Uljni macerati

Prate nas odvajkada. Ne znamo tko se prvi sjetio “potopiti” biljni materijalu u neku masnoću, najvjerojatnije životinjskog podrijetla, ali ta osoba zaslužila je nobelovu nagradu. Ipak, to je bilo davno, davno prije nego je i ta nagrada stvorena. Gotovo čarobnim postupkom, duša biljaka, njihov miris i boja, prelazili su u masnoću. Proces i filozofija moderne ekstrakcije su stvoreni. Toliko različit od vode – danas znamo razloge jer je masnoća toliko različito otapalo od vode. Uljni macerati tihi su pratitelji fitoterapije i kozmetike, danas vrlo malo korišteni u modernoj kozmetici, ali njihovo vrijeme nije prošlo. Kada ih spravljate, sjetite se milijuna onih koji su tijekom povijesti radili isto. Povratak prirodi nije samo prazna tlapnja dok sjedimo za kompjuterom, a macerati nas tjeraju da taj prazni izraz postane praksa. Toliko prirodni, tako jednostavni i na ponos vašeg truda. Za njih treba odvojiti vrijeme i biti strpljiv, što smo zaboravili u ludilu novog vremena kada vremena nikada nema dovoljno. Neka vam macerati budu učitelji.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top