Konjugati stearinske kiseline

INCI: u tekstu

Namjena: emulzije tipa UV, isključivo kao koemulgator. Svi tipovi kože.

Prednosti: Vrlo ugodna glatka i lagana tekstura. Poboljšava teksturu drugih emulgatora.

Nedostaci: Ne ugušćuje emulzije. Koristi se s drugim emulgatorima ili koemulgatorima.

Sukladnost COSMOS standardu: da

HLB vrijednost: vidi u tekstu

Moram priznati da mi je bilo vrlo teško nazvati ovu grupu emulgatora. Naime, stearinska kiselina je prisutna u brojnim emulgatorima i koemulgatorima. Ovdje sam htio grupirati dva emulgatora koji koji pripadaju grupi emulgatora koji su konjugati stearinske kiseline i malih organskih kiselina i aminokiselina. To su tzv. anionski emulgatori jer imaju karboksilnu skupinu u obliku soli.

stearil emulgatori

Imaju nekoliko dodirnih točaka jer oboje ne ugušćuju emulzije i uz njih potrebno je koristiti druge emulgatore i koemulgatore, te često i gel sustav. Stoga oni zahtijevaju bolje poznavanje formulacija i korištenja većeg broja sastojaka. Zbog toga i daju više mogućnosti – oba emulgatora mijenjaju teksture drugih emulgatora i najčešće daju laganiju, ugodnu i vodenu teksturu. Oba emulgatora imaju visoku HLB vrijednost i namijenjeni su za UV tip emulzija.

Eumulgin SG i Amisoft 11B (INCI: Sodium Stearoyl Glutamate) tvrtke BASF (Eumulgin SG) i Ajinomoto (Amisoft 11B) je vrlo efikasan emulgator čije su emulzije vrlo stabilne. Može postojati u obliku natrijeve i dinatrijeve soli. HLB mu nije preciziran zbog anionske prirode ali je logično visok. Nije vam dostupan u maloprodaji.

Dermofeel SL (INCI: Sodium Stearoyl Lactylate), dostupan na Aroma-zone kao Emulsifiant MF. Intenzivno se koristi i u prehrambenoj industriji što govori o njegovoj sigurnosti i u kozmetici. Dodaje se najčešće u pekarske proizvode. Ima visoku HLB vrijednost, ali nalazimo kontradiktorne podatke, od 10 do čak 17, vjerojatno zbog njegove anionske prirode. Kako vam je on jedini dostupan, recepture ćemo raditi upravo s njim.

Oba emulgatora se koristi od 0,5-3%. Glavna je strategija jednostavna: dodati umjesto dijela drugog emulgatora dio jednog od ova dva emulgatora. Primjerice, želimo napraviti emulziju s Phytocream 2000 u kojem bi zadržali veći udio masne faze ali smanjili viskoznost i promijenili teksturu. Već smo sličnu priču upoznali kod Sensocreama. Omjeri su prilično jednostavni. 4% Phytocream 2000 ili Hitecream 3000 te 2% natrij stearil laktaka s 15-20% masne faze. Dobivamo emulzije koje su manje viskozne (kreme-mlijeko ili mlijeko) i laganije, vodenije teksture. Povećanjem emulgatora Phytocreama i Hitecreama na 5-6% mlijeka pretvaramo u “soft” emulzije, ako želite poigrajte se na taj način kako je opisano u praktičnom dijelu. Ponekad ih je moguće koristiti kao samostalne emulgatore pogotovo Eumulgin SG, ali je tada potrebno dodati gel kao modifikator konzistencije.Zašto bismo koristili ove emulgatore kada imamo Sensocream? Odgovor leži u drugačijoj teksturi. Tekstura je glađa od Sensocream kombinacija, nešto vodenija i malo manje masna, no to će ovisiti i o drugim dodacima. U svakom slučaju isprobajte emulgator MF i usporedite sa Sensocream.

Druga je prednost što za razliku od Sensocreama, stabilnu emulziju možemo postići samo uz koemulgatore/modifikatore konzistencije. Najbolji je gliceril-monostearat no osobno preferiram teksture s Phytocream i Hitecream.

