Vagitoriji i supozitoriji

Korištenje supozitorija u Hrvatskoj je područje nelagode, a u Italiji se za njih otimaju. Svaka zemlja ima svoje navike. Čepići s eukaliptus globulusom desetljećima su bili zlatni standard u zapadnoj Europi kod dišnih infekcija, danas su već zaboravljeni. Još su jedino supozitoriji ostali vrlo popularni za liječenje hemoroida. Poplava HPV-a dovela je pak eterična ulja u vagitorijima u orbitu na nebu i otvorila i nova poglavlja odnosa liječnika prema prirodnoj medicini. Na tome smo im zahvalni.

Vagitoriji se spravljaju kako bi se eterična ulja aplicirala kod infekcija grlića maternice ili rodnice. Ovakva primjena eteričnih ulja ima dugi historijat. Za primjenu na vaginalnoj i rektalnoj sluznici, eterična ulja se moraju uklopiti u prikladan nosač koji bude krut na sobnoj temperaturi, a topi se na temperaturi ljudskog organizma. Nekoć se kao takav nosač koristio kakao maslac, a danas se koriste polusintetski nosači komercijalnog naziva Witepsol i Suppocire koji su spretniji za spravljanje i boljih su svojstava od kakao maslaca. Postoje različite verzije nosača Witepsol ili Suppocire, koje se razlikuju u temperaturi taljenja i HLB vrijednosti (hidrofilno-lipofilni balans). U aromaterapiji se obično koriste oni koji imaju nižu HLB vrijednost (eterična i biljna ulja su lipofilen tvari i vole tvari niže HLB vrijednosti), te oni koji imaju višu temperaturu taljenja, budući da eterična i biljna ulja smanjuju temperaturu taljenja osnovne baze. Primjer takvog nosača je Witepsol E75. Temperatura taljenja je kritična; ako je previsoka vagitorij se neće otopiti; ako je preniska otapanje će biti prebrzo i aktivna tvar neće dugo djelovati. Stoga se ona i modificira, najčešće se povisuje s pročišćenim pčelinjim voskom. U vagitorije s eteričnim uljima obično se ne dodaje emulgator zbog iritacije sluznice.

Primjena eteričnih ulja u rodnicu ima ponekad niz improvizacija u samoliječenju. Tako bi se eterična ulja znala kapati direktno na tampon i koristiti. Ovo je opasno i pogrešno, jer čista eterična ulja iritiraju sluznicu. Nešto bolja je improvizacija da se tampon namoči u 10% smjesu biljnog ulja poput macerata kantariona, jer se time sprečava ovakva iritacija. Ipak, najbolji način ovakve primjene je bio i ostao vagitorij kao pravi ljekoviti oblik.

Supozitoriji su nekoć bili daleko korišteniji farmaceutski pripravci. Danas se koriste daleko rjeđe, uglavnom za analgetike i antipiretike, npr. “čepići” s paracetamolom za liječenje povišene temperature u djece. Tako je i u aromaterapiji, gdje su francuski liječnici desetljećima koristili eterična ulja za liječenje dišnih infekcija. Velika tajna uspjeha supozitorija je u specifičnom načinu apsorpcije. Dvije trećine doze lijeka apsorbira se kroz srednju i donju rektalnu venu koja odvodi krv direktno u sistemsku cirkulaciju zaobilazeći portalni krvotok (krvotok koji dovodi krv u jetru iz probavnog sustava). Zaobilaženjem portalnog krvotoka zaobilazi se i metabolizam aktivnih tvari u jetri, odnosno sprečava se inaktivacija lijeka. Zbog toga aktivna tvar dostiže veću koncentraciju u krvi i višu vršnu koncentraciju (Cmax) u većini slučajeva. Kako se molekule eteričnih ulja relativno brzo metaboliziraju u jetri, nije niti čudo da su nekoć liječnici koji si koristili eterična ulja zamijetili kako supozitoriji djeluju bolje i brže od oralnih oblika.

Ipak, danas je ovo rijetkost što je prava šteta. U Europskoj uniji registrirani su supozitoriji s eteričnim ulje eukaliptus globulusa, a lijek Ozopulmin gotovo je nestao s tržišta, na moju veliku žalost. Supozitoriji s eteričnim uljima, osim za dišni sustav, koriste se još i za lokalni tretman unutrašnjih hemoroida.

Sam način priprave je identičan kao kod vagitorija, osim što su oblici drugačiji. Kod vagitorija koriste se okrugliji, “ovula tip” kalupi, dok se kod supozitorija koriste “torpedo tip”, koji omogućuje da se spontanom kontrakcijom anusa supozitorij lako unese u rektum. S eteričnim uljima koriste se isti tipovi pomoćnih tvari (Witepsol E75), ali se u slučaju supozitorija katkad dodaju i emulgatori poput polisorbata ili lecitina koji olakšavaju apsorpciju.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top