Perila

perila

Perilla frutescens (L.) Britton, Lamiaceae

INCI: PERILLA OCYMOIDES SEED OIL

Namjena: kozmetika za suhu, atopičnu, oštećenu kožu sklonu iritaciji.

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: α-linolenska kiselina, tokoferoli

Moja opaska: egzotično ulje u našoj svijesti, to je japansko laneno ulje. Odavno cijenjeno u kozmetici i prehrani još nije prešlo prag naše kozmetike. Vrlo hranjivo ulje za suhu kožu.

Oralna uporaba: apsolutno, premda zbog cijene obično ljudi preferiraju lan ili sjetveni podlanak. Uzima se kao kozmetika “iznutra” kao i sva ulja s α-linolenskom kiselinom.

Inka orah (inca inchi) i chia u Južnoj Americi, kukui u području Pacifika, lan i sjetveni podlanak u Europi, konoplja i orah u Aziji i Europi… Točku na i stavljamo na istočnoj Aziji gdje je perila uljarica koja je bogata α-linolenskom kiselinom. Zanimljivo, perila i chia pripadaju istoj obitelji, Lamiaceae, koju obično poistovjećujemo više s aromatičnim biljkama i eteričnim uljima a manje s biljnim uljima. Perila frutescens ima dva varijeteta, var. crispa je poznati začin shizo čiji se listovi koriste u orijentalnoj kuhinji. Ako ste kada jeli umeboshi šljive, shizo ste susreli kroz onu lijep roza boju, a boju ima daje perila. Var. frutescens je uljarica. INCI naziv ponekad zbunjuje, jer su neko vrijeme botaničari smatrali kako je uljarica zasebna vrsta (P. ocymoides), a ne varijetet.

Ulje perile dugo je poznato u Japanu, a malo po malo došlo je i na vrata zapadnih zemalja, prije svega zbog svijesti o potrebi unošenja ω-3 kiselina. Kao i laneno ulje, perila se koristila za slikanje: pomiješane s pigmentima, polinezasićene masne kiseline vrlo brzo polimeriziraju i tvore vrlo tvrdu strukturu koja traje stoljećima.

Kao i sva ulja bogata α-linolenskom kiselinom koristi se za njegu suhe kože i hranjive noćne serume. Sporije se upija od ulja kukuija i inka oraha, a po karakteristikama sliči na ulje chie. Sadržaj tokoferola je umjeren, prema različitim referencama sadrži 276-691 mg/kg γ-tokoferola koji je apsolutno dominantan u ovom ulju. Varijacije u sastavu vjerojatno ovise o mjestu rasta i kultivaru. Ulje perile je nešto stabilnije od ulja lana, premda ne kao sjetveni podlanak. Sadrži i finih 4,6 g/kg sterola, od čega najviše β-sitosterola (3,4 g/kg), te cikloartenol, kampesterol i Δ5 avenasterol. Sadržaj sterola naglašava zaštitni osjećaj na koži.

Zahtjev za kvalitetom*
Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra žuta do zelena tekućina neutralnog mirisa.
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina11.3 - 28.6
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C18:0 stearinska kiselina1.5 - 5.8
C18:1 oleinska kiselina46.1 - 82.5
C18:2 linolna kiselina0.5 - 18.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0

*temeljem proizvođača i referenci. Tipično je za perilu da sadrži oko 60% α-linolenske kiseline.

Korisne reference
  • Health effects of omega-3,6,9 fatty acids: Perilla frutescens is a good example of plant oils. Asif M. Orient Pharm Exp Med. 2011 Mar;11(1):51-59. Epub 2011 Mar 4.
  • Temperature dependence of autoxidation of perilla oil and tocopherol degradation. Wang S, Hwang H, Yoon S, Choe E. J Food Sci. 2010 Aug 1;75(6):C498-505.
  • Positional Distribution of Fatty Acids in Perilla ( Perillafrutescens L.) Oil Suk, Yoon; Siwon, Noh Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 88 (1) – Jan 1, 2011
  • Lipid composition of perilla seed Hyo-Sun, Shin; Sung-Whan, Kim Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 71 (6) – Jun 1, 1994
  • Huile oléagineuse de perilla M., Paya Phytothérapie , Volume 8 (2) – Apr 1, 2010
  • Structural characterisation and antioxidant activity evaluation of phenolic compounds from cold-pressed Perilla frutescens var. arguta seed flour Zhou, Xiao-Jing; Yan, Lin-Lin; Yin, Pei-Pei; Shi, Ling-Ling; Zhang, Jing-Hua; Liu, Yu-Jun; Ma, Chao Food Chemistry , Volume 164 – Dec 1, 2014
  • Tocols in caneberry seed oils Adhikari, Prakash; Hwang, Keum Taek; Shin, Min Kyung; Lee, Bo Kyung; Kim, Sung Kyu; Kim, Sun Young; Lee, Ki-Teak; Kim, Sung Zu Food Chemistry , Volume 111 (3) – Dec 1, 2008
  • Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential Dubois, Virginie; Breton, Sylvie; Linder, Michel; Fanni, Jacques; Parmentier, Michel European Journal of Lipid Science and Technology , Volume 109 (7) – Jul 1, 2007
  • Analysis of sterol fractions from twenty vegetable oils Tae, Jeong; Toshihiro, Itoh; Toshitake, Tamura; Taro, Matsumoto Lipids , Volume 9 (11) – Nov 1, 1974
  • Lipid components of flax, perilla, and chia seeds Ozan Nazim Ciftci, Roman Przybylski, Magdalena Rudzinska Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2012, 114, 794–800

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea