Recepti- tonici

Slijed ovih recepata je poučan, što znači da krećemo od jednostavnog prema složenom, ako uopće postoji izrazito složeni prirodni tonik. Mali blok recepata bit će tzv. didaktički, odnosno imaju za svrhu da se upoznate s izradom tonika, a oni mogu biti ugodni za sve tipove kože. Potom krećemo na tonike s namjenama.

hidrolat lavande genbyAI

Didaktički tonici

Recept 1: Tonik od hidrolata divlje lavande za svakodnevnu njegu
Složenost: + Cijena: ++ Eko: COSMOS sukladan; ortodoksno prirodan Divlja lavanda, hladno destilirana – vjerujte da je hidrolat gotovo identičnog mirisa kao i cvijet divlje lavande s krša visoke Provanse, suptilan i dubok. Ovo je tonik za apsolutne početnike, dodat ćemo samo malo glicerola u hidrolat, da ne isušuje kožu. No, ovim asketskim ponašanjem pokazat ćemo poštivanje majci aromaterapije. Odgovara svim tipovima kože i mnogima je po mojem iskustvu sasvim dovoljan za više tjedana čistog užitka.
Sastojakg/%
Biljni glicerol2
Hidrolat divlje lavande98

Odvaži navedene sastojke u čistoj kemijskoj čaši. Promiješaj bez zagrijavanja. Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 2: Tonik lavanda & sljez

Složenost: ++
Cijena: +
Eko: COSMOS sukladan; ortodoksno prirodan

Nježan i ugodan tonik koji treba pokazati kako i učenje odmah daje rezultate. Kombinacija lavande ugodnog mirisa i blage regeneracije kože, i sljeza koji svojim aktivnim komponentama smiruje kožu i čini ju glatkom i vlažnom. Cvijet sljeza ovom toniku daje ugodnu ljubičastu boju koja se vizualno lijepo slaže s mirisom lavande. Sami obojeni spojevi, antocijani, notorno su nestabilni, stoga ovaj tonik morate spravljati ex tempore, netom prije upotrebe. U našim trgovinama uglavnom je dostupan cvijet lavandina, no i on će poslužiti svrsi. Probajte jednom i naći cvijet prave lavande koji daje drugačiju mirisnu notu.

Sastojak-
Cvijet sljeza1 čajna žličica na vrh
Cvijet lavande1 čajna žličica na vrh
Biljni glicerol2g
Voda98g

U čašu odvagni vodu i glicerol. Zakuhaj do vrenja. Makni s grijače ploče i odmah dodaj biljne sastojke i promiješaj. Ostavi poklopljeno 10 minuta i procijedi. Koristi uvijek potpuno svjež tonik.

Recept 3: Tonik neven & ranjenik

Složenost: ++
Cijena: +
Eko: COSMOS nesukladan

Tonik za sve tipove kože, ugodan i zahvalan, nenametljivog mirisa, idealan za brzo osvježenje kože. Potpuno je baziran na travarstvu prošlih stoljeća, ali s malim farmaceutskim potpisom – u njega ćemo dodati alantoin da se poigrate sa sastojcima.

Sastojak-
Cvijet nevena1 čajna žličica na vrh
Cvijet ranjenika1 čajna žličica na vrh
Biljni glicerol2g
Alantoin0,2g (na vrh noža)
Voda98g

U čašu odvagni vodu i glicerol. Zakuhaj do vrenja. Makni s grijače ploče i odmah dodaj biljne sastojke i promiješaj. Ostavi poklopljeno 10 minuta i procijedi. Dodaj alantoin i promiješaj. Svaki dan napravi svjež tonik.

Recept 4: Složeni tonik divlje lavande I

Složenost: ++
Cijena: +++
Eko: COSMOS nesukladan

Nakon savladavanja problema prvog tonika lavande koji je doista jednostavan i često sasvim dovoljan, krećemo na malo kompliciraniju kombinaciju. U njega ćemo dodati nekoliko aktivnih sastojaka da se s njima familijarizirate i osjetite ih na svojoj koži. Ovo je već skoro medicinski tonik i poslužit će dobro nakon sunčanja, koži sklonoj iritacijama ali bez ikakvih grižnji savjesti koristite ga ako nemate baš nikakvih problema. Upoznat ćete tako sinergijsko djelovanje dekspantenola, aloe vera, alantoina i glicerola, a sve u umjerenim količinama.

