Brusnica, američka

brusnica američka

Vaccinium macrocarpon Aiton, Ericaceae

INCI: VACCINIUM MACROCARPON SEED OIL

Namjena: suha i zrela koža, koža sklona iritaciji i upalama, anti-age, pripravci za ili poslije sunčanja, regeneracija kože

Cijena: skupo

Tajna ljekovitosti:  γ-tokotrienol, α-linolenska i linolna kiselina

Moja opaska: ulje koje je točka na i kada želimo napraviti doista hranjiv serum ili neki drugi pripravak za lice

Oralna uporaba: zbog cijene iznimno rijetko se koristi

Dolaze nam na red dvije brusnice, biljke koje su u našoj prehrani bile potpuna nepoznanica prije dvadesetak godina. Zanimljivo, ali postale su razvikane kod nas nakon otkrića, koje se davno znalo, da pomažu kod urinarnih infekcija. Nas taj dio priče neće zanimati. Iz ulja sjemenki američke vrste brusnice, postupkom CO2 ekstrakcije, nastaje ulje pomalo voćno kiselog mirisa. Razlog zašto su ga dabrali među svim uljima je sadržaj γ-tokotrienola kojeg može biti i do 2g/kg. Tokotrienoli su dugo godina bili spojevi u sjeni srodne grupe, tokoferola odnosno vitamina E. Kako je znanost napredovala, spoznalo se o ljekovitim djelovanjima tokotrienola. Oni nisu samo obično anti-oksidansi, već su i protuupalni spojevi koji pomažu zacjeljivanju kože. Među njima se ističe upravo γ-tokotrienol, stoga je ova vrsta odabrano upravo iz toga razloga. γ-tokotrienol smanjuje oštećenje kože izazvano UV zrakama, štiti od oksidacijskog stresa, a u eksperimentalnih životinja upravo se on akumulira u stanicama kože. Smanjuje i upalu. Kao i ulje sjemenki borovnice, ovo ulje sadrži obilje linolne i α-linolenske kiseline. Sinergija ovih sastojaka prava je injekcija hranjivih sastojaka za vašu kožu. Da bi slast za kožu bila što veća, odmah budite kreativni – dobro ga je miješati s drugim uljima bogatim tokoferolima, kao što je ulje pšeničnih klica i sjemenki borovnice, te uljima bogatih karotenoidima, poput ploda divlje ruže te sjemenki i pulpe pasjeg trna. Kada vam znanje još više poraste, ili već jest, možda će vam pasti na pamet i da miješate s uljima bogatih γ-tokoferolom, kao što su ulja sjemenki nara i ulje sjemenki maline. Premda ne valja pretjerivati u teoriji, ovakva knjiška znanja, vjerujte, vaša će koža uvijek primiti s radošću.

Za sada samo predklinička istraživanja upućuju na moguće pozitivno djelovanje kod UV izazvane hiperpigmentacije, te kao anti age učinak sprječavanjem skraćivanja telomera. Telomere su već neko vrijeme veliki hit u procesu starenja, jer telomere, strukture kromosoma, definiraju “smrtnost” stanice i njihovo skraćivanje dovodi do promjena u diobi stanica. Ipak, nećete postati besmrtni Cirdan ili Galadriel iz Gospodara prstenova.

Možete se igrati s teksturom i upijanjem, pa ćete ga dodavati u ulja poput makadamije, kukuija ili brazilskog oraha. Neka vam ovo ulje služi i da obogati neka druga, uobičajena ulja, poput badema.
Kod nas je dostupno kao CO2 biljno ulje.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje žute boje blago kiselog mirisa.
Relativna gustoćaoko 0.920
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 18.0
Ukupni tokotrienoli (%)> 0.06
Udio masnih kiselina (%)
C18:1 oleinska kiselina15.0 - 25.0
C18:2 linolna kiselina35.0 - 42.0
C18:3 α-linolenska kiselina30.0 - 40.0

*prema specifikaciji za CO2 biljno ulje. Varijacije su moguće za drugačije dobivena ulja.

Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PREDAVANJA

RIJEKA- BILJKE RASPOLOŽENJA
29.11.2019.

ZAGREB- IMUNITET
04.12.2019.

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Stribor Marković
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

PREDAVANJE RIJEKA

BILJKE RASPOLOŽENJA

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
29.11.2019.

PREDAVANJE ZAGREB

IMUNITET

dr. sc. Stribor Marković, mag. pharm.
04.12.2019.