Olivem 900

INCI: Sorbitan olivate

Namjena: Emulgator za emulzije VU. Koemulgator uz druge emulgatore više HLB vrijednosti za emulzije UV.

Prednosti: Jedan od najpouzdanijih emulgatora za emulzije VU, odlične glatke teksture, idealan za jako suhu kožu.

Nedostaci: Potrebno intenzivno miješanje i dodatna stabilizacija emulzija. Treba se izvježbati u radu s njim. Logično, emulzije VU koje gradi su masnije, ali manje ljepljive i manje okluzivne od lanolina.

Sukladnost COSMOS standardu: da

HLB vrijednost: 4,7

Olivem 900 je u kemijskom smislu iznimno sličan Span 80 emulgatoru. No, Span 80 je čisti sorbitan oleat, dok se Olivem 900 spravlja transesterifikacijom (“prebacivanjem”) masnih kiselina iz maslinovog ulja. Stoga je on smjesa estera različitih masnih kiselina iz maslinovog ulja (podsjetite se na njegov kemijski sastav) i sorbitana koji je prirodni spoj. Kako u maslinovom ulju ima najviše oleinske kiseline, tako je najčešći spoj u Olivemu 900 sorbitan oleat.

Olivem 900

Olivem 900 ima nisku HLB vrijednost zbog strukture u kojoj prevladavaju lipofilni fragmenti. Proizvodi ga talijanska tvrtka B&T Company i uz Kalichem druga je tvrtka koja proizvodi emulgatore transesterifikacijom masnih kiselina iz maslinovog ulja. Koristi ga se 5-8% uz tipično 40-60% masne faze u emulziji. Zahtijeva intenzivno miješanje i polagano dodavanje vodene faze a u jednom trenutku emulzija izgleda kao da se raspada no potom postaje homogena. To je normalna pojava. Same emulzije su prilično stabilne i ostavljaju intenzivno gladak osjećaj na koži i daleko manje masni osjećaj od lanolinskih emulzija. Emulzije Olivema 900 su također manje ljepljive. Idealan je za suhu kožu koja zahtijeva hranjive i masne kreme, ali koje ne trpi odveć teške emulzije. Filmogenost će ovisiti i o uljima u masnoj fazi, eventualnom dodavanju voskova i koemulgatora, ali i o dodacima poput pojačivača apsorpcije. Stabilnost emulzija povećava se dodatkom magnezij sulfat heptahidrata koji je lako dostupna sol. On se otopi u vodenoj fazi i treba ga 0,5-1%. Moj omiljeni omjer je 7,5% Olivema 900 i 50% masne faze. Olivem 900 je jedan od idealnih emulgatora za kreme za sunčanje jer dobro rasprši čestice cink oksida i/ili titan dioksida koji se koriste kao mineralne tvari koje reflektiraju UV zračenje. Na Aroma-zone dostupan je pod nazivom Olive protection.

Praktični dio

Kod Olivema 900 daleko se manje može “šetati” udjelima emulgatora i masne faze bez pomoći drugih emulgatora ili koemulgatora. Na internetu postoje različite recepture ali znaju biti nestabilne. Stoga ćemo ga koristiti u vrlo jasnim omjerima. Jedan je od idealnih emulgatora početnike koji žele spraviti emulzije tipa VU. Kod Olivema 900 susrećemo se s malo drugačijim stabilizatorom emulzije koji se često zna koristiti kod emulzija tipa VU. Kod ovog emulgatora moguće je dodati gel, ali je zbog sadržaja soli najstabilniji ksantan i ne prelazite 0,2% zbog manjeg udjela vodene faze. Optimala je slijedeća receptura pa isprobajte jednostavnu varijantu kreme.

Krema s marelicom, jednostavna

Krema koja će vas naučiti raditi s ovim emulgatorom, jednostavna i jeftina s marelicom. Ako želite hranjiviju kombinaciju lagane teksture probajte zamijeniti ulje marelice uljem kukuija.

FazaSastojakUdio (%)
AOlivem 9008
Biljno ulje marelice60
BMagnezij sulfat heptahidrat1
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite fazu A u prvu. U drugu čašicu najprije odvažite magnezij sulfat heptahidrat i vodu te promiješajte da se sol u potpunosti otopi. Odvažite glicerol. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu u masnu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema kolač

Kroz nekoliko recepata na Plantagei povezivali smo miris kuhinje s kozmetikom. Zbog visokog udjela masne faze kod Olivem 900 emulgatora, vrlo lako emulziji dodajemo autentične mirise biljnih ulja. Naizgled kulinarska kombinacija užitak je za kožu: ulje makadamije sadrži hranjivu palmitoleinsku kiselinu, a ulje oraha bogato je ω-3, α-linolenskom kiselinom. Zbog toga ćemo ulja zaštititi CO2 ekstraktom ružmarina. U vodenoj fazi možemo dodati vodu ili mirisno kompatibilne hidrolate odnosno aromatične vode: neroli, limun ili grejp. Umjesto macerata vanilije možete uzeti po 30% ulja oraha i makadamije a u toplu emulziju umiješati 3-4 kapi prirodnog ekstrakta vanilije i dobit ćete intenzivno mirišljave “vanili kiflice”. Prava emulzija za njegu suhe kože.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina, liposolubilni0,2
Olivem 9008
Biljno ulje jezgre oraha20
Biljno ulje makadamije20
Macerat vanilije20
BMagnezij sulfat heptahidrat1
Glicerol2
Voda ili aromatična voda limunaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite fazu A u prvu. U drugu čašicu najprije odvažite magnezij sulfat heptahidrat i vodu (ili hidrolat ili aromatičnu vodu) te promiješajte da se sol u potpunosti otopi. Odvažite glicerol. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu u masnu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema kivi i monoi

Napravit ćemo sada luksuznu kombinaciju koja se vrlo brzo upija i rajskog je mirisa. Balans je zaštitne, bogate a relativno lagane kreme, vrlo jednostavna s maceratom monoi i iznimno hranjivim uljem kivija. Miris monoija odlično se slaže s možda već dosadnim ali cijenjenim hidrolatom nerolija. Slobodno se poigrajte i naglasite miris eteričnim uljem nerolija (2 kapi na 50g kreme). Skupo i lijepo.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina, liposolubilni0,2
Olivem 9008
Biljno ulje sjemenki kivija20
Macerat monoi40
BMagnezij sulfat heptahidrat1
Glicerol2
Hidrolat neroliad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite fazu A u prvu. U drugu čašicu najprije odvažite magnezij sulfat heptahidrat i vodu (ili hidrolat ili aromatičnu vodu) te promiješajte da se sol u potpunosti otopi. Odvažite glicerol. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji. Ako ste odabrali dodati eterična ulja dodajte ih sada u masnu fazu i promiješajte. Dodavajte vodenu fazu u masnu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top