Karanja

karanja

Milletia pinnata (L.) Panigrahi = Pongamia pinnata Pierre = P. glabra Vent, Fabaceae

INCI: PONGAMIA GLABRA SEED OIL

Namjena: sredstva za sunčanje (apsorbira UV A i UV B spektar), regeneracija kože, repelent i insekticid, infekcije kože, upalne bolesti kože, balzami i emulzijski sustavi za zaštitu kože. Pripravci za njegu kose.

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: karanjin, pongamol, oleinska, eikozenska, behenična kiselina

Moja opaska: neobično ulje duge prošlosti uporabe i sjajne budućnosti. Ne samo da je repelent i insekticid, već odlično upija UV zrake i koristi se zbog toga u sredstvima za sunčanje. Prihvatljivijeg mirisa od neema. Ulje antibakterijskog djelovanja, protuupalno i regenerira kožu. Koristi se i za proizvodnju sapuna. Prava svestrana delicija.

Oralna uporaba: vrlo neugodnog okusa i kao i neem potencijalno toksično. Ne koristiti oralnim putem (u ajurvedi ulje je lijek koji se koristi s razboritošću)

Karanja (pongam, gaanuga, pungu, karanj, karanje, koranjo, karanjpahri, karchaw, honge, kanuga, naktamala) je stablo raskošne krošnje i uskog debla koje naraste u visino do 25 metara. Samonikla je u području istočne i jugoistočne Azije. Sama biljka je nevjerojatno prilagodljiva: može rasti u močvarnim i plavnim područjima i preživjeti višemjesečne poplave, a istovremeno može rasti i u vrlo sušnim krajevima. Plodovi, slični mahunama vrlo tvrde ovojnice, sadrže sjemenke iz koji se dobiva ulje. Ulje je kao i neem stoljećima cijenjen u narodnoj medicini iz svih već nabrojenih razloga. Reputaciju repelenta/insekticida znanost je već potvrdila i zanimljivo djeluje iznimno snažno protiv krpelja. Kao i neem, koristio se i kao spermicid (i povremeno se još uvijek koristi), no to nas djelovanje neće previše zanimati. Koristilo se poput kukui ulja kao ulje za lampe, a bilo je i još uvijek je korišteno kao ulje za razne bolesti kože, od infekcija do različitih upalnih bolesti.

Nas će za kozmetiku najviše zanimati njegovo svojstvo apsorpcije UV zraka, te protuupalno, repelentno i cikatrizantno djelovanje (zacjeljivanje kože). Prilično svestrano, zar ne? U odnosu na neem ima ugodniji miris, te uz andirobu pripada repelentnim uljima prihvatljivog mirisa. No, koji su to spojevi koji mu daju takvo djelovanje? Masne kiseline sigurno nisu. Da nema otopljenih spojeva to bi bilo “oh ne, još jedno ulje s oleinskom kiselinom”. Aktivne tvari u ulju su karanjin, pongamol, te u manjoj mjeri tanini, pongapin, kanjon, pongaglabron i karanjakromen. Oni mu i daju narančasto-smeđu boju. Radovi pokazuju da je sadržaj ovih tvari vrlo varijabilan, ali karanjina bude do 1,25% (što je puno!), a pongamola do 0,85%. Najviše se cijeni ulje iz Azije jer australska karanja sadrži uglavnom spoj pongapin.

pongamol karanjin

Otopljeni spojevi mu daju neugodan i vrlo gorak okus što je dobro jer će odvratiti od oralne uporabe. U većoj količini izaziva mučnine ali se svejedno znalo koristiti kao lijek za bolesti jetre. No, uz mnoge druge sigurnije biljke djelovanja na jetra nema razloga da razmišljate o njegovoj oralnoj konzumaciji.

Ulja i emulzijski sustavi za sunčanje, uz jedno ulje s karotenoidima (buriti), ulje s γ-tokoferolom kao ulje sjemenki maline i čileanski lješnjak, mogu biti odlična formulacija za sunčanje. Zajedno s andirobom može biti odlična baza za repelente, a u balzamima s maceratom gotu kole i egzotičnim maslacem bakuri (ili ulje tamanu ako nemate bakuri) može biti neobičan balzam za zacjeljivanje kože. Jedno je od ulja koje se tradicionalno koristilo za njegu kože kod psorijaze, premda za to nije službeno ispitano.

Kao da mu uz sve to nije dosta, karanja ulje sadrži i veće količine eikozenske i behenične kiseline koji dodatno naglašavaju njegovo emolijentno djelovanje i daju koži glatkoću, a kosi sjaj.

Karanja je ulje čija budućnost tek dolazi. Budite u vlaku koji vozi u tu budućnost.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeŽuto-narančasta do žuto smeđa tekućina karakterističnog mirisa.
Indeks loma svjetla na 40 °C1.4734 - 1.4790
Relativna gustoća0.925 - 0.940
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 20.0
Saponifikacijski broj185 - 195
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  5.0
Neosapunjive tvarinajviše 3%
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina3.7 - 7.9
C18:0 stearinska kiselina2.4 - 8.9
C18:1 oleinska kiselina44.5 - 71.3
C18:2 linolna kiselina20.8 - 18.3
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 2.6
C20:0 arahidična kiselina2.2 - 4.7
C20:1 eukozenska kiselina9.5 - 12.4
C22:0 behenična kiselina4.2 - 5.3
C24:0 lignocerinska kiselina1.1 - 3.5

*temeljem proizvođača i (5)

Korisne reference

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top