Lizolecitin

INCI: Lysolecithin

Namjena: dodatak kao koemulgatora i funkcionalne tvari, rijetko kao samostalni emulgator. Uglavnom za normalnu i suhu kožu. Dobar za sve tipove emulzija.

Prednosti: ugodno okluzivan za njegu kože, ostavlja vrlo fini glatki film na koži koji štiti od isušivanja a za razliku od lecitina taj je film manje masni a emulzije čini subjektivno hidratantnijim.

Nedostaci: Slabo dostupan, gotovo redovito je potrebno koristiti i drugi emulgator.

Sukladnost COSMOS standardu: da

HLB vrijednost: 9

Kada je tvrtka Lipoid lansirala ovaj proizvod bila je to prilično velika revolucija. Lizolecitin naime nastaje enzimskom razgradnjom lecitina, odnosno djelovanjem enzima fosfolipaze A2 na molekulu lecitina. Time je proces njegove proizvodnje potpuno bez ikakvih upliva sintetske, već samo prirodne kemije. Fosfolipaza A2 odcjepljuje jednu masnu kiselinu s lecitina, prilikom čega nastaje tzv. monoacil fosfatidil kolin. Prije no me pošaljete vrit zbog ovakvih riječi koje nitko pametan osim ludih kemičara i farmaceuta ne progovara, pogledajmo to na slici.

lizolecitin

HLB vrijednost ovisi o omjerima dijela molekule koji voli vodu i dijela koji voli ulja. Cijepanjem jedne velike jedinice koja voli ulja (masne kiseline), nastaje molekula koja ima veću HLB vrijednost. Ona za lizolecitin iznosi oko 9 (premda zna varirati). To ga čini odličnim za upotrebu u emulzijama tipa UV. On je moćniji emulgator od lecitina ali i dalje zahtijeva prisustvo koemulgatora jer slabo ugušćuje kreme, a još bolje i drugih emulgatora. Postoje tri komercijalna lizolecitina tvrtke Lipoid:

  • Phospholipon LPC 20, lizolecitin iz soje (prašak), GMO free
  • Phospholipon LPC 20 H, hidrogenirani lizolecitin iz soje (prašak), GMO free
  • Phospholipon R LPC 20, lizolecitin iz repice (prašak), GMO free

Kao i kod lecitina, hidrogenirana varijanta, dozvoljena u eko kozmetici, nastala je zbog veće stabilnosti i sporijeg kvarenja sirovine. Svi su vrlo sličnih performansi i osobina. Kao i lecitin, daje osjećaj glatkoće i sprječava isušivanje kože. Koristi se u koncentracijama 1-4%. Emulzijama daje bogatu i vodenu teksturu i vrlo fini filmogeni (okluzivni) efekt. Njegova ljekovitost je nevjerojatna, tako da lizolecitin, čak i ako ne koristimo kao emulgator, možemo dodati kao aktivnu tvar. Potiče regeneraciju tkiva kože bolje od samog lecitina a to je dokazano i u znanstvenim studijama. Uglavnom se primjenjuje kao emulgator za zaštititu suhe kože. Lizolecitin nalazite kao jedan od emulgatora u prirodnoj kozmetici premda prilično rijetko.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top