Ulja za tijelo

Ulje za tijelo kolutić đumbira

Ulje lagane teksture bez pojačivača apsorpcije, za normalnu do suhu kožu tijela s egzotičnim mirisom istočne Azije. Još ako imate đumbir s Madagaskara o kojem smo već pričali kod maski, užitak će biti potpun.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(Eterično ulje đumbir)(1,5)
(Eterično ulje limun)(1,5)
Abisinija10
Kukui25
Zeleni čaj/tsubakiad 100

Ulje za tijelo rustica

Uzet ćemo samo domaće namirnice sa stola: pšenične klice bogate vitaminom E i ulje marelice i obogatit ćemo sve skromnim ali finim udjelom sterola i ω-3 kiselina. Ako to još začinimo divnom kombinacijom smilja i slatke naranče u tili čas dobijemo luksuz iz jeftinog. Pojačivač apsorpcije je prema željama za dvije različite teksture. Ulje za njegu kože tijela za svaki dan.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(Eterično ulje smilje)(0,5)
(Eterično ulje slatka naranča)(2)
(Cetiol V)(5)
Pšenične klice10
Marelica30
Uljana repicaad 100

Ulje za tijelo i lice amaretto

Mirisni užitak talijanskog duha podučit će nas kako eterična ulja nisu uvijek presudna za intrigantni miris. Malo luksuza sjemenki borovnica i njegovih tokoferola začinit će hranjivost ovog ulja, steroli argana će dati glatkoću, a miris šljive će u potpunosti pobijediti mirisnu notu argana. Formulacija je skuplja, ali je pravi užitak. Volite li decentnije kombinacije, poigrat ćete se najprije sa smanjenjem postotka ulja šljive do mjere koja vama odgovara.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(IPM)(5)
Borovnica sjemenke10
Argan40
Ulje šljivead 100

Ulje za tijelo tinctorius

U prijevodu – onaj koji oboji. Cvjetovi šafranike koristili su se za bojanje, ali ovo je samo igra naziva. Ono što “oboji” u ovom ulju je pulpa pasjeg trna, njeni karotenoidi “pojačat” će ovo inače neutralno ulje za opću njegu. Od eteričnih ulja koristimo apsolutnu klasiku, pudrasta kombinacije eteričnog ulja sjemenki mrkve (po mogućnosti divlje), te jeftina i fina palmarosa za arhaični pudrasti miris. Varijante bez eteričnih ulja su, naravno, moguće.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
Pulpa pasjeg trna1,5
Eterično ulje sjeme mrkve2
Eterično ulje palmarosa3
(Cetiol V)(5)
Ulje šafranikead 100

Ulje za masažu sclarea

Da, suncokretu pomalo zamjeramo miris, ali suncokret za zaista fin za kožu. Dobro je i fino ulje za masaže, pa probajte bar jednom. Kombinacija petit graina gorke naranče, slatke naranče i muškatne kadulje ne samo da će vas opustiti, već i razveseliti. Dodat ćemo samo malo voska jojobe da naglasimo zaštitnu i hranjivu teksturu čistog suncokreta.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
Eterično ulje muškatne kadulje1
Eterično ulje petit grain gorke naranče2
Eterično ulje usplođa slatke naranče2
Jojoba10
Ulje suncokreta, linolnogad 100

Masni balzam za atopičare

Ovaj balzam već je godinama klasik za njegu iznimno suhe kože te kože atopičara nakon što sam puno ponavljao o njegovoj primjeni. U njega ulaze biljke koje gotovo nikada ne izazivaju alergijske reakcije : noćurak i shea maslac. Poanta je korištenje okluzivnog maslaca bogatog sterolima (shea maslac) i ulja s γ-linolenskom kiselinom. Umjesto noćurka, mogu se dodati ulja boražine, sjemenki ribiza ili trputaste lisičine, te čak i ulje konoplje. Kombinacija s uljem konoplje i trputaste lisičine sastavom naglasit će nutritivni karakter maslaca zbog većeg udjela α-linolenske kiseline. Ako će se potrošiti brzo, ne treba ga konzervirati CO2 ekstraktom ružmarina. Koristite nerafinirani shea maslac koji je pastoznije strukture.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
ulje noćurka30
shea maslacad 100

