Drugi pripravci- ulja za kožu

Taman tamanu

Iskoristit ćemo više ljekovitost nego kozmetički učinak. Ovo je ulje protiv modrica ali i za intenzivno zacjeljivanje kože nakon manjih ozljeda i operativnih zahvata. Kako je tamanu često pastozan, možete ga najprije dobro otopiti u vodenoj kupelji. pa tek onda dodati ostale sastojke. Regenerativni učinak na kožu je naglašen karotenoidima iz ploda divlje ruže i vitaminom E iz pšeničnih klica. Uglavnom se ne koristi kao serum za lice, želite li to smanjite udio tamanu na ispod 30% i eterično ulje smilja na oko 1-2%.

SastojakPostotak
Eterično ulje smilje5
(Cetiol V)(5-10)
Pšenične klice10
Plod divlje ruže30
Tamanuad 100

Ulje za skidanje šminke

Mnogima od vas poznata kombinacija, pola jojobe, pola ricinusa. Iznimno nježna receptura za skidanje šminke za sve vas koje to vole raditi s uljnim pripravcima. Pojačivača apsorpcije i eterična ulja ne dodajemo u ovo ulje kako bi pripravak bio što blaži. Umjesto jojobe, može vam pasti na pamet ulje abisinije (ako volite iznimno viskozne varijante ulja za skidanje šminke) ili ulje bijele limnante ako volite lagane teksture.

SastojakPostotak
jojoba50
ulje ricinusaad 100

Ulje za regeneraciju

Nisam htio ponavljati puno kombinacija seruma karotenoidima, pa ćemo ulje pulpe pasjeg trna iskoristiti u pomalo neobičnoj kombinaciji za zacjeljivanje maceratom gotu kole. Ulje za manje opekotine, zacjeljivanje nakon ozljeda – kad god vam zatreba s naglašenim protuupalnim učinkom CO2 ekstrakta njemačke kamilice.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,3
CO2 ekstrakt njemačke kamilice0,5
(eterično ulje sjemenki mrkve)(1)
(eterično ulje prave lavande)(2)
ulje pulpe pasjeg trna3
ulje tamanu10
macerat gotu kolead 100

Repelent neem & limunski eukaliptus

Koristi ćemo dvije “uljne” zvijezde među repelentima, karanju i neem uz one najsigurnije repelente među eteričnim uljima. Brzoupijajuće ulje koje štite od dosadnih krvopija. Preporuča se i prije obraćanja političara javnosti.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)0,2
IPM ili Parafol 12-9710
(eterično ulje vetivera)(1)
eterično ulje lavandina2
eterično ulje limunskog eukaliptusa5
ulje neema20
ulje karanjead 100

Karanja ulje za sunčanje

Ići ćemo isključivo jednostavnim putem i s nekoliko sastojaka, čemu komplicirati. Napravit ćemo kombinaciju ulja koja upijaju UV (karanja) i ulja koje sprječavaju oštećenja kože izazvanu UV zrakama, a čak i njih ćemo navesti kao opcije, ovisno koliko novaca želite potrošiti. Nezaobilazni će nam samo biti buriti i karanja.

SastojakPostotak
ulje buriti10
(ulje sjemenki krastavaca)(20)
(ulje sjemenki maline)(20)
ulje karanjaad 100

Maslac/ulje za sunčanje gevuina & buriti

Dat ću vam odabir: napravit ćete vrlo fini pripravak za sunčanje koji može imati formu rijetkog maslaca ili ulja, ovisno koju ćete sirovinu odabrati. Nećemo koristiti eterična ulja kako bismo izbjegli eventualne iritacije. Po želji dodat ćete i koncentrat vitamina E. Ako koristite maslac, sastojke ćete odvagati u pateni i dobro izmiješati. Imajte na umu da je na vrućoj plaži ovaj maslac vrlo rijedak.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
(prirodni vitamin E)(0,5)
ulje pulpe pasjeg trna2
ulje čileanskog lješnjaka28
ulje oleina karité ili she maslacad 100

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top