Sastojci kozmetičkih ulja

A što to može ući u sastojke kozmetičkih ulja osim samih biljnih ulja? Odmah ćete se sjetiti eteričnih ulja, ali rjeđe nam padaju na pamet i drugi zanimljivi sastojci. 

Eterična ulja imaju dvostruku funkciju: njima korigiramo miris i djelujemo ljekovito. Neka eterična ulja dominantno se koriste zbog mirisa, kao što su, primjerice eterična ulja usplođa citrusa. A neka su ljekovita, poput eteričnog ulja sjemenki mrkve. 

Biljna ulja ostvaruju svoj učinak na dva načina. Prvi je fizikalni, odnosno svojim svojstvima mogu djelovati okluzivno i spriječiti gubitak vlage iz kože i nepovoljni utjecaj okoliša ili djelovati na površinski sloj kože i omekšavati ga. Drugi, daleko bitniji aspekt, je biokemijski. Svojim sastavom masnih kiselina “korigiraju” stanične procese u koži. Drugi sastojci mogu biti razni tipovi ekstrakata.
maceratima je već bilo puno riječi i oni se puno koriste u kozmetičkim uljima. 
CO2 ekstrakti
koji se tope u uljima (neven, brđanka…) dodaju se zbog ljekovitog djelovanja, a COekstrakt ružmarina služi kao antioksidans. Katkad se koriste umjesto eteričnih ulja kao mirisna komponenta.

Bez pojačivača apsorpcije kozmetička industrija bi prestala postojati jer su vrlo bitni za senzorijalni osjećaj ne samo ulja već i emulzijskih sustava. Nisu nam uvijek presudni, ali upoznat ćemo ih kako bi ugodili sebi samima.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.