Sastojakg/%
Dekspantenol2
Biljni glicerol2
Alantoin0,2/na vrh noža
Aloe vera 10:110
Hidrolat divlje lavande85,8

Pročitaj kod općih uputa kako odvagati dekspantenol. Pripremi vodenu kupelj prije izrade kako bi voda u kupelji dostigla željenu temperaturu. Nakon toga oprezno odvaži glicerol, aloe veru, hidrolat, te na kraju dodaj alantoin. Ovdje kršimo pravilo prednosti vaganja prema masi, ali koristimo pravilo prednosti vaganja prema složenosti procesa vaganja.  Zagrijavanjem, sastojci se otapaju, pomognite im miješanjem. Nakon što se otopi i zagrije, spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 5: Složeni tonik divlje lavande II

Složenost: ++
Cijena: +++
Eko: COSMOS sukladan

Varijanta na temu divlje lavande koja će vam već postati i dosadna, ali ima razloga – namjerno ne  mijenjam hidrolat kako biste upoznali drugačiju kombinaciju humektansa, bez dekspantenola i alantoina i sukladno COSMOS načelima. Ako ste pravi štreberi, usporedba tonika I i tonika II je vrlo poučna, svaka ima svojih prednosti, a tonik II odlično vlaži kožu. Koji je bolji, to samo vaša koža zna. PCA u recepturi zamjenjuje glicerol, stoga on ovdje nije potreban. Sama tekstura tonika je drugačija, a gel crvenih algi je mali dodatak koji štiti i vlaži kožu.

Sastojakg/%
Gel crvenih algi2
Natrij ili kalij PCA4
Aloe vera 10:110
Hidrolat divlje lavande84

Pripremi vodenu kupelj prije izrade kako bi voda u kupelji dostigla željenu temperaturu. Prvo oprezno odvaži gel crvenih algi i hidrolat. Dobro izmiješaj da se gel crvenih algi potpuno otopi. Ovo radimo prije dodatka aloje, jer ona katkad uspori otapanje gela. Odvažite ostale sastojke u tonik. Stavite u vodenu kupelj kroz 5 minuta da se zagrije.Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 6: Jutarnja limunada

Složenost: ++
Cijena: +++
Eko: COSMOS sukladan

Ovo je tonik s dahom potpune profesionalnosti, što ne znači da su prethodni zbog ičega lošiji. Koristit ćemo extrait originel limuna koji po svojim karakteristikama iznimno sliči na hidrolat. Ne dajte da vas zavara puni miris limunade, ovo nije kiseli ekstrakt i posve je blag čak i za vrlo osjetljivu kožu. Sama izrada je jednostavna, ali će nabavka sastojaka biti veći izazov. Ovaj ekstrakt limuna možete nabaviti preko Aroma-zone (proizvod citron BIO) koji je nekima od vas već poznat. Iz didaktičkih razloga, dodat ćemo prirodni konzervans da imate osjećaj kako to izgleda u kozmetičkoj industriji, no već ste slobodni igrati se: ako ga izostavite, za istu masu morate povećati sadržaj vodenog ekstrakta limuna. Ovo je pravi jutarnji “gušt” za dan pun optimizma, potpuno dozvoljen i navečer. Igrajte se. Sastojke iz tonika divlje lavande možete koristiti i ovdje, ako ste ih već upoznali, pa ćete umjesto hidrolata lavande staviti ovaj ugodan vodeni ekstrakt limuna.

Sastojakg/%
Glicerol2
Leucidal2
Aloe vera 10:110
Voda ploda limuna86

Odvaži sve sastojke i izmiješaj. Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Tonici za zrelu i suhu kožu

Ako imate suhu kožu, iskustvo govori da obično posegnete za kremama ili uljima jer ih doživljavaju hranjivima. I to je istina, ako je proizvod kvalitetan, ali nemojte zaboraviti na vodu, vlagu i tonike i ljeti i zimi. Odlična su podloga za ulja i kreme, a smije se koristiti prema željama, i više puta dnevno. Kupujete li razne vode u sprej bocama, evo vam još bolji nadomjestak.

