Amaranthus cruentus L., Amaranthus caudatus L., Amaranthus hypochondriacus L. Amaranthaceae
INCI: AMARANTHUS CRUENTUS SEED OIL, AMARANTHUS HYPOCHONDRIACUS SEED OIL, AMARANTHUS CAUDATUS SEED OIL
Namjena: suha, zrela, ispucala koža, koža pod stresnim čimbenicima, proizvodi za sunčanje, pakunzi za kosu i nokte, ulja, balzami i kreme
Cijena: skupo
Tajna ljekovitosti: skvalen, linolna kiselina
Moja opaska: odlično upijanje, neobična tekstura, unikatni mehanizam djelovanja među biljnim uljima, ulje čija budućnost dolazi
Oralna uporaba: moguće povoljno djelovanje na krvožilni sustav i smanjenje razine kolesterola; rijetko se koristi
Amarant sam već spominjao u kontekstu skvalena i skvalana. Sad je vrijeme da mu se malo posvetimo s kozmetičkom aspekta. Amarant je pseudožitarica. Osobno ga pamtim kao hranu za papige. U današnje doba kada je gluten ispao iz mode, a žitarice postale pomalo demonizirane, amarantu je svanuo sasvim novi dan. Ja bih rekao da se trebamo samo sjetiti Newtonovog trećeg aksioma koji govori kako su sile akcije i reakcije jednake u snazi a suprotne u smjeru. Pa kako smo polako postali pekara nacija (s dužnim poštovanjem prema toj struci), onda je logično da se razvio pokret koji govori kako baš nije pametno da smo se pretvorili u hodajuće mješinke koje probavljaju samo kruh i peciva. No, vratimo se malo nazad na amarant. Bez obzira na vrstu i sortu, plod amaranta sadrži manje od 10% ulja što je malo u odnosu na uljarice. Zbog toga se ulje amaranta danas često dobiva CO2 ekstrakcijom.
Glavni aktivni sastojak u ulju amaranta je skvalen. Maslinovo ulje, inače bogato skvalenom, u prosjeku ima 10-20 puta manje skvalena od ulja amaranta. Premda u stvarnom životu sadržaj skvalena varira od 2-6%, neki proizvođači ulja odabiru sorte koje imaju visok udio skvalena u ulju. Skvalen ima presudno značenje u održavanju hidrolipidne barijere kože i isto je tako vrlo bitan kao “gasitelj” slobodnih radikala kojima je koža kao vanjski organ iznimno izložena. Na taj način skvalen štiti druge osjetljive lipide, poput nezasićenih masnih kiselina. Skvalen je i sam po sebi pojačivač apsorpcije i emolijens koji omekšava kožu. Zbog svih tih svojstava koristi se za njegu suhe kože, kože izložene stresu (život u velegradu, rad u klimatiziranim i zatvorenim prostorima, gledanje dnevnika i otvaranje stanja bankovnog računa), a zbog zaštite od slobodnih radikala odlično je u sredstvima za sunčanje. Samo ulje ne daje zaštitu od UV zračenja, ali pomaže u kontroli posljedica UV zračenja. Zbog visokog sadržaja skvalena mali je čarobni dodatak pakunga ili, još bolje, krema i ulja za kosu. Pojam korištenja ulja bogatih skvalenom susrest ćemo i kod brazilskog oraha. Vrlo je zanimljiva ideja koristiti ovo ulje u uljnim serumima za lice jer je i lice najizloženije stresnim faktorima. Bogatstvo linolne kiseline daje mu dodatni njegujući karakter.
Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike | |
---|---|
Organoleptičke karakteristike | Žuto do intenzivno žuto bistro ulje neutralnog i ugodnog mirisa. |
Relativna gustoća | 0.900 - 0.940 |
Indeks loma svjetla na 20 °C | oko 1.470 |
Skvalen (%) | 5.0 - 8.0 |
Jodni broj | 100 - 140 |
Kiselinski broj mg KOH/g | najviše 40.0 |
Peroksidni broj mEq O2/Kg | najviše 10.0 |
Saponifikacijski broj | 135 - 205 |
Ukupni tokoferoli | 5-10 mg/100g |
Udio masnih kiselina | |
C16:0 palmitinska kiselina | 15.0 - 25.0 |
C18:0 stearinska kiselina | 2.0 - 5.0 |
C18:1 oleinska kiselina | 15.0 - 30.0 |
C18:2 linolna kiselina | 40.0 - 50.0 |
Druge masne kiseline | 3.0 - 6.0 |
* temeljem proizvođača i sukladno African Journal of Biotechnology Vol. 5 (11), pp. 1095-1101, 2 June 2006; Arch Latinoam Nutr. 2009 Mar 59 (1):82-7. Odstupanja ovisno o načinu dobivanja su moguća.
Korisne reference
- The importance and perspective of plant-based squalene in cosmetology. Wołosik K, Knaś M, Zalewska A, Niczyporuk M, Przystupa AW. J Cosmet Sci. 2013 Jan-Feb;64(1):59-66.
- Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Huang ZR, Lin YK, Fang JY. Molecules. 2009 Jan 23;14(1):540-54.
- Characteristics of Biologically-Active Substances ofAmaranth Oil Obtained by Various Techniques Czaplicki, Sylwester; Ogrodowska, Dorota; Zadernowski, Ryszard; Derewiaka, Dorota Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, Volume 62 (4) – Nov 1, 2012
- Fractionation of squalene from amaranth seed oil H., Sun; D., Wiesenborn; K., Tostenson; J., Gillespie; P., Rayas-Duarte Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 74 (4) – Apr 1, 1997
- Analytical characteristics of amaranth and pumpkin oilsfrom Romania Babeanu, Narcisa; Nita, Sultana; Popa, Ovidiu; Paraschiv, Ileana; Popa, Ioana Current Opinion in Biotechnology , Volume 24 – Jul 1, 2013
- Bench-scale processing of amaranth seed for oil H., Sun; D., Wiesenborn; P., Rayas-Duarte; A., Mohamed; K., Hagen Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 72 (12) – Dec 1, 1995
- Extraction of Amaranth seed oil by supercritical carbon dioxide Westerman, D.; Santos, R.C.D.; Bosley, J.A.; Rogers, J.S.; Al-Duri, B. The Journal of Supercritical Fluids , Volume 37 (1) – Feb 1, 2006
- Supercritical carbon dioxide extraction of squalene and tocopherols from amaranth and assessment of extracts antioxidant activity Kraujalis, Paulius; Venskutonis, Petras Rimantas The Journal of Supercritical Fluids , Volume 80 – Aug 1, 2013
- Some compositional properties of seeds and oils of eight Amaranthus species John, Budin; William, Breene; Daniel, Putnam Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 73 (4) – Apr 1, 1996
- Effect of variety and location on the total fat, fatty acids and squalene content of amaranth,Blanca, Berganza; Alvaro, Moran; Guillermo, Rodríguez; Nelsón, Coto; Mario, Santamaría; Ricardo, Bressani Plant Foods for Human Nutrition , Volume 58 (3) – Sep 1, 2003
- Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013
- Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor) July 2013, Wiley-Blackwell
- Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011
- Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005