Tipovi emulzija

Ako su emulzije stabilne smjese ulja i vode, ostaje pitanje: a čega ima više? Jesu li njihovi omjeri jednaki? Postoje sve moguće varijante.

  • ako ima više ulja, a manje vode, tada se pod utjecajem emulgatora voda raspršuje u ulju. To su kreme tipa VODA-U-ULJU (skraćeno V-U, engl. WO, fr. EH). Ovaj tip krema obično je masniji pa je pogodan za suhu kožu. Nekoć su ovakve kreme bile popularne kao kreme za noć: masnije, ali i hranjivije. Postotak masne faze može znatno varirati, od samo 45% (tako da je skoro jednak omjer vodene i masne faze), pa do preko 80% masne faze.
  • ako ima više vode, tada je situacija obratna i ulje je raspršeno u vodi. To je tip emulzija ULJE-U-VODI (U-V, engl. OW, fr. HE). Budući da sadrže manje ulja, one su “laganije”. Katkad se ovakve kreme nazivaju hidratantne, no ja osobno ne volim ovaj izraz koji je potpuno zlouporabljen u modernoj kozmetičkoj industriji. Postotak masne faze je, naravno, niži u ovom tipu emulzija. Obično je bude 20-25%, ali može varirati od ekstremno malih udjela masne faze (1-2%), pa sve do 30%.

Postoje i složeniji emulzijski sustavi. Primjerice, već gotovu emulziju tipa U-V možete umiješati u uljnu fazu s novim emulzijskim sustavom, pa se dobiju kreme tipa U-V-U. Priprava ovakvih emulzija je složen posao i nećemo ih učiti spravljati.

Koji tip emulzije odabrati?

Emulzije tipa V-U su masnije i hranjivije, namijenjene više suhoj koži i kao “noćne” kreme, dok su emulzije tipa U-V više hidratantnije i ugodnije su za masnu kožu kao “dnevne” kreme. Ipak, odabir emulzijskih sustava uvelike ovisi o individualnim procjenama. Neki ljudi sa suhim tipom kože više vole U-V emulzije, koje su i postale najčešći komercijalni tip.

Nakon odabira tipa emulzije, vrlo je bitan odabir emulgatora. Naime, jedni tipovi emulgatora pogodniji su za spravljanje emulzija tipa U-V, a drugi za tip V-U. Stoga ćemo sada naučiti osnovna svojstva i tipove emulgatora koji se koriste u prirodnoj kozmetici.

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.