Hitecream 3000

INCI: Potassium Palmitoyl Hydrolyzed Oat Protein, Behenyl Alcohol, Palm Glycerides , Sodium Stearoyl Glutamate, Sucrose Palmitate

Namjena: emulzije tipa UV, odličan emulgator za lagane, hidratantne kreme i kreme za masnu i mješovitu kožu

Prednosti: vrlo ugodna lagana tekstura, prilično robusni emulgator kao i Phytocream

Nedostaci: nije idealan za suhu kožu, ali to ovisi i o drugim sastojcima

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednost: ?

Kompanija Sinerga, kreator emulgatora Phytocream 2000 i Hitecream 3000, vrlo je inovativna i u pogledu naziva. Hitecream je sljedeća generacija složenih emulgatora, nastala nakon Phytocream 2000. Premda je sličan, jer sadrži proteinski (aminokiselinski) emulgator, on je posve drugačiji. Vrlo je lagan i nefilmogen, ugodnog, glatkog osjećaja na koži. Po sastavu je i prilično kompliciraniji od Phytocream 2000. Sadrži 10-25% hidroliziranih proteina zobi s vezanom palmitinskom kiselinom koji je jedan od glavnih emulgatora. Osim tih emulgatora, sadrži 4-8% natrij stearil glutamata (kojeg ćemo opisati kasnije) te 2-6% sukroestera, odnosno spoja saharoze i palmitinske kiseline. O sukroesterima pročitajte dalje u tekstu. Uz emulgatore, sadrži i koemulgator/uguščivač behenilni alkohol te trigliceride iz palminog ulja koji također ugušćuje. Glavne odlike struktura prikazane su na slici. Kao i kod Phytocream 2000, proteinski sastav je vrlo kompleksan. Ovdje je prikazan jedan peptid iz avenina iz zobi. Lipofilni dijelovi emulgatora prikazani su crveno, a hidrofilni plavo.

Hitecream
Kao kompleksan emulgator vrlo je robustan i radi stabilne emulzije. Koristi ga se 5-10%, ovisno o količini masne faze. Sam proizvođač sugerira kao optimalni omjer 12% uljne faze i 7,5% masne faze, ali ćemo upoznati i drugačije mogućnosti ovog emulgatora. Tali se na 61-64 °C. Hitecream 3000 moj je omiljeni emulgator za masnu i mješovitu kožu te za emulzijske sustave koji su izrazito hidratantni. Emulzije imaju lijepe, “soft touch” teksture.Praktični dio

Kao i kod Phytocream 2000, najprije ćemo se poigrati teksturama da vidite koja vam najviše odgovara. Tu ćemo vidjeti kako mala razlika u postocima emulgatora može promijeniti teksturu. Kako je Hitecream 3000 odličan emulgator za mješovitu i masnu kožu, kao ulje odmah ćemo posegnuti za uljem sjemenki grožđa. To ne znači da ne smijete koristiti Hitecream 3000 za suhu kožu, dapače, pogotovo kada ljudi vole lagane teksture. Dat ćemo primjer takve emulzije.

Krema 1
FazaSastojakUdio (%)
AUlje sjemenki grožđa10
Hitecream 30006
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 2
FazaSastojakUdio (%)
AUlje sjemenki grožđa13
Hitecream 30007,5
BGlicerol2
Vodad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 70-75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Hitecream 3000 u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.

Usporedite diskretnu razliku u teksturi ovih krema.

Kod Phytocream 2000 emulgatora igrali smo se s dva gela (ksantan i visokomolekulska hijaluronska kiselina). Hitecream 3000 je kompatibilan s ksantanom ali nakon nekog vremena emulzije postaju odveć viskozne pa ćemo ga izbjegavati. Potencijalno možemo koristiti gel crvenih algi, ali njega uglavnom asociramo sa suhom kožom. Njega ćemo koristiti u jednoj recepturi. Sada ćemo usporediti koliko hijaluronska kiselina i pojačivač apsorpcije igraju ulogu u teksturi kreme. Od pojačivača apsorpcije sugeriram dikaprilil-karbonat koje je idealan za masnu kožu, te Cetiol C5. Evo jednog primjera istraživanja tekstura.

Krema 3
FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Ulje sjemenki grožđa10
Hitecream 30007,5
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4
Krema 4
FazaSastojakUdio (%)
ADikaprilil-karbonat3
Ulje sjemenki grožđa10
Hitecream 30007,5
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U prvu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u drugu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 70-75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Hitecream 3000 u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4 kapi). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.

Usporedite teksture ovih krema s prethodnim varijantama.

