Prolix RB

INCI: Polyglyceryl-3 Rice Branate

Namjena: emulzije tipa UV, univerzalan za sve tipove kože, no uglavnom za normalnu do suhu kožu.

Prednosti: Ugodna zaštitna i blago okluzivna tekstura, emulzija strukture tekućih kristala.

Nedostaci: Nekima teksturno pretežak. Slabo fukcionira kao samostalni emulgator, uglavnom su mu potrebni koemulgatori radi dodatne stabilizacije emulzije.

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednost: 9,5

Ideja prirodne zamjene polietilen-glikola (PEG) najuspješnije je realizirana poliglicerolom. Na poliglicerol kao hidrofilnu molekulu vežu se masne kiseline kao lipofilni dio molekule kako bismo dobili tipičan emulgator. I dok je kod Emulium Kappa Gattefossé posegnuo za voskovima kao izvorom masnih kiselina, Sinerga je odlučila “uzeti” masne kiseline lanenog ulja za emulgator Ewocream, a u slučaju Prolixa RB poslužila se s uljem ovojnice riže kao izvorom masnih kiselina. Tako je nastao Prolix RB. Na slici je prikazana jedna od mogućih struktura, spoj triglucerola i linolne kiseline koja dominira u ulju ovojnice riže. Prije postupka vezanja, masne kiseline su neutralizirane argininom.

Prolix RB

Teksturno mogao bih ga usporediti s Emulim Kappa jer koži daje glatku teksturu s ugodnom okluzijom i osjetnom zaštitom od isušivanja. No, tu sličnosti prestaju. Emulim Kappa sadrži u sebi već prisutne koemulgatore koji dodatnu ugušćuju emulziju, te natrij-stearil-laktat kao dodatni senzorijalni koemulgator. Prolix RB ne sadrži druge tvari u sebi. Zbog toga je spravljanje emulzije nešto kompliciranije i zahtijevat će prisustvo koemulgatora ili drugih emulgatora kako bismo balansirali između teksture i stabilnosti. Moja je sugestija da s njim počnete raditi kada već imate iskustva s radom s Emulim Kappa ili drugim formulacijski jednostavnijim emulgatorima. No dodavanje koemulgatora otvara mogućnost građenja emulzija različite viskoznosti, od mlijeka do krema.

Proizvođač ga sugerira 3-6%, za kućnu kozmetiku najbolje ga je koristiti oko 5% s 15-20% masne faze, te 0,5-2% koemulgatora kao što su gliceril-monostearat i Lanette 16. Ako se koristi samo Prolix RB dobivaju se kreme vrlo lagane teksture i “soft touch” kreme no ovisno o dodacima dodatak koemulgatora bit će potreban zbog veće stabilnosti. Prisustvo koemulgatora mijenja i osjećaj okluzivnosti, no i dalje dominira “glatki” osjećaj Prolixa RB. Usporedim li ga teksturno s Emulium Kappa, malo je manje “gladak” u prvim sekundama i malo više “zapinje” na koži, malo je više vodene teksture. Ljepljivost mu je daleko manja nego kod, primjerice, Ewocream ili Plurol diisostearique. Tekstura nakon par minuta sliči na Emulim Kappa. Dodatak gela sustava kao hijaluronske kiseline uvelike povećava njegovu glatkoću u prvim sekundama nanošenja.

Praktični dio

Prolix emulgator ostaje često u sjeni drugih emulgatora premda je teksturno zanimljiv, a strukture tekućih kristala stvaraju emulzije visokog sjaja i lagane gelaste strukture. Postoji nekoliko jednostavnih varijanti njegove primjene. Može se koristiti samostalno u relativno fiksnom udjelu od 5% ali poželjno s gelom. Ostatak masne faze može biti 15-20%.

Poigrat ćemo se teksturama za početak bez gela i s različitim udjelima koemulgatora gliceril monostearata i ulja. Tako ćete optimizirati viskoznost (“gustoću”) emulzije.

