Neem

neem

Melia azadirachta L.=Azadirachta indica (L.) Adelb., Meliaceae

INCI: MELIA AZADIRACHTA SEED OIL

Namjena: repelent, protuupalno ulje

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: azadirahtini

Moja opaska: ulje neugodnog mirisa, ali vrlo ljekovito. Razmislit ćete o njegovoj upotrebi kod upalnih bolesti kože, ali najviše za repelente.

Oralna uporaba: izbjegavati ne samo zbog okusa. Velike količine ulja neema oralnim putem mogu izazvati encefalopatiju uz mučninu i povraćanje.

Neem je poznata biljka koja nam je došla iz ajurvedske medicine. Već smo ju spominjali kod maski kao prah listova. Neem se u ajurvedi spominje kao biljka koja čisti organizam i Indijci se prema njemu odnose sa poštovanjem. Ulje plodova neema vrlo je zanimljivo jer ima više tradicionalnih upotreba. Prvo, što je najzanimljivije, ovo ulje je spermicidno pa su ga Indijci koristili i još koriste za kontracepciju. Premda je ovo više puta i klinički potvrđeno, molim da se ne pouzdajete u ovaj način kontracepcije, ne bih volio red ljutitih trudnica. Zbog neugodnog mirisa ovog ulja koje podsjeća na goveđi loj pomiješan pokvarenim lukom i češnjakom sigurno pomaže kontraceptivnom djelovanju jer će biti i repelent za muškarce. Osim za tjeranje pohotnih muškaraca neem je i dobar repelent za insekte pa je uz andirobu, karanju i djelomično tamanu, jedino biljno ulje koje djeluje na taj način. Kao drevno korišteno ulje ajurvede, ispitano je i njegovo antibakterijsko djelovanje, te djelovanje kod upalnih bolesti kože i za poticanje zarastanja kože.

Premda ga takav miris ne čini popularnim, treba razmisliti o njemu kada druga ulja ne djeluju. Miris se relativno teško prikrije, čak i eteričnim uljima, ali kad ste vidjeli neku jako mirišljavi kremu za upale kože? U sastavu mu se ističe spoj azadirahtin A koji je vrlo snažan insekticid. Zanimljivo, to je limonoid, klasa spojeva koju smo već sreli kod andirobe i koja se u Južnoj Americi koristi u iste svrhe kao i neem. No, kako je Indija stara fitoterapijska velesila nije čudo da je ulje neema daleko bolje istraženo i poznatije na zapadu. Sadržaj azadirahtina visok je samo u hladno prešanim uljima, jer se na temperaturi preko 60 °C raspada. Koristi se u koncentraciji do 10% u uljnim pripravcima i emulzijskim sustavima premda i u većim koncentracijama nije štetno za kožu.

Hladno prešano ulje je često gusto ili pastozno na sobnoj temperaturi zbog prisustva zasićenih masnih kiselina, a boja mu je zelena do zeleno-smeđa.

azadirahtin

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeMutna tekućina blijedo žute do žute do zelenosmeđe boje intenzivnog mirisa koji podsjeća na luk, gorkog okusa.
Specifična gustoća0.9087 - 0.9189
Saponifikacijski broj180 - 205
Indeks loma svjetla na 20 °C1.4617 - 1.4627
Slobodne masne kiseline (%)najviše 5.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)0.8 - 2.4
Azadirahtin A1800 - 2700 ppm (1.8 - 2.7 g/kg)
Udio masnih kiselina
C14:0 miristinska kiselinanajviše 2.6
C16:0 palmitinska kiselina16.0 - 34.0
C18:0 stearinska kiselina6.0 - 24.0
C18:1 oleinska kiselina25.0 - 58.0
C18:2 linolna kiselina6.0 - 17.0
*prema referencama i proizvođačima. Manja odstupanja u profilu masnih kiselina su očekivana. Sadržaj azadirahtina najviše varira ovisno o lotu. Može ga biti samo 0.1 g/kg. Prefereriraju se ulja sa sadržajem od preko 1 g/kg.
Korisne reference

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea