Glucate SS

INCI: Methyl Glucose Sesquistearate

Namjena: emulzije tipa VU, uz koemulgatore i UV, univerzalni emulgator za sve tipove kože.

Prednosti: bogata i glatka tekstura.

Nedostaci: nekim odveć okluzivni emulgator, vrlo često je potrebno koristiti koemulgatore radi stabilizacije emulzijskog sustava.

Sukladnost COSMOS standardu: da

HLB vrijednost: oko 6

Glucate SS kreirala je tvrtka Lubrizol i u svojem kemizmu sliči na klasični sukroesterni emulgator. Na derivat glukoze, metil-glukozu, koja je hidrofilni dio molekule vezana je stearinska kiselina kao lipofilni dio molekule. Glucate SS je smjesa metil-glukoze monostearata i distearata i zato se i zove seskvistearat. Seskvi u ovom kontekstu znači da je prosječno vezana 1,5 molekula stearinske kiseline na jednu molekulu metil glukoze. Kemijski gledano to je besmisleno ali sa statističkog aspekta je vrlo smisleno. Kemijske strukture Glucate SS prikazane su na sljedećoj slici.

Glucate SS


Hidrofilni dio molekule su hidroksi skupine glukoze, dok su lipofilni dijelovi molekule ugljikovodični lanci stearinske kiseline. Glucate SS je senzorijalno ugodni emulgator relativno lagane teksture i okluzivnog učinka koji je nešto manje izražen od Olivoil ili Emulium Kappa emulgatora. U početku zna biti pomalo ljepljivog osjećaja na koži no za nekoliko minuta taj ljepljivi osjećaj prelazi u glatki. Tekstura ovisi i o koemulgatorima s kojima se koristi. Proizvođač ga sugerira za emulzije tipa VU te kao dodatak (koemulgator) u drugim emulzijama tipa UV. Sugeriran udio od 0,5-3% obično je premala i zahtijeva tada prisustvo drugih emulgatora. Ako ga mislite koristiti kao samostalni emulgator udio mu mora biti 5-6% s 20-30% masne faze. Ipak, sugeriram da kod ovog emulgatora koristite koemulgatore te gel radi stabilizacije emulzija. Moja omiljena kombinacija je s Lanette 16 ili Lanette O jer oni imaju visoku HLB vrijednost i dobro stabiliziraju emulzije, a uz to tada možete napraviti i emulzije tipa UV. 10% masne faze, 4% Glucate SS i 2% Lanette 16 jedna je varijanta laganu, vodenu a opet zaštitnu kremu. Druga je varijanta 20% masne faze, 6% Glucate SS i 2% Lanette 16. Nastala emulzija je kompaktna, kratko vrijeme ljepljiva a potom vrlo zaštitna. Omiljena namjena su mi kreme za ruke. Glucate SS na Aroma-zone nalazite pod nazivom Emulsan.

Praktični dio

Glucate SS ima relativno nisku HLB vrijednost i slabo ugušćuje emulzije. Stoga ćemo mu morati “pomoći” koemulgatorima. Emulzije spravljene samo s Glucate SS moraju imati 6 i više posto emulgatora i prilično riskirate nestabilnost emulzije. Za emulzije tipa UV odgovarat će mu najviše Lanette 16 ili Lanette O no i emulzije s gliceril-monostearatom stabilne, vjerojatno zbog ugušćivanja same emulzije. Uz pomoć koemulgatora lako koristimo i samo 10-20% masne faze. Kao modalno ulje za igre tekstura odabrat ćemo sezamovo ulje koje je vrlo ugodno i jeftino.

Krema 1
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat1.5
Glucate SS4
Biljno ulje sezama10
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210.4

Ovime dobijete hidratantno relativno tekuće mlijeko, ugodno okluzivno.

Krema 2
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat1.5
Glucate SS6
Biljno ulje sezama10
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210.4

Ova emulzija je kompaktna krema snažnije okluzivna.

Krema 3
FazaSastojakUdio (%)
ALanette 162
Glucate SS4
Biljno ulje sezama10
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210.4

Nastala emuzlija je krema meke konzistencije i hidratantne (vodene) teksture.

Krema 4
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril monostearat1,5
Glucate SS6
Biljno ulje sezama20
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210.4
Ova je emulzija kompaktna krema okluzivnija od emulzija s 10% ulja.
Krema 5
FazaSastojakUdio (%)
ALanette 162
Glucate SS6
Biljno ulje sezama20
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210.4

Kompaktna krema u početku ljepljiva a kasnije s vrlo glatkim osjećajem na koži.

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Usporedite teksture ovih krema.

Krema cotton, jednostavna

U jednostavnoj kremi poigrat ćemo se uljem pamuka, jednim od ulja za opću njegu kože. Po prvi put ćemo u kremi koristiti “parfemski” dodatak kako bismo upoznali i klasičnu dimenziju većine komercijalnih krema. To je smjesa prirodnih molekula koje su složene u mirisnu kompoziciju naziva na Aroma-zone fleur de cotton. Osobno preferiram eterična ulja, no mnogima od vas se sviđa ova ideja bijega od eteričnih ulja. Hidrolat će biti vrlo cijenjeno sjeme mrkve koji revitalizira kožu. Krema je zaštitna, namijenjena više za njegu normalne i suhe kože.