Recept 7: Tonik od preslice

Složenost: ++
Cijena: +
Eko: COSMOS sukladan

Prava bakina receptura u vašem domu. Izgleda banalno, zastarjelo i ne tako “fancy”, ali preslica je dodatak u nekim skupim linijama eko kozmetike. Neki teoretičari kažu kako je igrom slučajnosti život odabrao ugljik, a ne siliciji kao osnovni gradivni element. I premda nije život, silicij nam pomaže ne samo u kompjuterima, već i u biološkom svijetu. U kozmetici preslica učvršćuje kožu. Upravo je njim bogata preslica, biljka čiji su preci dočekali i ispratili dinosaure, a vjerojatno će i nas. I tko zna koja bića će je ponovo otkriti kao kozmetiku svojih baka.

Sastojak-
Preslica2 čajne žličice na vrh
Biljni glicerol2g
Voda108g

U čašu odvagni vodu i glicerol. Stavi preslicu i promiješaj.  Zakuhaj do vrenja i kuhaj pet minuta. Makni s grijače ploče ostavi da se ohladi. Procijedi. Svaki dan napravi svjež tonik.

Recept 8: Tonik preslica & sljez

Složenost: ++
Cijena: +
Eko: COSMOS sukladan

Jedna je od igri na temu preslice. Osnovnom djelovanju preslice dodali smo biljni “soft touch”, tvari iz sljeza koje dodatno vlaže kožu i čine ju mekanom i lijepom. Premda mu je glavna namjena suha i zrela koža, ovaj tonik ugodan je baš svima. Malo je kompliciraniji jer se mora spravljati uvijek svjež i nije stabilan cijeli dan.

Sastojak-
Preslica2 čajne žličice na vrh
Cvijet crnog sljeza1 čajna žličica na vrh
Biljni glicerol2g
Voda108g

U čašu odvagni vodu i glicerol. Stavi preslicu i promiješaj.  Zakuhaj do vrenja i kuhaj pet minuta. Makni s grijače ploče. Dodaj cvijet sljeza i ostavi 10 minuta. Procijedi. Svaki put napravi svjež tonik.

Recept 9: Tonik od smilja

Složenost: +
Cijena: ++
Eko: COSMOS sukladan

Smilje je toliko marketinški iskorišteno, ali ne znam da li ste ga ikada potražili u divljini. Raste iz suhog kamena, šibano vjetrom i pod nemilosrdnim suncem. Njegova simbolika bezuvjetne ljubavi ponekad iznenađuje. Podsjeća nas na činjenicu da ljubav dođe i opstane u najgrubljim životnim okolnostima, možda ju to upravo i čini pravom ljubavi. Toliko je lijepo smilje, da mu ne treba druga biljka, uživajte u njemu u svom čistom i izvornom obliku, u potpunom minimalizmu. Smiruje, a dugo vas mirisom podsjeća na šetnju jadranskim obalama. Tračak mira u svakodnevnoj vrevi.

Sastojakg/%
Glicerol2
Aloe vera 10:110
Hidrolat smilja88

Odvaži sve sastojke i izmiješaj. Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 10: Tonik bušin & ruža

Složenost: ++
Cijena: +++
Eko: COSMOS nesukladan

Kralj i kraljica svih hidrolata koji uživaju u svom tronu na zadovoljstvo svojih podanika. Ruža je simbol bezvremenske ljepote i hipnotički ju obožavamo. U kombinaciji s bušinom, koji je pravi prirodni anti-age sastojak, daje ugodan miris ove dvije snažne biljke. Spoj ruže i meda, kako zovemo ovu kombinaciju, za prave je sladokusce u prirodnoj kozmetici. Ovaj tonik je jednostavno drugačiji do drugih. Po svojem sastavu preslika je složenog tonika od lavande s drugačijim botaničkim potpisom. Hidrolat ruže proizvodi se od više ruža, pa ih vremenom, kako ste iskusniji, odaberite po svom ukusu. Bijela ruža je nenametljiva, baš kao prava diskretna kraljica. Ruža stolisnica (Rosa centifolia) je nježna ali snažna i podsjeća na stare vrtove, dok je ruža damascenska ruža (Rosa damascena) prodorna i jasno pokazuje svoj moć. Igrate li se omjerima, zapamtite da bušina treba biti malo manje, dosta je prodoran. Ipak, budite slobodni pratiti svoje vlastite želje.

