Gliceril Stearat Citrat

INCI: Glyceryl Stearate Citrate

Namjena: emulzije tipa UV srednje lagane teksture i okluzivnosti

Prednosti: Jednostavni UV tip emulgatora, ugodna i ne preteška tekstura no okluzivnost ovisi o količini emulgatora

Nedostaci: Nekima “pretežak”. katkad potrebni koemulgatori.

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednost: 10-12

Tvrtka Dr. Straetmans kod nas je malo poznata, no u svijetu je ugledni proizvođač cijelog niza emulgatora tržišnog naziva Dermofeel. Većina Dermofeel emulgatora bazirana je na poliglicerolu, konceptu kojeg smo upoznali kod Emulium Kappa i Prolix RB. Gliceril stearat citrat je drugačiji. Gliceril-(mono) stearat smo upoznali kao koemulgator, a samoemulgirajući Gliceril-stearat SE je nastao dodavanjem kalijeve soli stearinske kiselina, sapuna, kako bi dobili emulgator. Kod gliceril stearat citrata osnovna je strategija bila ugradnja dodatnog hidrofilnog dijela molekule, odnosno vezanje limunske kiseline na gliceril-monostearat.

Dermofeel GSC


Zbog uvođenja limunske kiseline u molekulu, znatno je porastao udio molekule koji je hidrofilni. Stoga i raste HLB vrijednost: dok je gliceril-monostearatu 3,8, gliceril-stearat-citratu je 10-12. On se nalazi dijelom i u obliku natrijeve soli stoga nije “kiseli” emulgator, ali je zato anionski emulgator jer sadrži -COO- skupinu. Zbog svoje strukture, on je odličan emulgator i često mu ne trebaju koemulgatori. 4-8% mu je preporučeni udio u emulzijama s 10-20% masne faze. Ipak, tek udio od 7-8% gradi emulzije teksture i viskoznosti krema, dok niži udjeli grade emulzije koje su teksture mlijeka. Spravljate li takve emulzije, trebat će vam gel u vodenoj fazi radi stabilizacije. Moja omiljena formulacija s ovim emulgatorom iznosi 20% masne faze i 8% gliceril-stearat-citrata.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top