Praktični dio

Anionska priroda emulgatora MF i visoka HLB vrijednost diktira u industriji njegovo otapanje u vodenoj fazi. Možete probati i tako. Ipak, otapanjem stvara pomalo gelastu otopinu. Malo je spretnije odvagati ga u masnu fazu. Neće se do kraja bistro otopiti, već će zagrijavanjem masna faza biti malo opalescenta. Neka vas to ne smeta. Najprije ćete se poigrati s udjelima pojedinih komponenti. Varirat ćemo udio ulja te pojedinih emulgatora kako biste odabrali željenu viskoznost (“gustoću”). Napravit ćemo sljedeći plan:

Emulzija br.Masna Faza (udio u %)Vodena faza
PhytocreamHitecreamUlje mareliceMFVoda
14-152ad 100%
2-4152ad 100%
36-152ad 100%
4-6152ad 100%
54-202ad 100%
6-4202ad 100%
76-202ad 100%
8-6202ad 100%

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite vodu u jednu čašicu. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu. Stavite grijati na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte. Kada je otopljen emulgator izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu, po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Ulijte u posudice za mlijeko ili kremu. Do sutradan viskoznost (“gustoća”) kreme će porasti.

Usporedite ih dan nakon što ih napravite. Od vama zanimljivih kombinacija poigrajte se teksturom dodacima gelova (ksantan, hijaluronska kiselina) i pojačivača apsorpcije. To smo već učili kod brojnih drugih emulgatora i pogledajte na primjeru Phytocream kako. Sugeriram sljedeće opcije :

  • zamijenite dio ulja s 3% izo-propil miristata ili Cetiol C5 ili nekog drugog ; logično ulje ćete smanjiti s 15 na 12% ili 20 na 17%.
  • dodajte 0,2% ksantana ili 0,2% hijaluronske kiseline u vodenu fazu.

Sada ćemo vidjeti nekoliko primjera gotovih proizvoda.

Mlijeko za tijelo gotu kole

Za početak uopće ne bih komplicirao. Napravit ćemo vrlo jeftino mlijeko za tijelo od macerata gotu kole u marelici. Kako bi bili što jeftiniji koristit ćemo samo vodu u vodenoj fazi a ne hidrolat. Naranča je već možda dosadna, ali svima odgovara za jutarnje dobro raspoloženje.

FazaSastojakUdio (%)
AEmulgator MF2
Hitecream 30004
Macerat gotu kole20
BGlicerol3
Pročišćena (destilirana) vodaad 100%
CEterično ulje slatke naranče0.4
DGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite vodu i glicerol u jednu čašicu. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu. Stavite grijati obje faze na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte masnu fazu. Kada je otopljen emulgator dodajte eterično ulje slatke naranče (oko 6-8 kapi na 50g mlijeka). Izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Uz povremeno miješanje ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Izmiješajte mikserom. Ulijte u posudice za mlijeka.

Ruža & gardenija inka

Ako je prethodna bila jeftina kombinacija, sada ćemo napraviti malo skuplju. Napravit ćemo finu i laganu teksturu s maceratom gardenija inka u brazilskom orahu i hidrolatom bijele ruže, najsuptilnijem od svih hidrolata ruže na tržištu. Dodatak će nam biti Stimulhyal (Elastine booster). Lagana mlijeko-krema, vrlo mekana, izrazito bogatog osjećaja na koži i nenadmašnog prirodnog mirisa.

FazaSastojakUdio (%)
ACO 2  ekstrakt ružmarina0.2
Emulgator MF2
Cetiol C53
Phytocream 20004
Macerat gardenija inka12
BHijaluronska kiselina0.2
Glicerol3
Hidrolat bijele ružead 100%
CStimulhyal (Elastine booster)0.5
DGeogard 2210.4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite hidrolat bijele ruže u drugu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu počevši. CO2 ekstrakt ružmarina trebate dodati oko 3-4 kapi u masnu fazu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i Stimulhyal kojeg ste prethodno odvagali na papiriću ili maloj čašici. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Uz lagano miješanje ohladite na sobnu temperaturu i opet dobro izmiješajte ručnim mikserom. Ulijte u prikladne posudice za mlijeka ili kreme.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top