Sastojakg/%
Dekspantenol2
Biljni glicerol2
Gel crvenih algi2
Alantoin0,2
Aloe vera 10:110
Hidrolat bušina33,8
Hidrolat ruže50

Pročitaj kod općih uputa kako odvagati dekspantenol. Pripremi vodenu kupelj prije izrade kako bi voda u kupelji dostigla željenu temperaturu. U zasebnu čašu odvaži hidrolate i gel algi, te miješaj dok se gel u potpunosti ne otopi. Nakon toga u čašu gdje ste odvagali dekspantenol oprezno odvaži glicerol, aloe veru, hidrolate s otopljenim gelom algi te na kraju dodaj alantoin. Stavi u vodenu kupelj. Zagrijavanjem, sastojci se otapaju, pomognite im miješanjem. Nakon što se otopi i zagrije, spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 11: Tonik ruža & sandal

Složenost: +
Cijena: +++
Eko: COSMOS sukladan

Tonik plijeni pažnju svojom parfemskom notom egzotične kombinacije sandala i ruže. Miris je ugodan, jer sandal smiruje ponekad lepršavu notu ruže, a osim mirisa ruže, sandal smiruje kožu. Formulaciju slažemo za minimum “ljepljivosti”, pa ako vam je prethodni tonik bio pomalo težak, ovaj će biti prozračno ugodan, a opet će snažno vlažiti kožu. Kako ovaj tonik radimo bez zagrijavanja, po potrebi recepturu modificiraj da dodaš Leucidal kao konzervans, ili pasteriziraj u vodenoj kupelji. Ipak, nije nužno napraviti ova dva koraka.

Sastojakg/%
Natrij ili kalij PCA4
Aloe vera 10:110
Hidrolat sandala36
Hidrolat ruže50

Odvažite sastojke u tonik. Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Tonici za mješoviti tip kože

Mješovit tip kože vrlo je čest, u biti je fiziološki logičan jer neki dijelovi lica normalno zahtijevaju snažniju prirodnu zaštitu. Svejedno, to vas zna ponekad smetati. Filozofija tonika za mješovitu kožu je isto tako logična. Koristimo hidrolate ili ljekovite biljke za masnu kožu, no u blažim formulacijama. Davanje vlažnosti koži obnavlja hidrolipidni balans kože, pogotovo ako tonike koristimo i za vrlo blago čišćenje kože lica bez tenzida (tvari za pjenjenje). Na taj način ne provociramo kožu da se stalno masti, kao što točine sapuni i sredstva koja se pjene.

Recept 12: Tonik ranjenika

Složenost: ++
Cijena: +
Eko: COSMOS sukladan

Ranjenik smo već spomenuli, a ovdje ga koristimo ne toliko za zacijeljivanje kože, već zbog njegove empirijske upotrebe u normalizaciji funkacija kože, što uključuje i lučenje sebuma. Potpomognut je s dvije klasične biljke za masnu kožu, suručicu, te ga zaokružujemo djelovanjem maćuhice koja čisti kožu. Vrlo jednostavno i u skladu s prirodom.

Sastojak

-

Cvijet suručice1 čajna žličica na vrh
Cvijet ranjenika1 čajna žličica na vrh
Cvijet divlje maćuhice1 čajna žličica na vrh
Biljni glicerol2g
Voda98g

U čašu odvagni vodu i glicerol. Zakuhaj do vrenja. Makni s grijače ploče i odmah dodaj biljne sastojke i promiješaj. Ostavi poklopljeno 10 minuta i procijedi. Svaki dan napravi svjež tonik.

Recept 13: Tonik ružmarin verbenon

Složenost: +
Cijena: ++
Eko: COSMOS sukladan

U aromaterapiji je već bilo puno govora oko kemotipske preciznosti eteričnih ulja i hidrolata. Ružmarin verbenon nam dolazi iz Korzike i Južne Afrike, a hidrolat se uglavnom proizvodi na Korzici. Miris ovog hidrolata podsjeća na svježe listove ružmarina i drugačiji je od druga dva kemotipa ružmarina. Iznimno muški karakter ovog mirisa čini ga popularnim i među muškarcima koji inače ne vole kozmetiku, a ne samo metroseksualcima. A s druge strane, vrlo “botanički” miris obožavan je i u ženskoj populaciji. Idealan je za sve sladokusce koji vole prirodno.

