Sensocream

INCI: Potassium Lauroyl Wheat Amino Acids, Sunflower Seed Oil Glycerides, Capryloyl Glycine

Namjena: emulzije tipa UV, kao koemulgator. Svi tipovi kože, dobar dodatak za masnu kožu sklonu aknama. Istovremeno i aktivna tvar na koži zbog kapriloil-glicina.

Prednosti: Vrlo ugodna tekstura, glatka i samo blago okuzivna.

Nedostaci: Iznimno nespretan kao samostalni emulgator. Uglavnom mu treba “pomoć” drugih emulgatora. U početku pomalo ljepljive teksture što uvelike i ovisi o drugim koemulgatorima.

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednost: ?

Sensocream je dizajniran kao senzorijalni emulgator koji daje posebno ugodnu baršunastu teksturu. Tajna njegovog uspjeha počiva na njegovom kemijskom sastavu. On je kompleksni emulgator koji sadrži tri osnovne komponente:

  • hidrolizirane proteine pšenice, slično kao i kod Phytocream 2000. No, kod Phytocream 2000 na hidrolizirane proteine vezana je palmitinska kiselina, dok je kod Sensocream vezana laurinska kiselina koja, zbog kraćeg lanca (palmitinska kiselina ima 16 ugljikovih atoma a laurinska 12) ima višu HLB vrijednost.
  • kapriloil glicin naizgled ima karakteristike emulgatora jer sadrži kaprilnu kiselinu kao lipofilni i aminokiselinu glicin kao hidrofilni dio. No, to je prije svega funkcionalni sastojak. Kapriloil glicin nježno regulira broj bakterija, regulira lučenje sebuma, ubrzava prodor drugih aktivnih tvari iz emulzije u kožu te smanjuje naboranost kože.
  • gliceridi iz suncokretnovog ulja zaštitni su i hranjivi dio emulgatora.

Na slici su prikazane strukture kapriloil-glicina te jedne od mogućih struktura peptida proteina pšenice s vezanom laurinskom kiselinom.

Sensocream

Zbog svih nabrojenih karatkeristika Sensocream je multifunkcionalni emulgator koristan i za njegu masne i mješovite kože, i za suhu i zrelu kožu. To vrlo rijetko nalazimo kod emulgatora. Tu prestaju i pohvale Sensocream emulgatoru. Naime, Sensocream gotovo redovito zahtijeva druge emulgatore i koemulgatore da bi nastala fina stabilna emulzija. Katkad sugestije proizvođača kako se koristi njihov emulgator znaju voditi ravno u slijepu ulicu. Upravo je takav slučaj sa Sensocreamom. Sugestija od 5% Sensocream i 15% masne faze je katastrofa. Nije dobar ako ste početnici jer nije “samostalni” emulgator gdje želite koristiti samo jedan emulgator radi jednostavnosti. Već kad mislite da je “vrhunski senzorijalni emulgator” obična patka, rješenje se nalazi u kombinaciji s drugim emulgatorima. No, koji je njegov smisao s drugim emulgatorima? U šali znamo reći kako služi za umljekidbu tj. emulzije emulgatora koji inače rade kompaktne kremaste emulzije pretvara u fina mlijeka. Ako sa standardnim, samougušćujućim emulgatorima krenete igrati igru spuštanjem udjela emulgatora, doći ćete do točke kada emulzija više neće biti viskozna, odnosno imat će konzistenciju mlijeka, ali neće biti niti stabilna jer ćete biti ispod kritičnog udjela emulgatora koji daje stabilne emulzije.

Ponaša se i kao senzorijalni koemulgator i kao aktivna tvar što je vrlo pohvalno. Senzorijalno je zaštitan, pomalo filmogen u početku a kasnije s naglašenom glatkoćom. Mi ćemo ga naučiti upravo u kombinacijama s drugim emulgatorima gdje dolaze do izražaja njegove vrijednosti. Uz druge emulgatore koristi ga se 3-5%.Praktični dio

Sensocream je emulgator kojem za razliku od polisorbata ili Simulgreena u pomoć slabo priskaču i koemulgatori poput gliceril-monostearata ili cetilnog ili stearilnog alkohola. Iznimno je preporučljivo koristiti gel sustav za stabilizaciju emulzije. Dva emulgatora s kojima je najlakše ga kombinirati su Phytocream 2000 i Hitecream 3000.

Preporučeni omjeri kod mlijeka su dosta jednostavni, po 4% Phytocream 2000 ili Hitecream 3000, 4% Sensocream a mlijeko stabiliziramo s 0,2% ksantana ili hijaluronske kiseline. Naučit ćemo na nekoliko konkretnih primjera.

Kokosovo mlijeko za tijelo

Spravit ćemo vrlo ugodno i jednostavno mlijeko od biljnog ulja kokosa koje se brzo upija i čini kožu mekanom. Koristite kokosov maslac koji ima intenzivni miris kokosa odnosno koji nije rafiniran. Kako bismo dobili autentični miris kokosa u vodenoj fazi koristit ćemo kupovno mlijeko kokosa kao vodenu fazu, a ako volite baš intenzivni miris kokosa koristit ćemo prirodni mirisni ekstrakt kokosa koji vam je dostupan preko Aroma-zone. On je moguća opcija koju ćete sami odabrati i zato je navedena u zagradi. Vodenu fazu stabilizirat ćemo transparentnim ksantanom. Pravo profinjeno mlijeko s tropskim osjećajem.

