Serumi za lice

Serum alfa & gamma

Jednostavno ne znači manje vrijedno. Ovaj serum je pravi koktel esencijalnih i uvjetno esencijalnih ω-3 i ω-6 masnih kiselina, iznimno hranjiv i neće se dopasti samo ljudima sa suhom već i mješovitom kožom. Dizajniran da bude i za najosjetljivije lice sklono iritacijama i alergijskim reakcijama, bez eteričnih ulja. Pojačivač apsorpcije nije nužan jer se ulje odlično upija, ali za vas sklone takvim igrama, preporučujem Cetiol C5. Po potrebi konzervirajte s ružmarin CO2 ekstraktom.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
(Cetiol C5)(5)
Kukui40
Trputasta lisičinaad 100

Serum kamelina

Osim u prehrani, otkrijte sjetveni podlanak na svojoj koži. Fino ulje biljke s dugom tradicijom obući ćemo u ruho ulja maline bogatog γ-tokoferolom i, kako bi rekli našli stari, “boostati” sintezu kolagena tamanu uljem, taman toliko da ne smeta ni osjetljivu kožu. Nećemo koristiti eterična ulja u ovom slučaju jer ćemo ga koristiti i za područje oko očiju. Opcija vam je dodatak Cetiola C5 radi bržeg upijanja, ako vam je već potrebno. Ako je tamanu jako mutan i s precipitatom, najprije ćete ga otopiti na sobnoj temperaturi. Obavezno konzervirajte CO2 ekstraktom ružmarina.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2 - 0,3
(Cetiol C5)(5)
tamanu ulje10
ulje sjemenki maline20
ulje sjetvenog podlankaad 100

Ljetni «anti ox» serum za lice i dekolte

Shea olein s visokim udjelom estera cimetne kiseline koji štite od UV zraka logično ćemo sljubiti s uljem rajčice bogatog likopenom, uljem sjemenki maline bogatih γ-tokoferolom i uljem açaí bogatog polifenolima, a sve u cilju zaštite stanica kože u ljeti.  Serum će u ljeti biti tekuć ali viskozniji. Odvažni, luksuzni ali izdašan serum.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2 - 0,3
(Cetiol C5)(5)
ulje sjemenki rajčice20
ulje sjemenki maline20
ulje acai20
shea oleinad 100

Serum karotenoid mix

Napravit ćemo jedan zanimljivi i egzotični serum baziran na poznavanju karotenoida u raznim biljnim uljima. Uzet ćemo tri izvora karotenoida, rajčica s likopenom, piqui s različitim karotenoidima (violaksantin, kritpoksanitini) i sjemenke pasjeg trna koje osim kao izvor karotenoida koristimo i kao izvore esencijalnih masnih kiselina, α-linolenske i linolne kiseline. “Anti age” učinak, regeneracija kože od UV zraka, ovaj serum ima višestruke funkcije i moći ćete ga koristiti i oko očiju. Kao opciju, koristit ćemo i eterično ulje bušina i pojačivač apsorpcije Cetiol C5. Idealan je kao večernji serum.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(eterično bušina)(1)
(Cetiol C5)(5-10)
ulje piqui20
ulje sjemenki pasjeg trna30
ulje sjemenki rajčicead 100

Polifenolni serum za regeneraciju

Kemizam ovog neobičnog seruma usmjerit ćemo isključivo na ulja bogata polifenolima i napraviti doista egzotični brak tropskih i mediteranskih krajeva s iznenađenjem: maslinovim uljem. Masni serum ali ugodne teksture i doista egzotičnog mirisa tropskog voća u gorkastom oblaku masline. Ostavit ćemo ga bez eteričnih ulja zbog mirisnih komponenti biljnih ulja. Kad ste već u egzotici, ako želite isprobat ćete Cetiol CC pojačivač apsorpcije, ako želite.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(Cetiol CC)(5)
acai ulje10
ulje masline20
ulje marakuje20
ulje piquiad 100