Sastojakg/%
Glicerol2
Aloe vera 10:110
Hidrolat ružmarin verbenon88

Odvaži sve sastojke i izmiješaj. Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 14: Tonik različak & lipa

Složenost: ++
Cijena: +++
Eko: COSMOS sukladan

Među ljudima koji već izrađuju kućnu kozmetiku i komuniciraju na forumima, ovo je kombinacija koju gotovo ne spominju. Sada je vrijeme da ispravimo ovu nepravdu. Hidrolat lipe ima miris svježine lipanjske večeri, a toliko je ugodan i iznimno nježan, za sve one koji se preplaše snažnog mirisa ružmarina verbenona. Skriven u hladu lipe, dolazi nam pomalo reski, ali slatki miris različka, utopljen u jednostavnom buketu i za najzahtjevnije noseve. Toniku naravno dodajemo aloe veru kao i u prethodnom toniku, ali uz dodatak manjih količina dekspantenola i alantoina, kako bismo vrlo blago hranili kožu svaki dan.

Sastojakg/%
Dekspantenol1,5g
Biljni glicerol1,5g
Alantoin0,2 (tip of the knife)
Aloe vera 10:110g
Hidrolat različka36,8g
Hidrolat lipe50g

Pročitaj kod općih uputa kako odvagati dekspantenol. Pripremi vodenu kupelj prije izrade kako bi voda u kupelji dostigla željenu temperaturu. Nakon toga oprezno odvaži glicerol, aloe veru, hidrolate te na kraju dodaj alantoin. Stavi u vodenu kupelj. Zagrijavanjem, sastojci se otapaju, pomognite im miješanjem. Nakon što se otopi i zagrije, spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 15: Tonik arnika & neroli

Složenost: ++
Cijena: +++
Eko: COSMOS sukladan

Božanstven miris prati djelovanje istog epiteta. Tko voli aristokratski “štih”, evo hidrolata plemstva među biljkama. Arnika (brđanka) je već postala jako rijetka biljka i posebno sakupljaju je posebno educirani berači. Biljka koja nas je pratila kroz stoljeća polako je postala egzotična u vlastitoj postojbini, Europi. Njen miris se slaže s nerolijem kao što ruka prima ruku. No, osim prirodnog, dat ćemo ovoj kombinaciji vrlo medicinski karakter, te ćemo dodati leucidal ne samo kao konzervans već i kao aktivnu tvar koja vlaži kožu i djeluje blago antiseptično, a kao krunu ćemo dodati azeloglicin u niskom postotku – dovoljno da djeluje na regulaciju sebuma, a daleko od doze koja bi izazvala ikakvu potencijalnu iritaciju. Kao mali znak poštivanja arnike i nerolije, dat ćemo ih u točno jednakim omjerima.

Sastojakg/%
Azeloglicin2
Leucidal2
Natrij ili kalij PCA4
Aloe vera 10:110
Hidrolat arnika41
Hidrolat neroli41

Odvažite sastojke u tonik. Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Tonici za masnu kožu sklonu aknama

U “moje doba”, premda nisam ne znam koliko star, akne su bile tipični problem mladih. Danas su tipičan problem “zrelijih od mladih”. U epidemiji policističnih jajnika i nezdravog okoliša i hrane, akne prate ljude debelo iza dvadesetih. Stoga se mijenja i filozofija – akne danas nisu samo problem masne kože, već problem ljudi i sa dehidriranom i vrlo osjetljivom kožom. Tonici su ne samo sredstvo za vlaženje kože, već mogu služiti i za čišćenje lica umjesto upotrebe agresivinijih sredstava za osobnu higijenu, što je upravo bitno kod masne kože.

Recept 16: Tonik suručice & kadulje

Složenost: ++
Cijena: +
Eko: COSMOS sukladan

Suručicu smo već upoznali kod tonika za mješovitu kožu. Sada ćemo napraviti sljedeći korak i malo ga “pojačati” za upotrebu za kožu sklonu aknama bez da izgubimo na blagosti. Blago keratolitički djelovanje suručice u kombinaciji s blago antiseptičnom i tonizirajućom ljekovitom kaduljom.

