INCI: Sucrose Polystearate (and) Hydrogenated Polyisobutene
Namjena: emulgator tip UV
Prednosti: baršunasta tekstura emulzija, mogućnost prilagodbe viskoznosti emulzija.
Nedostaci: uglavnom potrebni i koemulgatori. Tekstura je ugodna, ali nekime je odveć okluzivna.
Sukladnost COSMOS standardu: da
HLB vrijednost: ?
Tvrtka BASF već dugo ima na ponudi ovaj neobični emulgator baziran na spajanju japanskog koncepta sukroestera tvrtke Mitsubishi Kagaku kojeg smo već upoznali te francuske inovacije hidrogenirenog poliizobutena tvrtke Sophim. Hidrogenirani poliizobuten zvuči pomalo strašno i kemijski, no baziran je na procesima zelene kemije i eko je alternativa mineralnom ulju odnosno tekućem parafinu. Štiti kožu od isušivanja i pomaže disperziju pigmenata pa je jedna od ideja za sredstva za zaštitu od UV zraka. Smanjuje isušivanje kože i djeluje okluzivno ali koži daje osjećaj mekoće i zaštite. Uz sve, nekomedogen je i pogodan je za njegu masne kože sklone aknama. Sukroestere smo već upoznali. Ovdje se BASF odlučio na sukroestere srednjih HLB vrijednosti. Zbog toga je na većinu molekula saharoze vezano nekoliko molekula stearinske kiseline, a ne samo jedna. O statistici vezanja i konceptu se prijetite u odlomku o sukroesterima.
Kao i Emulium Kappa, Emulgade Sucro je senzorijalni emulgator koji daje fini osjećaj glatkoće i vlažnosti. Uz sve, poliizobuten daje određenu zaštitu emulzije od ispiranja vodom. Zbog toga je dobar za emulzijske sustave koji se koriste po ljeti u sezoni kupanja i jedna je od ideja za ugradnju pigmenata koji štite od UV zračenja, cink oksida i titan dioksida. Jedan je od dobrih emulgatora za izradu emulzija konzistencije hranjivih mlijeka za kožu. 3-5% Emulgade Sucro dovoljno je za emulgiranje 15-20% masne faze, no vrlo često moramo posegnuti s 1-2,5% koemulgatora kao što su Lanette 16, Lanette O i gliceril-monostearat. Njima modificiramo viskoznost, pa što ih je više to emulzije poprimaju konzistenciju kreme a ne mlijeka. To vam daje određenu slobodu i kreativnost, ali vam i pomalo komplicira život. Koristite ovaj emulgator kada već imate iskustva u radu s emulgatorima koji generalno ne zahtijevaju koemulgatore.