FazaSastojakUdio (%)
ASensocream4
Phytocream 20004
Maslac (ulje) kokosa15
BKsantan0.2
Glicerol3
Kokosovo mlijekoad 100%
(C)(Prirodni mirisni ekstrakt kokosa)0.4
DGeogard 2210.4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i ksantanski gel. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo kokosovo mlijeko u drugu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu počevši sa Sensocream. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Moguće je da će biti vidljive male grudice Sensocream i nakon dužeg zagrijavanja. To je u redu i nestat će miješanjem s vodenom fazom, bitno je da je Phytocream 2000 u potpunosti otopljen. Izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i eventualno miris kokosa (oko 6-8 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Uz lagano miješanje ohladite na sobnu temperaturu i opet dobro izmiješajte ručnim mikserom. Ulijte u prikladne posudice za mlijeka.

Hranjivo mlijeko lubenice & kamilice

Spravit ćemo fino hranjivo mlijeko koje sadrži ulja lubenice i ulja američke brusnice kako bismo naglasili iznimno nutritivni aspekt ovog mlijeka. Cetiol C5 bit će nam pojačivač apsorpcije. Radi bolje zaštite i vlaženja dodat ćemo hijaluronsku kiselinu koja se odlično slaže s teksturom ova dva emulgatora. Koristit ćemo hidrolat njemačke kamilice koje smiruje kožu i CO2 ekstrakt kamilice i dobit ćemo vrlo neobičan i već arhaičan miris kojeg je nemoguće naći u komercijalnoj kozmetici. Osjetljive sastojke zaštitit ćemo CO2 ekstraktom ružmarina. Kao aktivni dodatak mislit ćemo prije svega na vlaženje kože: Lactil odnosno Hidratation intense, sinergijsku smjesu ovlaživača kože. Bacimo se na posao.

FazaSastojakUdio (%)
ACO 2  ekstrakt njemačke kamilice0.2
CO 2  ekstrakt ružmarina0.2
Cetiol C53
Sensocream4
Hitecream 30004
Ulje sjemenki brusnice6
Ulje sjemenki lubenice8
BHijaluronska kiselina0.2
Glicerol3
Hidrolat njemačke kamilicead 100%
CLactil (Hidratation intense)3
DGeogard 2210.4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite hidrolat njemačke kamilice u drugu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu počevši sa Sensocream. CO2 ekstrakt ružmarina trebate dodati oko 3-4 kapi u masnu fazu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Moguće je da će biti vidljive male grudice Sensocream i nakon dužeg zagrijavanja. To je u redu i nestat će miješanjem s vodenom fazom, bitno je da je Hitecream 3000 u potpunosti otopljen. Izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Uz lagano miješanje ohladite na sobnu temperaturu, dodajte Lactil (Hidratation intense) i opet dobro izmiješajte ručnim mikserom. Ulijte u prikladne posudice za mlijeka.

Hranjivi serum s medom & matičnom mliječi

Za sve ljubitelje proizvoda pčela ovo će biti vrlo zanimljiv proizvod. Kombinacija matične mliječi i meda spojit ćemo s inulinom kojeg rijetko koristimo u kozmetici a konvencionalna kozmetika ga ne koristi. Matična mliječ regenerira kožu i koristit ćemo njen liofilizirani, suhi oblik. Med i inulin vlaže i štite kožu. Osjetljive sastojke vodene faze zaštit ćemo od oksidacije CO2 ekstraktom ružmarina. Nutritivnu vrijednost naglasit ćemo vrlo hranjivim uljem trputaste lisičine u kombinaciji s uljem baobaba. Prava bogata emulzija – mlijeko za večernju ishranu kože. Miris meda reproducirat ćemo mojim omiljenim hidrolatom bušina. Zgodna opcija je dodatak apsoluta meda u bademovom ulju koji se danas vrlo rijetko nalazi na tržištu.

FazaSastojakUdio (%)
A(Apsolut meda)1
Dikaprilil karbonat3
Sensocream4
Phytocream 20004
Ulje baobaba5
Ulje trputaste lisičine7
BCO 2  ekstrakt ružmarina, hidrodisperzibilni0.2
Liofilizirana matična mliječ1
Inulin2
Glicerol3
Med4
Hidrolat bušinaad 100%
DGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite sastojke vodene faze počevši s medom, jedino nemojte još odvagati CO2 ekstrakt ružmarina. Promiješajte da se otopi. Potom odvažite CO2 ekstrakt ružmarina. Izmiješajte da nastane blago mutna otopina. Odvažite u drugu čašicu sastojke masne faze. kokosovo mlijeko u drugu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Moguće je da će biti vidljive male grudice Sensocream i nakon dužeg zagrijavanja. To je u redu i nestat će miješanjem s vodenom fazom, bitno je da je Phytocream 2000 u potpunosti otopljen. Izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza dodajte Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Uz lagano miješanje ohladite na sobnu temperaturu i opet dobro izmiješajte ručnim mikserom. Ulijte u posudice za mlijeka.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top