SastojciKoličina
Cvijet suručice1 čajna žličica na vrh
List kadulje, ljekovite1 čajna žličica na vrh
Biljni glicerol2g
Voda98g

U čašu odvagni vodu i glicerol. Zakuhaj do vrenja. Makni s grijače ploče i odmah dodaj biljne sastojke i promiješaj. Ostavi poklopljeno 10 minuta i procijedi. Svaki dan napravi svjež tonik.

Recept 17: Tonik čička & maćuhice

Složenost: ++
Cijena: +
Eko: COSMOS sukladan

Čičak i maćuhica se stoljećima koriste u narodnoj medicini kao prirodna sredstva kod upaljene kože i akni. Na svojoj popularnosti nisu izgubili do današnjeg dana. Tonik je složen jer mu dodajemo i cvjetove lavande da blago smire upalu, ali i da daju toniku ugodniji kozmetički miris – sam čičak ima dosta snažan miris koji je pametno prekriti. Nešto više gnjavaže u pripremi, ali se svakako isplati, pa probajte sami.

Sastojak-
Maćuhica1 čajna žličica na vrh
Lavanda, cvijet1 čajna žličica na vrh
Čičak korijen1 čajna žličica na vrh
Biljni glicerol2g
Voda108g

U čašu odvagni vodu i glicerol. Stavi u smjesu korijen čička. Zakuhaj do vrenja i kuhaj 10 minuta. Makni s grijače ploče i odmah dodaj druge  biljne sastojke i promiješaj. Ostavi poklopljeno 10 minuta i procijedi. Svaki dan napravi svjež tonik.

Recept 18: Tonik timijan linalol

Složenost: +
Cijena: ++
Eko: COSMOS sukladan

Ovo je jedan od mojih najpopularnijih tonika. Premda znamo za još snažnije antiseptične hidrolate, poput cimetovca ili primorskog vriska, hidrolat timijana kemotipa linalol objedinjuje blagost i djelotvornost u jednom. Vrlo je ugodnog mirisa koji podsjeća na fini čaj, a namijenjen je za kožu sklonu aknama. Osim azeloglicina, uvijek dodajemo i aloe veru kako bismo pomogli napaćenoj koži.

Postoji i varijanta ovog tonika u koji se dodaje 0,3% Tinosan (srebrni citrat) radi još boljeg antiseptičnog učinka i poticanja regeneracije kože. Ipak, ovdje dajem osnovnu recepturu koja je sasvim djelotvorna i ugodna, a s ostalim se igrajte.

Sastojakg/%
Glicerol2
Aloe vera 10:110
Azeloglicin10
Hidrolat timijan linalol78

Odvažite sastojke u tonik. Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 19: Tonik čajevac

Složenost: +
Cijena: ++
Eko: COSMOS sukladan

Napravit ćemo pravi medicinski tonik s klinički ispitanim sastojkom. Kao i azeloglicin namijenjen je djelovanju protiv bakterije Propionobacterium acnes te reguliranju lučenja sebuma, te o njemu obavezno pročitajte više kod opisa sastojaka tonika. Sam miris čajevca je vrlo “medicinski”, ne odveć ugodan, osim ako ne volite miris čajevca, ali je pravi sinonim za čistoću kože. Priprava je vrlo jednostavna, a nastaje opalescentni odnosno blago mutni tonik. Sugeriram da ga nanosite na vaticu kako ga ne bi nanosili u oči.

Sastojakg/%
Sopholiance S (Bacti-Pur)2
Aloe vera 10:110
Hidrolat čajevac88

Odvažite sastojke u tonik i dobro promiješajte. Nastaje stabilna suspenzija/opalescenctna tekućina. Spremi u bočicu od 100mL sa kapalicom. Nanosi se vatom/blazinicom, do 2x dnevno.

Recept 20: Tonik ružmarin & mirta

Složenost: ++
Cijena: ++
Eko: COSMOS nesukladan

Ako imate masnu kožu ali su vam akne samo sporadični problem, sigurno ćete biti u potrazi za drugačijim varijantama od tonika timijan linalol. Stoga evo jednog ugodnog i vrlo osvježavajućeg tonika mediteranskog mirisa. Kako mu je namjena masna koža a ne toliko akne, nećemo koristiti azeloglicin. To ne znači da je zabranjen – on je sam po sebi regulator lučenja sebuma i možete ga dodati do 5%. U tonik dodajemo i hranjive tvari poput dekspantenola kako bismo koži dali drugačiji “signal” i uvjerili je da se ne treba toliko braniti od okoliša, što je prilično drugačija filozofija od uobičajenog pristupa masnoj koži.