Krema za mješovitu i masnu kožu, jednostavna

Kao i uvijek, uz minimum sastojaka probat ćemo dobiti maksimum. Ulja jangu i vosak jojobe su fina kombinacija ulja za masnu kožu, a sve ćemo uklopiti uz već kultnu kombinaciju hidrolata i eteričnog ulja ružmarina kemotip verbenon. Ovo može biti i fina dnevna krema za njegu svih tipova kože.

FazaSastojakUdio (%)
AUlje (vosak) jojobe2
Ulje jangu8
Hitecream 30006
BGlicerol2
Hidrolat ružmarin verbenonad 100%
CEterično ulje ružmarin verbenon0,3
DGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 70-75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Hitecream 3000 u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterično ulje (oko 6 kapi na 50g) i promiješajte. Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.

Krema za masnu kožu, složena varijanta

Kada smo naučili jednostavnu varijantu, napravit ćemo složeniju varijantu. Koristit ćemo ulje papaje i vosak jojobe, a od aktivnih tvari Algo’zinc s Aromazone koji je vrlo jednostavan dodatak baziran na algi Laminaria digitata i cinku. Pojačivač apsorpcije je opcija (dikaprilil-karbonat), ako ga nemate probajte i varijantu bez njega, a na njegovo mjesto samo stavite ulje papaje. Iskoristit ćemo malo neobičnu varijantu timijana kemotip linalol blagog antiseptičnog učinka i hidrolata nerolija za potpuni užitak i kože i vašeg nosa.

FazaSastojakUdio (%)
AUlje (vosak) jojobe2
Dikaprilil-karbonat3
Ulje sjemenki papaje8
Hitecream 30007,5
BGlicerol2
Hidrolat neroliad 100%
CEterično ulje timijan kemotip linalol0,2
DGeogard 2210,4
EAlgo’zinc5

Uzmite dvije staklene čašice i jednu malu. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. U zasebnu malu čašicu odvažite Algo’zinc. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Hitecream 3000 u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterično ulje (oko 4 kapi na 50g) i promiješajte. Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme) i prethodno odvagani Algo’zinc. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.

Hidratantna krema za suhu kožu, luksuzna varijanta

Premda poznajemo niz emulgatora koji su idealni za suhu kožu, svatko od nas ima svoj ukus. Možda će vam se dopasti upravo jedna lagana hidratantna varijanta. Ipak, kako bismo suhoj koži dali maksimum, odabrat ćemo hranjiva ulja. Ulje europske brusnice (ili ako želite ulje sjemenki jagode) kao izvor esencijalnih masnih kiselina, zaštitni shea maslac i hranjivo ulje konoplje koje vam je danas široko dostupno. Teksturno ćemo odabrati pojačivač apsorpcije Cetiol C5 te hijaluronsku kiselinu. Od aktivnih dodataka posegnut ćemo za ceramidima kao odličnim funkcionalnim sastojkom za suhu kožu. Hidrolat gospine trave je pomalo egzotični dodatak ma kako ova biljka bila poznata. Hidrolat nije fototoksičan stoga se ne morate bojati. Imat ćemo naizgled komplicirani gel sustav od crvenih algi i hijaluronske kiseline i malo ćemo vremena izgubiti u spravljanju vodene faze. Kombinacija eteričnih ulja biti će vrlo klasična, sjemenke mrkve za regeneraciju i palmarosa.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni0,2
Shea maslac1
Cetiol C53
Biljno ulje europske brusnice4
Biljno ulje konoplje5
Hitecream 30007,5
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,1
Gel crvenih algi2,5
Glicerol3
Hidrolat gospine travead 100%
CEterično ulje sjemenki mrkve0,2
Eterično ulje palmarose0,3
DGeogard 2210,4

E

Ceramide complex (liposomski)10

Za vodenu fazu će vam trebati dvije čašice. U prvu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. U drugu odvažite gel crvenih algi i hidrolat. Izmiješajte da se gel u potpunosti otopi. Pripremljenu otopinu gela crvenih algi u hidrolatu gospine trave prelijte u rastrljani glicerol i hijaluronsku kiselinu. Dobro miješajte sve dok se hijaluronska kiselina u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu s tim da najprije odvažete shea maslac. CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni, ako ne važete, dodajte oko 2-3 kapi. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Hitecream 3000 u potpunosti otopljen u ulju dodajte fazu C, eterična ulja – oko 4 kapi sjemena mrkve na 50g i 6 kapi palmarose. Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo fazu D, Geogard 221 (4-5 kapi na 50g). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Kada je temperatura oko 45 °C dodajte prethodno odvagani Ceramide complex i dobro izmiješajte mikserom. Ulijte u prikladne posudice.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top