FazaSastojakUdio (%)
ALanette 162
Glucate SS6
Biljno ulje sezama15
BGlicerol2
Hidrolat sjemenki mrkvead 100%
CMiris fleur de cotton0,4
DGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodajte miris fleur de cotton (oko 8 kapi na 50g kreme) i promiješajte. Odmah dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema suptilni detoks

Još ćemo malo graditi maštu i kao vodenu fazu korist ćemo vodu oplemenjenu mineralima gline u čistoj vodi, a sam detoks kože ubrzat ćemo sokom đumbira. Kako bismo zaštitili sok đumbira od oksidacije morat ćemo dodati hidrodisperzibilni CO2 ekstrakt ružmarina. Jedan od vrlo neobičnih dodatak bit će eterično ulje leduma, što nije naredba jer je jako skupo. Odabrat ćemo biljna ulja krastavaca i crnog ribiza i tako balansirati nutritivne esencijalne masne kiseline i fitosterole. Đumbir mirisno i djelovanjem spojit ćemo ružmarin verbenonom i limunom.

Najprije pripremite vodu oplemenjenu mineralima gline na sljedeći način. Za kremu od 50g uzmite 100g vode za injekcije i jednu žličicu (oko 5g) gline i promiješajte ih u čašici od kemijskog stakla. Vodu za injekcije koristimo jer je najčišća voda koju možete kupiti. Dobro izmiješajte, poklopite i ostavite preko noći da se slegne. Ujutro oprezno odlijte gornji sloj vode u posebnu čašicu.

Sat vremena prije same izrade spravite i sok đumbira. Naribajte malo podanka (korijena) đumbira, toliko da se dobije 10-20mL soka. Iscijedite prstima i procijedite da uklonite vlakna i veće čestice. Ostavite da odstoji sat vremena u uskoj čašici kako bi se slegle čestice i ostao čisti sok. Dio soka koji nećete potrošiti za kremu popijte u čaju ili skuhajte krepku juhicu.

Potom krenite izrađivati kremu.

FazaSastojakUdio (%)
ACO 2  ekstrakt ružmarina liposolubilni0.2
Lanette 162
Glucate SS6
Biljno ulje sjemenki crnog ribiza6
Biljno ulje sjemenki krastavaca10
BCO 2  ekstrakt ružmarina hidrodisperzibilni0.2
Glicerol2
Svježi sok đumbira4
Voda oplemenjena mineralima glinead 100%
C(Eterično ulje ledum)-0.2
Eterično ulje ružmarin verbenon0.2
Eterično ulje limun0.3
DGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu čašicu (CO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni – 2-3 kapi na 50g kreme). Sastojke faze B odvažite u drugu čašicu, CO2 ekstrakt ružmarina hidrodisperzibilni 2 kapi na 50g kreme. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B dok ne nastane mutna otopina. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodajte eterična ulja (oko 4 kapi ružmarin verbenona i 6 kapi limuna na 50g kreme; ako ste odabrali i ledum – 4 kapi) i promiješajte. Odmah dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Prodavačica ljubičica

Doba Youtube i jeftine i svima dostupne pornjave s interneta potisnule su doba romantike ili se romantika kao okovana robinja koristi do prvog jointa, druge rakije pa do kreveta. Sjetimo se kremom na film kojeg su 1960. godine vidjelo 100 000 Zagrepčana guravši se pred blagajnama i prije nego su se otvorile. Pokojna teta pričala mi je kako su ga neki gledali dvadeset puta. Prodavačica ljubičica bit će bojom i melodramatskim sastojcima podsjetnik na romantiku. I ovdje nam je tema glina kako biste razmotrili njenu uporabu ne samo kao maske ili korektivnu kozmetiku, već i kao fini dodatak nježnih krema. Miris će biti vrlo arhaičan i radit će se o alkoholnom apsolutu cvijeta ljubičice u zagrljaju hidrolata sandala. Ostat ćemo u romantičnom raspoloženju i s biljnim uljima. Kao što se nekoć davao zadnji novčić za buket cvijeća, tako ćemo kremi dati skupa ulja sjemenki jagode i maline, uz dodatak ulja marakuje. Vrlo nutritivna kombinacija sterola i linolne kiseline marakuje, omega-3 kiselina jagode i tokoferoli maline romantični su poklon vašoj koži i ako ste došli u fazu kada se ljubav podrazumijeva a buketi cvijeća postali samo dio uspomena.

FazaSastojakUdio (%)
ACO 2  ekstrakt ružmarina liposolubilni0.2
Lanette 162
Dikaprilil-karbonat4
Biljno ulje sjemenki jagode4
Biljno ulje sjemenki maline4
Glucate SS6
Biljno ulje sjemenki marakuje6
BKsantan0.2
Ljubičasta glina2
Svježi sok đumbira4
Hidrolat sandalaad 100%
DGeogard 2210.4
Etanolni apsolut cvijeta ljubičice2

Uzmite tri staklene čašice. U prvu čašicu odvažite glicerol i ksantan. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite u drugu čašicu hidrolat sandala. Ulijte sadržaj druge čašice u istrljani gel u glicerolu u prvoj čašici. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Potom na mali papirić ili čašicu odvažite ljubičastu glinu. Dodajte odvaganu glinu u pripremljeni gel i dobro izmiješajte. Tek sada je vodena faza B spremna. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu (ružmarin CO2 2-3 kapi). Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite obje faze iz vodene kupelji. Dobro još jednom izmiješajte vodenu fazu jer glina ima tendenciju slijeganja. Dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme) i etanolni apsolut ljubičice. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top