Sastojakg/%
Dekspantenol1,5
Biljni glicerol1,5
Alantoin0,2 (na vrh noža)
Aloe vera 10:110
Hidrolat ružmarin verbenon36,8
Hidrolat mirta cineol50

Pročitaj kod općih uputa kako odvagati dekspantenol. Pripremi vodenu kupelj prije izrade kako bi voda u kupelji dostigla željenu temperaturu. Nakon toga oprezno odvaži glicerol, aloe veru, hidrolate te na kraju dodaj alantoin. Stavi u vodenu kupelj. Zagrijavanjem, sastojci se otapaju, pomognite im miješanjem. Nakon što se otopi i zagrije, spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 21: Tonik neroli

Složenost: ++
Cijena: +++
Eko: COSMOS nesukladan

Ispričavam se što ovaj vrlo plemeniti i popularni hidrolat primjenjujemo koristimo tek sada. Njegov plemenit parfemski miris toliko je popularan da bismo ga rado koristili za sve tipove kože. I nema razloga da neke od drugih receptura ne modificirate i koristite upravo ovaj hidrolat. Ipak, namjena ovog tonika je da prvu put upotrijebimo niacinamid (nikotinamid). Prema japanskim autorima, 2% niacinamida smanjuje produkciju sebuma i time pomaže masnoj koži. Njegova namjena je upravo masna koža, a koristimo li ga za akne, 10% azeloglicin bit će sasvim dobar dodatak.

Sastojakg/%
Dekspantenol1,5
Biljni glicerol1,5
Niacinamid2
Aloe vera 10:110
Hidrolat neroli85

Pročitaj kod općih uputa kako odvagati dekspantenol. Pripremi vodenu kupelj prije izrade kako bi voda u kupelji dostigla željenu temperaturu. Nakon toga oprezno odvaži glicerol, niacinamid, aloe veru i hidrolat. Stavi u vodenu kupelj. Zagrijavanjem, sastojci se otapaju, pomognite im miješanjem. Nakon što se otopi i zagrije, spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Drugi tonici

Recept 22: Tonik lipe

Složenost: ++
Cijena: +
Eko: COSMOS sukladan

Ovaj obično-neobični tonik pripremit ćemo ne kao tonik, već kao oblog za lice. Lipu povezujemo s čajem za osvježenje, ali oblog čaja lipe stari je as u rukavu iskusnih dermatologa koji još pamte neka drugačija vremena. Koristi se kod rozacee, odnosno bolesti u kojoj dolazi, između ostalog, i do pojave crvenila lica (eritema). Naravno, čaj lipe nije samostalni lijek, ali je odličan i jednostavan dodatak drugim sredstvima/lijekovima. Naravno, budite oprezni – ako vam čaj smeta i pojačava crvenilo, nemojte na njemu inzistirati.

Sastojak-
Lipa, cvijet3 čajne žličice na vrh
Biljni glicerol2g
Voda148g

U čašu odvagni vodu i glicerol i zagrij do vrenja. Makni s grijače ploče i dodaj lipu. Promiješaj. Ostavi poklopljeno 10 minuta i procijedi. Prije upotrebe obavezno ohladi na sobnu temperaturu – nikako ne smije biti topao! Namoči čistu gazu preklopljenu na dva do tri sloja. Stavi na lice tako da utisneš po cijelom licu, legni i ostavi da djeluje 10-15 minuta. Makni s lica i nježno obriši lice. Radi ovakav oblog do 2x dnevno.

