled nemaju što tražiti u balzamima koji su anhidrični sustavi (bez vode). Ipak, oni imaju dvije važne funkcije:

  • mogu se koristiti kao dodatni uguščivači balzama te utječu na teksturu. Najpoznatiji su Lanette 16 (INCI: CETYL ALCOHOL), Lanette O (INCI: CETEARYL ALCOHOL) i gliceril-monostearat (GMS, INCI: GLYCERYL STEARATE). Oni poput voskova ugušćuju, ali istovremeno i malo umanjuju masnoću teksture. Pružaju također i dodatnu okluziju (zaštitu) kože. Mala im je zamjerka što se znaju grudati u formulaciji. Kako bismo to izbjegli, obično ih koristimo oko 0,5-2%, vrlo rijetko kada više.
  • i prethodno nabrojani, a pogotovo emulgatori osim na teksturu utječu i na vlažnost kože. Naime, sama naša koža sadrži emulzijski sustav čija je funkcija zaštita vlage u i na koži. Zbog toga su nam emulgatori dodatni ovlaživači u paradoksalno anhidiričnom sustavu. No, nisu svi emulgatori namijenjeni balzamima. Neki bi bili nestabilni bez vodene faze i uništavali bi strukturu balzama, neki bi bili čak i agresivni. Najpoznatiji emulgator koji se koristi je lanolin (INCI: LANOLIN). O njemu ću puno puno više govoriti kod emulzijskih sustava. Svojom specifičnom strukturom tekućih kristala zadržava vlagu i odlično štiti te nadopunjuje zaštitni efekt voskova. Dodaje ga se u prosjeku 5-15%.

Primjena koemulgatora i emulgatora nije uvijek nužna te će ovisiti kakav efekt želimo postići. Primjerice, ako koristimo balzam za njegu jako suhe kože, prisustvo lanolina može nam biti od velike pomoći.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.