Bršljan i vinova loza

Bršljan – Hedera helix L., Araliaceae

uljni macerat bršljan

Sjećate li se Dorinog dnevnika iz zlatnog doba Feral Tribune-a? U dnevniku se često spominjao gospodin Bršljan, odnosno suprug navedene autorice. Moram priznati potpuno oduševljenje s ovom ironičnom alegorijom supruga koji plazi po svojoj nevoljkoj ženi. Umjesto da imate svoje dosadne bršljane, radije spravite svoj macerat: za razliku od ljudskih bršljana, macerat bršljana barem djeluje na celulit!

Bršljan je svima vama poznata biljka, bilo sa zidova kuća koje prekriva, bilo iz sirupa protiv kašlja. Upućeniji od vas već znaju kako je bršljan specijalna elitna postrojba u teškom i iscrpljujućem ratu protiv celulita u kojem se ne biraju sredstva. Macerat bršljana vrijedi i puno više od toga osim da bude saveznik u borbi protiv celulita. Bogat spojevima triterpenskim saponinima kao što su hederagini i hederini, djeluje i protiv nakupljanja masnog tkiva, umornih i otečenih nogu, pa čak i kod gljivičnih oboljenja kože. Macerat bršljana, zajedno s maceratom vinove loze i gotu kole koriste se kao samostalna terapija za sve navedene probleme, za sve vas koji iz nekog razloga ne trpite eterična ulja ili ih volite koristiti u niskoj koncentraciji. O tome ćemo pričati u sugestijama za terapiju celulita.

Bršljan je naša samonikla biljka, pa ga možete brati i sami. To je velika prednost pred vrstama kao što su tepezcohuite ili monoi. Dva tjedna na Francuskoj Polineziji košta najmanje 3 000 eura, za šetnju po šumi vam treba znatno manje novaca. Ako ga skupljate sami, pazite jer dugo izlaganje svježim listovima bršljana iritira kožu. Listove obavezno osušite na suhom i tamnom mjestu i usitnite. Druga je varijanta da jednostavno kupite gotovi “čaj” lista bršljana.

Macerat bršljana možete spraviti vrlo lako. Bit će vam potrebno:

  • jedan maseni dio listova bršljana (primjerice 80 grama)
  • pet volumnih dijelova hladno prešanog biljnog ulja (primjerice 400 mL). Možete odabrati nekoliko jeftinijih varijanti (suncokret, sezam) ili nešto skupljih (marelica, badem).

Ostavite macerirati tri do četiri tjedna i obavezno promiješajte svaki drugi ili treći dan. Dobro iscijedite i filtrirajte kroz fino cjedilo za čaj.

Kako što je rečeno, glavna namjena ovog macerata je borba protiv celulita.

List crne vinove loze – Vitis vinifera L., Vitaceae

uljni macerati vinova loza

Vinova loza najraširenija je ljekovita biljka. Svoj planetarni uspjeh ova skromna biljka duguje plodovima bogatim šećerima. U cijeloj priči o vinovoj lozi, ljude nisu toliko zanimali šećeri niti drugi ljekoviti spojevi, već alkoholna otopina koja nastaje fermentacijom prozvana – vino. Uvijek me fasciniralo koliko su truda ljudi bili spremni uložiti u taj fini ekstrakt. Sjetite se primoštenskih vinograda, nastalih borbom da se malo tla u kamenu sačuva za rast vinove loze, ili teško obradivih strmina južnih obala Hvara. U toj borbi za kapi cijenjenih vina, postojao je paralelni svijet znalaca koji su koristili vinovu lozu i za druge, ljekovite svrhe. Kao što se sama biljka svojim otpornim žilama bori u škrtom tlu, tako pomaže i našim krvnim žilama da se nose s nedaćama života. Učvršćuje kapilare, pomaže kod proširenih vena i prava je blagodat ako imate lošu cirkulaciju. Ljekoviti spojevi, koji se koriste u tu svrhu, su antocijani, obojeni spojevi koji daju crnom grožđu njegovu karakterističnu tamnu boju, te tanini. Njih ima najviše upravo u crnoj vinovoj lozi, stoga ne koristite listove bijele vinove loze. Ipak, oni se vrlo slabo ekstrahiraju u biljna ulja te je sam macerat listova crne vinove loze boje biljnog ulja.

List vinove loze koristi se na više načina, najčešće u obliku čaja. U Europskoj uniji ima podosta preparata, dodataka prehrani, koji sadrže razne tipove ekstrakata lista vinove loze. U nas su relativna rijetkost, što je prava šteta. Još su rjeđi u obliku uljnog macerata, gotovo nepoznatog u našim krajevima. List se bere isključivo u ranu jesen, kada ima maksimum ljekovitih spojeva. Probajte brati listove sa nešpricanih trsova, najbolje iz zapuštenih vinograda gdje je biljka prepuštena samoj sebi. Listove obavezno osušite i usitnite! Ukoliko sami ne berete listove loze, vrlo ga lako možete nabaviti kao gotovi pripravak.

Macerat se spravlja na identičan način kao i macerat lista bršljana.

Osim za poboljšanje cirkulacije, macerat vinove loze koristi se kod ispucalih kapilara, proširenih vena, celulita, ali i kože sklone crvenilu i ljuskanju, te kod bolesti kao što je rozacea, premda od njega ne možemo očekivati čuda. Ako se lako zacrvenite od čaše vina, sjetite se kako je bilo obazrivo od te iste biljke da osmisli i “protuotrov”.

Naši preci su doista unijeli veliki trud u uzgoj vinove loze. Nagradite njihov rad i uljnim maceratom biljke grčkog boga Dionisa, a ne samo uživanjem u raskošnim paletama vinskih okusa.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top