Recept 23: Detox tonik

Složenost: +
Cijena: ++
Eko: COSMOS sukladan

Kako je danas detoksikacija jako popularna, nema razloga da tonik kao pravi vodeni medij ne bude jedan od načina kojim pomažete metabolizmu kože. Kako je namijenjen detoksikaciji, svakako pročitajte vrlo detaljno “kozmetiku iznutra“, poput kure maćuhicom. Za vrijeme te kure možete isprobati ovaj minimalistički, potpuno prirodan, a opet pomalo egzotičan tonik. Odabrana biljka je ledum (Ledum groenlandicum), kanadska biljka koju lokalno stanovništvo stoljećima koristi kao “čistač” bubrega. Svoje diskretno mjesto našao je i u kozmetici. Ima zanimljiv, vrlo prirodan miris i iznimno je ugodan za kožu. Možda su ruža ili neroli vladari tonika, ali je ledum vrlo poseban i dragocjen. Isprobajte ga. Osobno volim eterično ulje i hidrolat leduma, a dobiju ga samo oni koji su mi posebno dragi. Sami sastojci uključuju glicerol, aloe veru i hidrolat, ništa novo što niste upoznali. Ipak, želite li se igrati, toniku možete dodati 10-15% hidrolata borovice (Juniperus communis). Borovica je europska inačica leduma i daleko poznatija biljka. Ovaj tonik namijenjen je svim tipovima kože.

Sastojakg/%
Biljni glicerol2
Aloe vera 10:110
Hidrolat ledum88

Oprezno odvaži sastojke i promiješaj. Spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 24: Tonik hamamelis

Složenost: ++
Cijena: ++
Eko: COSMOS nesukladan

O hamamelisu je već bilo puno riječi, kao o jedinom hidrolatu koji je našao kakvo-takvo mjesto u medicini. Namjena ovog vrlo nježnog i neagresivnog tonika je koža atopičara, ali se, logično, koristi i za njegu suhe kože. Nanosi se po potrebi, ako treba i više puta dnevno i smije se kombinirati s drugim kozmetičkim pripravcima i lijekovima.

Sastojakg/%
Dekspantenol3
Biljni glicerol3
Alantoin0,2 (na vrh noža)
Aloe vera 10:110
Hidrolat hamamelis83,8

Pročitaj kod općih uputa kako odvagati dekspantenol. Pripremi vodenu kupelj prije izrade kako bi voda u kupelji dostigla željenu temperaturu. Nakon toga oprezno odvaži glicerol, aloe veru, hidrolat i alantoin. Stavi u vodenu kupelj. Zagrijavanjem, sastojci se otapaju, pomognite im miješanjem. Nakon što se otopi i zagrije, spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Recept 25: Tonik doppo sole

Složenost: ++
Cijena: +++
Eko: COSMOS nesukladan

Sjećate se iz djetinjstva da su nas u ljeti, kada bismo “izgorjeli” na suncu, mazali jogurtima, krastavcima, čak i sapunom. Kako danas jogurti nisu ono što su nekoć bili, krenimo napraviti jedan zanimljivi tonik koji intenzivno vlaži i hladi kožu. Igrat ćemo se sa sastojcima koji vlaže, a među njima je glicerolni ekstrakt krastavaca, kao jedno od sredstava za vlaženje kože iz naše mladosti, ovog puta u profesionalnoj izvedbi. Ukoliko ga nemate, nemojte očajavati, jer će već i aloe vera jako dobro odraditi svoj posao. Aktivne tvari neće biti nikakva novost, ali će kombinacija hidrolata biti vrlo zanimljiva – lavanda, klasik za kožu, te hidrolat paprene metvice, najblaži ekstrakt ove biljke koji nije iritativan (eterično ulje bilo bi presnažno na opečenu kožu!), a opet ugodno hladi. Smije se nanijeti više puta za redom. Ako ste sada već iskusni, uvijek se može razmisliti u upotrebi srebra (Tinosan), ne zbog antibakterijskog učinka, već kao pomoć za regeneraciju kože. Moguće je dodati i gel crvenih algi kako bismo duže održali vlažnost kože. Nakon ovog tonika, smijete nanositi druge pripravke, poput ulja kantariona i nevena.

Sastojakg/%
Dekspantenol2,5
Biljni glicerol3
Alantoin0,2 (na vrh noža)
Aloe vera 10:110
Glicerolni ekstrakt krastavaca20
Hidrolat lavande24,3
Hidrolat paprene metvice40

Pročitaj kod općih uputa kako odvagati dekspantenol. Pripremi vodenu kupelj prije izrade kako bi voda u kupelji dostigla željenu temperaturu. Nakon toga oprezno odvaži glicerol, aloe veru, hidrolate, glicerolni ekstrakt i alantoin. Stavi u vodenu kupelj. Zagrijavanjem, sastojci se otapaju, pomognite im miješanjem. Nakon što se otopi i zagrije, spremi u bočicu od 100mL sa sprejalicom.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top