“Detoks ulje” za tijelo inspirirano ajurvedom

Kao i suncokret, ulje sezama izgleda “banalno”. Neki od vas su bili na ajurvedskim tretmanima sezamovim uljem. Ovom ulju dodat ćemo zapadnjački “štih”, a može se koristiti kod masaža gdje želimo potaknuti tok limfe. Ideja za razmišljanje – umjesto ulja sezama koristiti macerat gotu kole u sezamovom ulju. Koristit ćemo manje količine ulja borovice te limfotonike himalajski i atlaski cedar. Bezobrazno skupo ulje leduma je opcija sinergizirat će s učinkom ovih ulja, a ako ga imate slobodno ga dodajte.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(eterično ulje ledum)0,5
eterično ulje pseudoploda borovice1
eterično ulje atlaskog ili himalajskog cedra2,5
ulje sezamaad 100

Ulje za tijelo i lice oryza

Već smo naučili kako ulje ovojnice riže čini kožu vrlo glatkom.  Naglasit ćemo nutritivni karakter pomalo neobičnom kombinacijom s uljem sjemenki grožđa i ”začiniti” biljnim uljem šljive i eteričnim uljem limuna. Osvježavajuća kombinacija za kožu koja nije suha, ali zahtijeva povremene “injekcije” ovakvih hranjivih pripravaka.  Kako je namijenjen koži koja nije suha opcija pojačivača apsorpcije bit će IPM.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(eterično ulje usplođa limuna)(2)
(IPM)(5-10)
ulje sjemenki šljive10
ulje sjemenki grožđa20
ulje rižead 100

Vitamin E ulje za tijelo i lice

Ići ćemo jednostavnim korakom kako i dolikuje ulju pšeničnih klica. Osnova će biti visoka razina ulja pšeničnih klica bogatih vitaminom E, a ulje ćemo spraviti s “podlogom” ulja marelice i voska jojobe i dodatkom ulja prave lavande. Relativno jeftin, jednostavan i univerzalni pripravak ugodnog mirisa, odlično ne samo za početnike. Njegova prednost je univerzalnost i za lice i za tijelo. Kao opciju ponudit ćemo pojačivač apsorpcije, ili Cetiol V ili Parafol 12-97, ovisno kakvu teksturu želite postići. Vrlo visok postotak biljnog ulja pšeničnih klica za intenzivnu ishranu, pomalo neuobičajen u kozmetici. Ali – probajte.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(eterično prave lavande)(2)
(Cetiol V ili Parafol 12-97)(5)
jojoba10
ulje marelice40
ulje pšeničnih klicaad 100

Ulje za tijelo i lice za jako suhu kožu i regeneraciju

Ulje za sve one koji vole jako masna ali i jako hranjiva biljna ulja, igra karotenoida, sterola i esencijalnih masnih kiselina. Neobičnog izgleda jer se “bore” zelena, žuta i crvena boja, no s potpunom asocijacijom na prirodno. Regenerativni aspekt za suhu kožu naglasit ćemo CO2 ekstraktom nevena. Tko ima suhu kožu možda se neće igrati pojačivačima apsorpcije, ali ako da, kao opcija je ponuđen Cetiol C5 zbog posebne teksture. O pripravi CO2 ekstrakta nevena se podsjetite ovdje.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
CO2 ekstrakt nevena0,5
(Cetiol C5)(5)
ulje baobab20
ulje konoplje30
ulje ploda divlje ružead 100

Ulje za masažu čisti užitak

U povoljno ulje dat ćemo puno luksuza za skupe masaže. Senzualna kombinacija jasmina sambaka i naranče u vrtlogu kaledonijskog sandala. Kaledonijski sandal je eterično ulje ekološke svijesti jer je sve više zamjenjuje ugroženi pravi sandal. Igra donjih i gornjih nota eteričnih ulja kao u parfemu pravi je gušt za sva čula.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)0,2
apsolut jasmina sambaka0,5
eterično ulje kaledonijskog sandala1,5
eterično ulje usplođa naranče2
ulje pamukaad 100

Ulje za tijelo i lice “kolačić”

