Açaí

acai

Euterpe oleracea Mart., Arecaceae

INCI: EUTERPE OLERACEA FRUIT OIL

Namjena: stresu izložena koža, “anti age”, koža sklona crvenilu i iritaciji, proizvodi za njegu kose

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti: polifenoli, steroli, linolna kiselina

Moja opaska: pravi profesionalni “touch” u finoj kozmetici. Koža sklona crvenilu, proširenim kapilarama, regeneracija kože. Unikatni sastav među uljima.

Oralna uporaba: rijetko.

Neki su čuli za açaí zahvaljujući dr. Ozu, a ja sam čuo za dr. Oza zahvaljujući açaí-ju. Sve je uvijek relativno i stvar je perspektive. Açaí palma obožava vlažna tropska područja Srednje i Južne Amerike. Naraste preko 25 metara u visinu, ima impozantne listove veće od 3 metra. Plod vrlo uvjetno sliči na crno grožđe, ali je plod manji, oko 2,5 cm, a plodovi su nakupljeni u grozdastim nakupinama s 500-900 bobica. Imao sam sreću upoznati originalne Brazilce koji vole ljekovito bilje, pa su mi rekli da se znaju smijati pomami “zapadnjaka” za açaíjem. Nemaju oni ništa protiv toga jer im to donosi ekonomski prihod, ali açaí bobice njima su isto ono što je u našoj tradicionalnoj medicini list koprive – koriste ga za liječenje anemije. Jednako tako slavnu gvaranu koriste za liječenje glavobolje, a mi ju koristimo za svašta. Siroti açaí je prošao trnoviti put negativnog marketinga kao čarobna pilula za mršavljenje i skoro je zbog toga postao nepopularan.

Ulje açaí prema kemizmu masnih kiselina nije spektakularan: kao i većina ulja palmi bogat je oleinskom kiselinom te vrlo varijabilnim razinama linolne kiseline. No, ono što je unikatno u açaí ulju to su polifenoli, molekule koje ulje “pokupi” iz tamno obojene pulpe iz koje se ulje i dobiva. To je 0,3315 mg/g ulja u odnosu na standard katehin, odnosno 0,5742 mg/g polifenola računato na standard galnu kiselinu. Vrlo nam je malo poznato koji točno polifenoli prelaze u ulje iz pulpe, premda nam je sastav pulpe prilično dobro poznat. Ti spojevi pripadaju klasi antocijana, te tanina. Studije su pokazale kako je antioksidativni kapacitet ulja açaíja veći od maslinovog ulja, vjerojatno zahvaljujući ovoj klasi spojeva. Sadržaj sterola u ulju je još nepoznat no u pulpi iz koje se dobiva ulje prevladava β-sitosterol, Δ5-avenasterol, Δ7-stigmasterol i stigmasterol. Od tokoferola, apsolutno dominira α-tokoferol. Ulje je žuto-zelene boje zbog prisustva karotenoida i polifenola. Preko 90% karotenoida je β-karoten.

Vrijednost açaí ulja je u posebnoj kozmetici – koža izložena stresu, proširene pore i kapilare, sklonost crvenilu kože, pa čak i sredstva za sunčanje. Odličan je dodatak, uz abisiniju i brazilski orah, u proizvode za njegu kose, pogotovo bojane kose koja je već bila podvrgnuta stresu bojanja. Ulje je zanimljive boje, idealno je i za serume za lice. Malo razmislite o jednom anti-stres serumu od ulja açaíja, ulja sjemenki maline, borovnice i američke brusnice, bit ćete vrlo zadovoljni.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeŽuta do zeleno-žuta tekućina karakterističnog mirisa koji podsjeća na bobice.
Relativna gustoća0.800 - 0.950
Indeks loma svjetla na 20 °C1.350 - 1.470
Slobodne masne kiseline (% kao oleinska)najviše 10.0
Saponifikacijski brojnajviše 200
Jodni broj118 - 145
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  5.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.0
Udio masnih kiselina
C16:0 palmitinska kiselina11.0 - 25.0
C18:0 stearinska kiselina1.2 - 1.6
C18:1 oleinska kiselina45.0 - 65.0
C18:2 linolna kiselina10.0 - 55.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.6

*temeljem referenci i proizvođača. Odstupanja su moguća.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.