Span emulgatori

INCI: Ovisno o tipu, vidi tekst.

Namjena: Emulgatori za emulzije tipa VU. Kombinira se s drugim emulgatorima za emulzije UV.

Prednosti: Jeftini, robusni, dugo prisutni i velikog odabira HLB vrijednosti.

Nedostaci: Slabo dostupni u Hrvatskoj. Olivem emulgatori su kemijska “braća” span emulgatora i oni su vam dostupni.

Sukladnost COSMOS standardu: da no najčešće se ne promatraju u tom kontekstu.

HLB vrijednost: ovisno o tipu, vidi tekst.

Span je trgovački naziv za seriju emulgatora koji su esteri sorbitana i masnih kiselina. Broj masnih kiselina može varirati od 1-3, ovisno o željenoj HLB vrijednosti. Većina njih su emulgatori niže HLB vrijednosti, uglavnom za emulzije tipa VU. Nabrojimo neke važnije:

  • Span 85 je sorbitan trioleat (INCI: Sorbitane trioleate), vrlo niske HLB vrijednosti od 1,8 i koji se rjeđe koristi u emulzijskim sustavima V-U
  • Span 80 je sorbitan monooleat (INCI: Sorbitane monooleate) više HLB vrijednosti od 4,3, i također je VU tip emulgatora
  • Span 60 je sorbitan monostearat (INCI: Sorbitane monostearate) HLB vrijednosti 4,7
  • Span 40 je sorbitan monopalmitat (INCI: Sorbitane monopalmitate) HLB vrijednosti 6,7
  • Span 20 je sorbitan monolaurat (INCI: Sorbitane monoolaurate) HLB vrijednosti od čak 8,6

Po mnogo čemu Span emulgatori su analogni polisorbatima (Tween). I jedni i drugi imaju sorbitan u strukturi, te masne kiseline kojima se modulira HLB vrijednost. Temeljna razlika među te dvije skupine je prisustvo oksietilena u polisorbatima nastalih reakcijom sorbitana s etilen oksidom. Zbog toga su Tween emulgatori daleko hidrofilniji i imaju višu HLB vrijednost.

Sada imam par pitanja za sve koji malo dublje razumiju osnove kemije, a ako ste dobro učili sve do sada, vjerojatno će znati odgovore. Zašto imaju niže HLB vrijednosti:

  1. Span 85 od Span 80?
  2. Span 60 od Span 40?
  3. Span 80 od Span 60?

Odgovor je vrlo jednostavan. Span 85 ima čak tri oleinske kiseline u strukturi koje daju jači lipofilni karakter, za razliku od jedne oleinske kiseline u Span 80. Span 60 ima manju vrijednost jer mu se u sastavu nalazi stearinska kiselina (18 ugljikovih atoma) i koja je veća od palmitinske kiseline (16 ugljikovih atoma). Kako masne kiseline daju lipofilni karakter, tako je logično da manja masna kiseline daje slabiji lipofilni karakter emulgatoru. Ostaje sada najteže pitanje, jer i oleinska (Span 80) i stearinska kiselina (Span 60) imaju jednak broj ugljikovih atoma. No, dvostruka veza u oleinskoj kiselini, zbog čega ju nazivamo nezasićenom kiselinom, daje jači lipofilni karakter od zasićene stearinske kiseline. Ako ste znali sva tri odgovora – čestitam, naučili ste najbitnije o prirodi emulgatora. Ako i niste, sada ste imali priliku ponoviti gradivo. Premda su ovo često korišteni emulgatori, mi ćemo se fokusirati na Olivem 900 i Olivem 1000 koji su i dostupni.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top