Hranjivo, anti age i čisti kulinarski užitak, ostavite na tren mirišljave cvjetove kozmetike i uronite se u bakinu kuhinju. Igra anti age, palmitoleinske, linolne i α-linolenske kiseline i igra prehrambenih mirisa može vas za čas osvojiti.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
(Cetiol C5)5
macerat vanilije (u marelici)30
ulje makadamije30
ulje orahaad 100

Ulje za lice i tijelo simplicitas

S noćurkom samo jednostavno, jer to ulje zaslužuje. Napravit ćemo univerzalno zaštitno ulje i za najosjetljiviju kožu s malo neobičnom kombinacijom avokada kao izvorom zaštitnih sterola i noćurkom kao izvorom γ-linolenske kiseline. Možete ga usporediti sa srodnom recepturom s boražinom. Naglasit ćemo njegovu zaštitnu ulogu s voskom jojobe. Neobičnog ali vrlo prirodnog mirisa za najosjetljiviju kožu.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
(Cetiol V)5
jojoba10
ulje avokado40
ulje noćurkaad 100

Ulje za tijelo dalmatica

“Obično” ulje masline može za čas postati prava nagrada za kožu. U čast našeg mediteranskog ulja ponudit ćemo mu samo eterična ulja kadulje, ružmarina i smilja isključivo iz našeg podneblja. Za one koji vole malo drugačiju teksturu, ponudit ćemo opciju bržeg upijanja – i to je sve. Daje energiju i podsjeća na Mediteran kakav je nekoć bio. Male količine ketona iz eteričnih ulja u toj koncentraciji bit će naš prijatelj, a ne neprijatelj.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
eterično ulje ljekovite kadulje1
eterično ulje ružmarina kemotip kamfor1
eterično ulje smilja1
(Cetiol V)(10)
ulje maslinead 100

Ulje za masažu i tijelo neroli

Kraljevsko ulje za masažu ili tijelo s parfemskom kombinacijom eteričnih ulja, oslonit ćemo se samo na ulje marelice jer je cijena eteričnih ulja dovoljno visoka. Doista pravi užitak za opuštanje da pobjegnete bar na tren od doba kada su nam razni “švicarci” oduzimaju i zadnji dio luksuza. Dašak narda koji smiruje kao i petit grain gorke naranče, dok će vas neroli odnijeti na tren u drugačiji svijet. Ako vam se čini receptura skupa, probajte samo s eteričnim uljima petit graina i usplođa  gorke naranče.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2 - 0,3)
eterično ulje nard0,5
eterično ulje neroli1
eterično ulje petit grain gorke naranče1
eterično ulje usplođa gorke naranče1,5
ulje marelicead 100

Ulje za tijelo i lice amabasador

Od Novog Zelanda dijele nas tisuće kilometara, no ambasadora ove zemlje ugostit će domaći lješnjak u zanimljivoj harmoniji toliko ugodnoj za masnu kožu. Smiruje i osvježava. Nepravedno nazvan “čajevac Novog Zelanda” ima sasvim svoju dušu. Radimo vrlo lagan serum izvrsnog upijanja.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)0,2
eterično ulje manuke kemotip triketoni2,5
jojoba10
Labrafac CC/caprylis30
ulje lješnjakaad 100

Maslac ivanjske večeri

Kada spojimo kokos i jagodu jednostavno privučemo pažnju. Sama ideja kemizma je malo neobična : zasićene masne kiseline kokosa i ulje jagode bogato esencijalnim masnim kiselinama može izgledati kao eksperiment. Njime poštujemo red u koži. Mekani maslac (po ljeti i ulje) plijeni svojom svestranošću : od pakunga za kosu, njege lica i tijela u omjerima koji si možete priuštiti. Ovo je inspiracija za druge varijacije na tu temu. Odvažite sastojke i dobro izmiješajte u pateni.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
ulje sjemenki jagode20
ulje kokosaad 100

Ulje za lice i tijelo borago & kukui

Kod noćurka igramo s mekoćom i zaštitom avokada i γ-linolenskom kiselinom samog noćurka. Ovdje ćemo napraviti igru ω-3 i ω-6 masnih kiselina u iznimno laganoj teksturi kukuija za svakodnevnu njegu iznimno osjetljive i suhe kože.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
(Cetiol V)(5)
jojoba10
ulje kukui40
ulje boražinead 100

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top