Tipovi emulzija

Ako su emulzije stabilne smjese ulja i vode, ostaje pitanje: a čega ima više? Jesu li njihovi omjeri jednaki? Postoje sve moguće varijante.

  • ako ima više ulja, a manje vode, tada se pod utjecajem emulgatora voda raspršuje u ulju. To su kreme tipa VODA-U-ULJU (skraćeno V-U, engl. WO, fr. EH). Ovaj tip krema obično je masniji pa je pogodan za suhu kožu. Nekoć su ovakve kreme bile popularne kao kreme za noć: masnije, ali i hranjivije. Postotak masne faze može znatno varirati, od samo 45% (tako da je skoro jednak omjer vodene i masne faze), pa do preko 80% masne faze.
  • ako ima više vode, tada je situacija obratna i ulje je raspršeno u vodi. To je tip emulzija ULJE-U-VODI (U-V, engl. OW, fr. HE). Budući da sadrže manje ulja, one su “laganije”. Katkad se ovakve kreme nazivaju hidratantne, no ja osobno ne volim ovaj izraz koji je potpuno zlouporabljen u modernoj kozmetičkoj industriji. Postotak masne faze je, naravno, niži u ovom tipu emulzija. Obično je bude 20-25%, ali može varirati od ekstremno malih udjela masne faze (1-2%), pa sve do 30%.

Postoje i složeniji emulzijski sustavi. Primjerice, već gotovu emulziju tipa U-V možete umiješati u uljnu fazu s novim emulzijskim sustavom, pa se dobiju kreme tipa U-V-U. Priprava ovakvih emulzija je složen posao i nećemo ih učiti spravljati.

Koji tip emulzije odabrati?

Emulzije tipa V-U su masnije i hranjivije, namijenjene više suhoj koži i kao “noćne” kreme, dok su emulzije tipa U-V više hidratantnije i ugodnije su za masnu kožu kao “dnevne” kreme. Ipak, odabir emulzijskih sustava uvelike ovisi o individualnim procjenama. Neki ljudi sa suhim tipom kože više vole U-V emulzije, koje su i postale najčešći komercijalni tip.

Nakon odabira tipa emulzije, vrlo je bitan odabir emulgatora. Naime, jedni tipovi emulgatora pogodniji su za spravljanje emulzija tipa U-V, a drugi za tip V-U. Stoga ćemo sada naučiti osnovna svojstva i tipove emulgatora koji se koriste u prirodnoj kozmetici.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top