Spravljanje i nanošenje gelova

Što vam je potrebno od pribora?

Za spravljanje gelova treba sličan pribor kao kod tonika. Treba vam čaša od kemijskog stakla, za gelove je isto je najbolja čaša od 250mL.

Bit će vam potrebna i vaga. Osjetljivost vage bi trebala biti što veća poželjno 0,01g. No, cijena ovih vaga je i veća. Stoga ćete kod kuće improvizirati s količinama na vrh noža, premda ćete se tada susresti s problemom da će gel imati svaki puta drugačiju viskoznost. Ipak, ako vam je vaga osjetljivosti 0,1g, moći ćete s lakoćom raditi gelove od gela crvenih algi i ksantana, te beta-gelom. Dodavanje drugih supstancija, poput hijaluronske kiseline, bit će ipak aproksimativno.

Improvizirana vodena kupelj uglavnom vam nije potrebna. Ipak, zagrijavanje gela ponekad ubrzava njegovo bubrenje, no ne kod svih – gel metil-celuloze je gel isključivo na sobnoj temperaturi, a zagrijavanjem se taloži.

Prema potrebi, možda će vam zatrebati i menzure za određivanje volumena, ali ako imate vagu to vam je manje bitan materijal.

Bit će vam potreban i vrlo jednistavan pribor za miješanjem. To mogu biti obične žličice od nehrđajućeg čelika. Možete kupiti i relativno jeftine staklene štapiće, odmah ćete izgledati profesionalnije.

Za punjenje u tubice trebat će vam maleni ali vrlo široki lijevci jer će služiti za punjenje vrlo viskoznih gelova.

Ambalaža

Za gelove trebat će vam tubice od 50 ili 100mL koje su i najhigijenskiji način pakiranja gelova. Moguće ih je i pakirati u vakuum pompice koje su dostupne, idealne za gelove, ali su obično i daleko skuplje.

Najjeftiniji način pakiranja je u obične posudice za kreme, ali ćete trebati paziti da vam se gel ne osuši u njima.

Opća pravila pripreme

Pravila čistoće i vaganja

Identična pravila čistoće i vaganja vrijede za gelove kao i za tonike.

Pravila miješanja i grijanja

Miješanje je najbitniji dio spravljanja gelova. Bit će dovoljan ručni mikser, ali ne za capuccino, s žičanom uzvojnicom, jer jako pjeni. Vrlo je popularan Aroma-zone mikser s metalnom nazubljenom pločicom na kraju. Miješanje je esencijalno za dobro bubrenje praškastih gelova.

Oboružajte se s malo strpljenja – praškasti gelovi bubre i više sati ako je potrebno.

Pravila označavanja

Pročitajte opća pravila označavanja u tonicima.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top