Recepti- ulja za kožu

Prije nego što krenete u gledanje recepata, htio bih ponoviti da neka ulja jednostavno probate takva kakva jesu, čista sa svojoj koži. U receptima sam se vodio s dva načela:

  1. bio sam pravedan prema uljima koja su opisana i znatan broj ulja je zastupljen u receptima. Dio maslaca nije i “čuvat” ćemo ih za recepte balzama. Na taj način sam htio da upoznate sinergiju različitih klasa ulja prema kemijskom sastavu i funkcionalnosti.
  2. količina eteričnih ulja je diskretna jer različiti ljudi i kože ih različito toleriraju. Često su u zagradama ako želite čisto djelovanje biljnih ulja.

Neka ulja vam još nisu dostupna i nisu navedena u recepturama. Njih ćemo uvoditi kako vam postanu dostupna, ali najava budućnosti je uvijek zanimljiva.

U mnogim slučajevima prikazao sam opcije mogućnosti korištenja eko pojačivača apsorpcije kako biste uronili u svijet tekstura. Kao i uvijek, recepture mogu biti samo inspirativne i nagnat će vas da sami malo razmislite o svojim kombinacijama. Koža je ćudljiv organ i na kraju ćete sami naći svoj omiljeni put.

Male kratka praktična načela:

  • eterična ulja su izražena u postocima. Podsjetimo se, aproksimativno je 5% 10 kapi na 10 mililitara ulja. To znači da je 1% 2 kapi na 10 mililitara ulja.
  • CO2 ekstrakt ružmarina kao antioksidans je naveden u postocima. Obično je dovoljno staviti 1 kap na 20 mililitara ulja. Koristit ćete ga obavezno ako će uljni pripravak duže stajati.
  • CO2 ekstrakti drugih biljaka su također korišteni. Što se tiče nevena, imate upute kod opisa tih ekstrakata kako napraviti radnu, 10% otopinu CO2 ekstrakta ove biljke u jojobi. Pa ako je u receptu, primjerice, 0,5%, to znači da u ulje dodajemo 5% 10% radne otopine.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top