Krema 1
FazaSastojakUdio (%)
AProlix RB5
Ulje badema15
BGlicerol2
Vodaad 100%
Krema 2
FazaSastojakUdio (%)
AProlix RB5
Ulje badema20
BGlicerol2
Vodaad 100%
Krema 3
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril monostearat0,5
Prolix RB5
Ulje badema15
BGlicerol2
Vodaad 100%
Krema 4
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril monostearat0,5
Prolix RB5
Ulje badema20
BGlicerol2
Vodaad 100%
Krema 5
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril monostearat1
Prolix RB5
Ulje badema15
BGlicerol2
Vodaad 100%
Krema 6
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril monostearat1
Prolix RB5
Ulje badema20
BGlicerol2
Vodaad 100%

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite glicerol i vodu u jednu čašicu. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu. Stavite grijati obje faze na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte masnu fazu. Kada je otopljen emulgator izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu, po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Kada je konzistencije kuhanog pudinga ulijte u posudicu za kreme. Ona koja sadrži samo Prolix RB bit će poput mlijeka, ulijte i nakon 24 sata bit će viskoznija.

Usporedite nastale emulzije. Što je više gliceril-monostearata emulzija je stabilnija, ali i viskoznija te nešto više filmogena. Odaberite što vam se sviđa.

Kada ste odabrali teksturu koja vam odgovara, poigrajte se s pojačivačima apsorpcije koji su vam na raspolaganju i zamijenite dio ulja s njima, gdje ćete staviti 3-5% pojačivača apsorpcije. Isto tako, poigrajte se s gelovima. Već klasičnih 0,2% hijaluronske kiseline, te Biosaccharide gum-1 (Fucocert, Fucogel) kojeg se stavlja 5-10%. Isprobajte teksture. Dat ću dva primjera kako to napraviti, ostale kombinacije vrlo lako sami složite.

Krema 7
FazaSastojakUdio (%)
ASkvalan3
Prolix RB5
Ulje badema12
BFucocert10
Vodaad 100%

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite Fucocert i vodu u jednu čašicu. Odvažite sastojke masne faze u drugu čašicu. Stavite grijati obje faze na vodenu kupelj na 75 °C i polako miješajte masnu fazu. Par puta promiješajte i vodenu fazu kako bi se otopio gel. Kada je otopljen emulgator izvadite iz vodene kupelji. Uz miješanje dodavajte vodenu fazu, po otprilike petinu volumena u roku 1-2 minute. Uzmite ručni mikser i dobro izmiješajte pazeći da se ne pjeni. Kada je konzistencije kuhanog pudinga ulijte u posudicu za kreme.

Krema 8
FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat1
Cetiol C53
Prolix RB5
Ulje badema15
BHijaluronska kiselina0,2
Glicerol3
Vodaad 100%

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite vodu u drugu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu.Ulijte u prikladne posudice za kreme kada je konzistencije kuhanog pudinga.

Tamanu krema za intenzivnu regeneraciju kože

Premda smo ulje tamanu već koristili u emulzijskim sustavima, sada ćemo iskoristiti “punu dozu” gdje ćemo koristiti samo ulje tamanu u masnoj fazi uz pojačivač apsorpcije. Odlučit ćemo se za “soft” varijatnu samo s Prolix RB. Kao aktivni dodatak koristit ćemo Gatuline skin repair, ekstrakt biljke Onopordum acanthium. Kao gel fazu koristit ćemo Fucocert, a kremu ćemo oplemeniti i dekspantenolom. Eterično ulje smilja i njegov hidrolat stari su transkontinentalni prijatelji tamanua. Eterično uje smilja je intenzivnog mirisa, netko ga voli a netko ne. Sugerirat ću optimalni udio, ali ste slobodni koristiti i samo hidrolat ako volite nježne varijante. Prilično jednostavna krema za dnevnu ili noćnu obnovu stresirane kože, a može poslužiti i za njegu modrica. Jedna od mojih omiljenih.

FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Prolix RB5
Ulje tamanu17
BGatuline skin repair2
Dekspantenol2.5
Fucocert10
Hidrolat smiljaad 100%
CEterično ulje smilja0.2
DGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite dekspantenol i hidrolat smilja. Zagrijte u vodenoj kupelji uz blago miješanje kako bi se dekspantenol u potpunosti otopio u hidrolatu. Potom u otopinu dekspantenola u hidrolatu smilja oprezno odvažite Fucocert. Ako ste nespretni, odvažite Fucocert u zasebnu čašicu i potom u njega dodajte otopinu dekspantenola. Promiješajte kako bi se gel u potpunosti otopio. Odvažite Gatuline skin repair u vodenu fazu i promiješajte. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator otopljen, dodajte eterično ulje smilja, oko 4 kapi na 50g kreme. Izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Dodajte Geogard 221, oko 4-5 kapi na 50g kreme. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice za kreme, u početku će krema biti dosta tekuća i tek sutradan će biti konzistencije “soft” kreme.

Krema za dnevnu njegu baobab & geranij

Ulje baobaba sam pomalo nepravedno zapustio pa mu se sada vraćamo u prilično jednostavnoj kombinaciji s voskom jojobe. Hidrolat ruže će biti u vodenoj fazi i opet ćemo posegnuti za Fucocertom kako biste vidjeli da li vam odgovara više od hijaluronske kiseline. Eterična ulja geranija i sjemenki mrkve osvježit će vašu kožu, a eterično ulje naranče stopit će ova dva mirisa u zanimljivu kombinaciju.

FazaSastojakUdio (%)
AGliceril-monostearat0.5
Cetiol V3
Prolix RB5
Vosak (ulje) jojobe5
Ulje baobab12
BGlicerol2
Fucocert10
Hidrolat ružead 100%
CEterično ulje sjemena mrkve0.1
Eterično ulje geranija Bourbon0.2
Eterično ulje slatke naranče0.2
DGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol, Fucocert i hidrolat ruže. Promiješajte kako bi se gel i glicerol u potpunosti otopili. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator otopljen, dodajte eterična ulja : oko 3 kapi sjemena mrkve, 4-5 kapi geranija i 5 kapi slatke naranče na 50g kreme. Promiješajte. Izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Dodajte Geogard 221, oko 4-5 kapi na 50g kreme. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice za kreme kada je konzistencije kuhanog pudinga.

Krema za ruke kupuasu & crni ribiz

Fina zaštitna i lagano filmogena krema za ruke s kupuasu maslacem i uljem marelice odlično će se složiti s svježinom hidrolata pupoljaka crnog ribiza. Vrlo jednostavna formulacija bez puno kompliciranja. Dodat ćemo vitamin E za zaštitu kože. Kako kupuasu maslac ugušćuje, nećemo trebati dodati gliceril-monostearat. No, dodat ćemo obavezno pojačivač apsorpcije kako ruke ne bi bile dugo masne. Mi ćemo dodati izopropil-miristat, ali jednako tako možemo koristiti i Parafol 12-97 ili Cetiol V. Premda kao gel možemo koristiti hijaluronsku kiselinu, mi ćemo i treći puta posegnuti za Fucocert kako biste dobili ideju da koristite ovaj gel i kod drugih emulgatora.

FazaSastojakUdio (%)
AVitamin E, prirodni0.5
Izopropil miristat4
Prolix RB5
Kupuasu maslac6
Ulje marelice8
BAlantoin0.2
Fucocert10
Hidrolat crnog ribizaad 100%
DGeogard 2210.4

Uzmite dvije staklene čašice. U jednu čašicu odvažite alantoin i hidrolat crnog ribiza. Zagrijte u vodenoj kupelji uz blago miješanje kako bi se alantoin u potpunosti otopio u hidrolatu. Potom u otopinu oprezno odvažite Fucocert. Ako ste nespretni, odvažite Fucocert u zasebnu čašicu i potom u njega dodajte otopinu dekspantenola. Promiješajte kako bi se gel u potpunosti otopio. Odvažite sastojke faze A u drugu čašicu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator otopljen izvadite iz vodene kupelji. Dodavajte vodenu fazu u masnu uz miješanje žličicom, po petinu volumena u roku 1-2 minute. Dodajte Geogard 221, oko 4-5 kapi na 50g kreme. Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice za kreme.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top