Lješnjak

lješnjak

Corylus avellana L. Betulaceae

INCI: CORYLUS AVELLANA SEED OIL

Namjena: njega masne i mješovite kože, celulit, emulzijski sustavi

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: linolna kiselina, steroli

Moja opaska: brzoupijajuće ulje, iznimno ugodno ulje, intrigantnog prehrambenog mirisa.

Oralna uporaba: nikakvo spektakularno djelovanje, ali odlična ideja u kulinarstvu.

Ne jedem ih često ali obožavam lješnjake. Sjećate se da sam rekao da razmislite o kozmetici kao hrani? Kod niti jednog ulja to ne možete tako lako uočiti kao u lješnjaka. Miris vas naprosto mami da ga malo “cugnete” kad već radite s njim. Zašto ne, ono je zdravo jednako kao što je ukusno u salatama, kolačima, pa čak i umacima. Na tržištu možete naći spektar ulja različitog intenziteta mirisa, od intenzivnog do vrlo diskretnog. To ovisi o kultivaru iz kojeg se dobiva ulje. Ostavljam vama na odabir, ja osobno volim miris lješnjaka. Pazite samo da ne kupujete iznimno intenzivno mirisna ulja lješnjaka dobivenih iz prženih lješnjaka. Ono se koristi u kulinarstvu, ali ne i u kozmetici. Želite li malo kemije mirisa? Talijanski autori su zaključili kako su glavne mirisne tvari neprženog lješnjaka linalol, 5-metil-4-heptanon, 2-metoksi-3,5-dimetilpirazin i 4-metilfenol. Prženjem lješnjaka nastaju 3-metilbutanal (miris slada), 2,3-pentandion (miris maslaca), 2-acetil-1-pirolin (miris kukuruznih kokica) i (Z)-2-nonenal (masni miris). Najkvalitetniji lješnjak dolazi iz provincije Giresun u Turskoj koja je veliki izvoznik lješnjaka no uzgaja se po cijelom svijetu.

Lješnjak zajedno s makadamijom pripada skupini ulja koja se lako upijaju. Djeluje emolijentno (omekšavajuće) i regulira lučenje masnoće. Zbog tih razloga, lješnjak je idealan za njegu mješovite i masne kože. No, ugodan je za sve tipove kože. Ostaje nam pitanje zašto je baš lješnjak dobar za masnu kožu? Dominantna masna kiselina je oleinska što nije ni po čemu spektakularno; količina linolne kiseline možda može biti ljekovita, ali imamo ulja s većim razinama linolne kiseline. Zašto je onda dobro? Odgovor smo dobili još prije 20 godina. Čini se da su fosfolipidi zaduženi za ovaj učinak, premda ih ima vrlo malo (286 ppm odnosno dijelova na milijun). Fosfolipidi u potpunosti nestaju tijekom procesa rafiniranja i takvo ulje nema više povoljno djelovanje (5).

Kemijski sastav varirati o kultivaru, pa su tako američki kultivari obično bogatiji zasićenim masnim kiselinama, a europski su bogatiji linolnom kiselinom. Od tokoferola dominira klasični α-tokoferol (oko 40mg/100g), a od sterola β-sitosterol (oko 134 mg/100 g).

Katkad se upotrebljava i kao iznimno ugodno ulje za masažu. Zbog brzog upijanja, dobar je nosač ljekovitih eteričnih ulja. Blagog je adstringentnog (stežućeg) djelovanja, tako ćete bar naći u knjigama, ali iskreno to se ne može mjeriti s drugim biljnim tvarima kao taninima. Osobno mislim da je bolji opis djelovanja kako djeluje na bolji tonus kože i potkožnog tkiva. Stoga ovo ulje rado koriste i u preparatima protiv celulita i strija. Lješnjak je zanimljivo ulje i za izradu macerata, upravo zbog svojstva upijanja u kožu.

Uzeto oralnim putem, u dozi od 1-2 žličice, navodno poboljšava probavu i lučenje žuči, no slabo je ispitivano u tu svrhu i za takve primjene i ionako za tu namjenu koristimo doslovce desetke drugih biljaka. U svakom slučaju – ukusno je i bezopasno. Sugeriram kao dodatak u finom biskvitnom tijestu rađenom bez praška za pecivo na austrougarski način, prava delikatesa.

Oprez je potreban u slučaju alergije na lješnjake. Općenito budite oprezni kod atopičara i ljudi koji pokazuju alergijske reakcije na niz drugih sastojaka.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje blijedo žute do žute boje, karakterističnog okusa i mirisa koje može biti manje ili više intenzivnog okusa neprženih lješnjaka.
BojaBlijedo žuta do žuta.
Relativna gustoća0.907 - 0.920
Apsorbancija na 270 nmnajviše 0.2
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 2.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Jodni broj85-96
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.0
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina4.0 – 9.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 0.3
C17:0 heptadekanska kiselinanajviše 0.1
C18:0 stearinska kiselina1.0 – 4.0
C18:1 oleinska kiselina70.0 – 85.0
C18:2 linolna kiselina7.0 – 25.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 0.6
C20:0 arahidična kiselinanajviše 0.3

*temeljem više proizvođača i (2). Odstupanja su moguća.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Stribor Marković
Pet stotina stranica literarne šetnje kroz biljke koje su inspirirale lijekove
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.