Ultra lagani japanski jutarnji serum

“Volim uljne serume ali kako ih koristiti ujutro da se ne sjajim” je problem koji se često zna susretati. U redu, uvijek možemo staviti pojačivače apsorpcije, ali kako dobiti jednu laganiju i sasvim drugačiju teksturu usprkos vrlo hranjivom ulju? Evo načina, koristit ćemo kaprilne trigliceride koji začas povuku ulje u lice, drugačije su teksture od drugih pojačivača apsorpcije, a dašak jutarnjeg optimizma ćemo potaknuti opcijom eteričnih ulja. Ovo je i edukativna igra za učenje tekstura.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(Eterično ulje neroli)(0,5)
(Slatka naranča)(1-2)
Labrafac CC/caprylis40
ulje perilead 100

Serum oko očiju Centella

Nisam fetišist kozmetike oko očiju, ali znam da to ljudi traže kao zasebni proizvod. Stoga ćemo napraviti jednu finu kombinaciju esencijalnih masnih kiselina, karotenoida i tokotrienola. Uz sve to, koristit ćemo i macerat gotu kole zbog finog dreniranja tkiva i kao malu pomoć kod podočnjaka. Dat ću i opciju pojačivača apsorpcije za različite ukuse. Serum ćete vjerojatno spravljati u malim količinama, a slobodno ga koristite za lice.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(Cetiol V)(5)
ulje američke brusnice20
marat gotu kole u marelici30
ulje sjemenki pasjeg trnaad 100

Serum masna koža pa-pa

Ulje papaje doista je ugodno za masnu kožu. Napravit ćemo “ultra dry” ulje bez puno kompliciranja u sastavu masne faze i ugodnom kombinacijom eteričnih ulja ružmarina kemotip verbenon i nerolija.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)0,2
eterično ulje neroli(1)
eterično ulje ružmarin verbenon(2)
jojoba10
Labrafac CC/caprylis35
ulje papajead 100

Anti age serum punica

Zanimljiva je igra riječi roda narova i najdražih punica na svijetu unikatna je za naš jezik. Poklonite svojoj punici (ili svekrvi) ovaj serum i imat ćete doživotnu pretplatu na kolače. Osim za popravljanje obiteljskih odnosa, serum je odlična škola biokemije ulja. Koristit ćemo apsolutni klasik, plod divlje ruže  kao izvor vrlo različitih karotenoida i α-linolenske kiseline, ulje borovnice kao izvor tokoferola i ulje nara kao izvor regenerirajućih trans masnih kiselina. Utopit ćemo u kombinaciju macerat vanilije i doslovce kap eteričnog ulja ruže. Poruka seruma je višestruka i vrlo pozitivna.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
Cetiol C5 ili Cetiol CC5-10
(eterično ulje ruže)1 kap na 10 mL
macerat vanilije (u marelici)20
ulje sjemenki borovnice20
ulje ploda divlje ruže30
ulje sjemenki naraad 100

Serum cell protect

Još jedan “anti-ox” serum za intenzivnu njegu kože u kombinaciji karotenoida, flavonoida i vitamin E kompleksa. Ponudio samo mogućnost vrlo lagane varijante s pojačivačima apsorpcije.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2 - 0,3
ulje pulpe pasjeg trna2
(Cetiol C5 ili IPM)10
ulje sjemenki borovnice30
ulje marakujead 100

Toco mix serum

Kod pšeničnih klica upoznali smo ulje bogato vitaminom E. Sada ćemo «upregnuti» sve izvore vitamin E kompleksa i karotenoide za fini i neobično lagani serum za kožu izloženu stresu.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2 - 0,3
ulje pulpe pasjeg trna2
ulje sjemenki borovnice20
ulje američke brusnice20
Labrafac CC/caprylis30
ulje sjemenki malinead 100

Hranjivi serum “where there is hemp, there is hope”

Konoplja je postala vrlo popularna, pa ćemo dati jedan doista jednostavni recept za serum vrlo masne teksture za jako suhu kožu. Konoplja je toliko fino balansirana u sastavu masnih kiselina da ćemo intervenirati samo minimalno, s vitaminom E iz pšeničnih klica. Želite li izbjeći iz određenih razloga pšenične klice koristit ćete sjemenke borovnice. Uzet ćemo sve iz našeg podneblja: konoplja je kontinentalna hrvatska, a ulje smilja i lavande dat će pravi dalmatinski ugođaj.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
eterično ulje smilje2
eterično ulje lavande prave2,5
(Cetiol C5)(5-10)
ulje pšeničnih klica20
ulje konopljead 100

