Grožđe, sjemenke

grožđe sjemenke

Vitis vinifera L, Vitaceae

INCI: VITIS VINIFERA SEED OIL

Namjena: njega masne i mješovite kože, ispucalih kapilara, hranjive kreme za svakodnevnu upotrebu

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: tokoferoli, linolna kiselina, fenolni spojevi

Moja opaska: jedno od mojih omiljenih ulja, pogotovo za ljude s masnom kožom koji ne trpe lješnjak. Tajni sastojak, koji od sada to više nije, vrlo hranjivih krema.

Oralna uporaba: zdrava prehrana. Odlično ulje za salate.

Hajdemo biti realni: da nije vina ne bi bilo niti ovog ulja. O ljekovitosti vina piše se danas puno, pogotovo o crnom vinu i “antioksidativnom djelovanju”. Vino ima i druge ljekovitosti, a ne samo “antioksidacijske”, navodno prilično mijenja raspoloženje i u određenim je količinama spas za društva na tulumima da ne zaspu od dosade. Odvajkada je vino glavni ekstrakt ploda vinove loze, a tijekom stoljeća su ljudi razmišljali što da naprave s ostatkom biljke. Tako je list loze završio kao lijek za venski sustav (i zamatanje sarme), no sa sjemenkama grožđa su imali malo više mozganja. Na koncu se vidjelo da sjemenke sadrže sasvim zanimljivo ulje i ekstrakt bogat oligomernim procijanidinima. U početku je bio problem u tome što se ulje uglavnom dobivalo ekstrakcijom organskim otapalima. Vremenom smo shvatili kako je hladno prešano ulje ipak najdragocjenije i najkvalitetnije.

Ulje sjemenki grožđa balansira lučenje sebuma kože pa se svrstava uz bok jojobi, jangu, lješnjaku i papaji u njezi masne kože. Moje je iskustvo (ali ne moram biti u pravu), kako se, u prosjeku, ulje sjemenki grožđa više dopada svojom teksturom osobama s masnom kožom od lješnjaka. Čak i onima koji nikako ne vole masni film na koži, čini se posebno lagano i drugačije. Korisno je kod celulita, proširenih i ispucalih kapilara i proširenih pora na koži pa može biti jedno od ulja nosača za druge aktivne tvari. Ulje sadrži 153-260 mg/kg α-tokoferola dok drugi tokoferoli zastupljeni u manjoj koncentraciji: β-tokoferol 0,98 mg/kg, γ-tokoferol 22.2 mg/kg i δ-tokoferol 0,92 mg/kg. ugodno je i za stresiranu i oštećenu kožu. U svakom slučaju, svestrano ulje, na žalost vrlo je slabo prisutno u industrijskoj kozmetici.

Kod masne i mješovite kože, odlično je u kombinaciji s 10% jojobe i dijelom jangu ulja. Za suhu kožu neobičan koktel dobivate miješanjem ulja ploda divlje ruže. Vrlo je zahvalno ulje za emulzijske sustave.

Pazite na kvalitetu ovog ulja, nabavljajte samo hladno prešano. Ulje ne smije nikako biti ekstrahirano otapalima. Ulje je vrlo blijedo žuto-zeleno do zelenkasto čiji miris varira od diskretnog, preko blagog mirisa na vino pa do vrlo teškog mirisa bačve. Srećom, tijekom godina se očito usavršila tehnologija proizvodnje i zamjećujem sve kvalitetnija biljna ulja sjemenki grožđa vrlo neutralnog uljnog mirisa.

Ulje sjemenki grožđa je poznato u prehrani, svojom aromom osvježava salatu i povrće.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro do blago mutno ulje, vrlo blijedo žute, do zeleno-žute ili zelene boje, uglavnom blagog mirisa.
Relativna gustoća0.918 – 0.930
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina5.5 - 11.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.2
C18:0 stearinska kiselina3.0 - 6.5
C18:1 oleinska kiselina12.0 - 28.0
C18:2 linolna kiselina58.0 – 78.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 1.0

*Codex Alimentarius

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.