Ranjenik

uljni macerat ranjenik

Anthyllis vulneraria L., Fabaceae

Malo je biljaka svojim imenom vezano za djelovanje jedne biljke, kao što je to slučaj s ranjenikom. Već naziv iz hrvatskog jezika govori za što ju je narod odvajkada koristio, liječenje rana. Latinski naziv potječe od riječi vulnus (genitiv: vulneris), što isto znači rana, ozljeda. Ne bi čovjek vjerovao koliko snage ima ova mala biljka koju jedva da zamijetite u travi. Kao što bismo očekivali od jedne biljke koja liječi rane, ona je vrlo otporna. Šećete li se u svibnju vrhovima sjevernog Velebita, gdje malo otpornih biljaka uspije preživjeti studene zime i žarka ljeta, zamijetit ćete kako se polja žute od jednog neobičnog cvata, a upravo je to ranjenik. Ranjenik je i više od tradicionalne biljke, jedna poznata kozmetička linija ima proizvode s njegovim ekstraktom. Komercijalni macerat ranjenika nije uopće dostupan, stoga vas želim potaknuti da ga sami napravite. Bere se cvat (cvijet) u dobi cvatnje što je obično u petom mjesecu. Biljka nije zaštićena i smije se ubirati, za razliku od brđanke. Kako ima karakterističan cvat s listovima koji poput prstiju drži cvijet na dlanu, lako ćete ga ubrati. Opet vrijedi molba – molim, ne čupajte je iz korijena i nemojte opustošiti cijelu livadu, pustite da se rasije za sljedeću godinu.

Ubrane cvjetove prosušite na suhom mjestu oko tjedan dana. Potom cvjetove posložite u staklenu posudu i pritisnite. Možete macerirati u bilo kojem ulju koje želite, no sugeriram da to bude neko “finije” ulje koje se lijepo upija, a koje odgovara za sve tipove kože. To može biti badem ili marelica, no odat ću vam jedan recept za vrlo “perverzni” macerat, u ulju kukuija. Kukui je ulje koje se iznimno brzo upija kroz kožu, pogodno je za sve tipove kože, a vrlo je hranjivo. I – skupo je. To će vas nagnati da odate priznanje ranjeniku i da ga koristite s posebnim dignitetom. Prelijte ulje kukuija 1 prst iznad razine cvjetova. Ostavite na toplom mjestu, ali ne i na direktnoj sunčevoj svjetlosti kroz 4 tjedna. Miješanje 2-3 puta tjedno je obavezno, jer je cvat vrlo “spužvast” i upije većinu ulja. Kako je kukui skupo ulje, sugeriram da ga konzervirate vitaminom E (pogledajte u prethodne macerate u kojoj koncentraciji) i CO2 ekstraktom ružmarina. Nakon što je biljka macerirana, dobro ocijedite prešanjem, pustite u poklopljenoj posudi da se slegne kroz tjedan ili dva, a potom oprezno odlijte macerat u tamnu bocu.

Macerat ranjenika ne samo da regenerira kožu, već ga bije glas da normalizira njenu funkciju – odveć masna koža prestat će stvarati višak sebuma, a suha koža će postati snažnija, vlažnija i ljepša. Znam da se sve reklamira da daje “iznimnu mekoću koži”, ali za ovaj macerat to doista i vrijedi. Ovo je i odličan macerat za mješoviti tip kože. Koristite li ga za masnu kožu, pametno je macerirati ga u jangu ulju ili lješnjaku. Kako potiče iz sasvim druge obitelji nego što je neven, stolisnik i kamilica (porodica Asteraceae), dobar je za primjenu kod svih koji su alergični na biljke iz navedene obitelji.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.