Jangu serum i ulje za masnu i mješovitu kožu

Jangu će nam biti inspiracija za još jedan serum za masnu i mješovitu kožu. Koristit ćemo kao pojačivač apsorpcije dikaprilil karbonat (premda možete isprobati i varijantu bez njega) kojim imate najmanji rizik komedogenosti.  Napravit ćemo dvije varijante, jedna je «medicinska» s čajevcem i bit će dobra baš kod akni, dok će receptura s nerolijem i ružmarin verbononom biti namijenjena za kondicioniranje masne i mješovite kože. Ako vam je skup neroli, koristit ćete samo ružmarin verbenon. Sama receptura bit će vrlo jednostavna i s minimumom sastojaka.

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
eterično ulje čajevac2,5
(Cetiol CC)(5-10)
jojoba20
ulje janguad 100

ili

SastojakPostotak
(CO2 ekstrakt ružmarina)(0,2)
(eterično ulje neroli)(1-2)
eterično ulje ružmarin2,5
(eterično ulje arapski tamjanovac)(1)
(Cetiol CC)(5-10)
jojoba20
ulje janguad 100

Super sterol serum

Uloga ovog seruma je dvostruka. Užitak za vašu kožu je prema hedonističkom principu glavna, a edukativna je druga : kako upoznati ulogu različitih kemijskih klasa sterola na svojoj koži u jednom mješavini. Napravit ćemo ga, ako tako želite, u “anti age” rukama eteričnih ulja bušina i arapskog tamjanovca. Koristite li olein karité, možda ćete ga morati otopiti u vodenoj kupelji. Kao opcija odabran je i pojačivač apsorpcije Cetiol C5 koji je kompatibilan s teksturom ulja bogatim sterolima.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
(eterično ulje bušin)(0,5)
(eterično ulje arapski tamjanovac)(1)
(Cetiol C5)(5)
ulje argana20
ulje oleina karité ili avokada20
ulje riže20
ulje indijske smokvead 100

Inka orah aqua serum

Malo ćemo se poigrati uljima koje zovem “vodeno travnata” odnosno imaju jednu osvježavajuću mirisnu notu. Nećemo time smanjiti njihovu hranjivost jer ćemo koristiti ulje inka oraha bogato α-linolenskom kiselinom. U opciji, djelovanje i miris ćemo naglasiti pomalo neobičnom osvježavajućom kombinacijom mirte cineol i limuna ili potpunim aromaterapijskim užitkom rijetke kapske kamilice (Eriocephalus punctulatus), već prema dostupnosti. Kapska kamilica smiruje kožu i daje neobičan miris starih “šumi” bombona. “Aqua” teksturu, ako tako želite, naglasit ćete i pojačivačem apsorpcije – sve po vašem ukusu.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
(eterično ulje mirta kt. cineol)(0,5)
(eterično ulje limun)(1)
(IPM ili Parafol 12-97)(5-10)
ulje sjemenki krastavaca30
ulje inka orahaad 100

ili

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
(eterično ulje Eriocephalus punctulatus)(1)
(IPM ili Parafol 12-97)(5-10)
ulje sjemenki krastavaca30
ulje inka orahaad 100

Serum cassis

Hranjivi serum cassis za kožu sklonu iritaciji i crvenilu. Fina kombinacija koktela masnih kiselina iz sjemenki ribiza, nježnih karotenoida iz ploda divlje ruže i vrlo diskretna i neiritativna količina ulja bušina da se manje crvenimo zaokruženo snažnim protuupalnim djelovanje CO2 ekstrakta nevena.

SastojakPostotak
CO2 ekstrakt ružmarina0,2
CO2 ekstrakt nevena0,5
eterično ulje bušin1-2
(Cetiol V)(5)
ulje ploda divlje ruže25
ulje sjemenki crnog ribizaad 100

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top