Astrocaryum vulgare Mar. = A. tucuma Wallace = A. awarra Vriese = A. guianense Splig. ex Mart., Arecaceae
ULJE PULPE
INCI: ASTROCARYUM VULGARE FRUIT OIL
Namjena: sredstva za sunčanje, osjetljiva koža sklona iritaciji, “anti-age” kozmetikaCijena: srednje skupo
Tajna ljekovitosti: karotenoidi, linolna i oleinska kiselina
ULJE SJEMENKI
INCI: ASTROCARYUM VULGARE KERNEL OIL
Namjena: balzami za usnice, barovi za masažu, njega kose, emulzijski sustavi, izrada sapuna
Cijena: srednje skupo
Tajna ljekovitosti: laurinska i miristinska kiselina
Tukuma, pretpostavljate već i iz imena, još je jedan maslac Južne Amerike. Dobiva se iz ploda palme koja je vrlo agresivna i voli rasti na područjima poharanim požarom kao jedna od prvih vrsta koja osvaja teren. Plod tukume je jestiv i sadrži kao i avokado puno lipida, te karotenoide. Sastavni je dio mnogih slastica.
Kao da njegova egzotičnost nije dovoljna, tukuma ne daje samo jedan, već čak dva maslaca/ulja:
- maslac iz sjemenki
- ulje iz pulpe
Kako ne postoje norme, tako ćemo iz (4) napraviti usporedbu ova dva proizvoda.
Pulpa | Sjemenke | |
---|---|---|
Osnovne karakteristike | ||
Organoleptičke karakteristike | Blijedo narančasto do narančasto ulje, ponekad pastozno, karakterističnog mirisa | Bijela do blago roza krutina karakterističnog mirisa koji podsjeća na kavu. |
Kiselinski broj mg KOH/g | 1.12±0.02 | 1.67±0.32 |
Indeks loma svjetla na 40 °C | 1.4508±0.0004 | 1.4512±0.0010 |
Peroksidni broj mEq O2/Kg | 1.72±0.21 | 0.46±0.21 |
Jodni broj | 82.0±1.54 | 12.5±1.04 |
Saponifikacijski broj | 110.5±3.6 | 231.4±4.3 |
Točka taljenja | - | oko 31 °C |
Udio masnih kiselina | ||
C8:0 kaprilna kiselina | tragovi | 1.93±0.06 |
C10:0 kapratna kiselina | tragovi | 1.95±0.03 |
C12:0 laurinska kiselina | tragovi | 50.16±0.51 |
C14:0 miristinska kiselina | tragovi | 24.44±0.32 |
C16:0 palmitinska kiselina | 13.86±0.12 | 6.21±0.14 |
C18:0 stearinska kiselina | 9.80±0.03 | 2.34±0.01 |
C18:1 oleinska kiselina | 46.81±0.17 | 8.36±0.05 |
C18:2 linolna kiselina | 26.13±0.12 | 4.16±0.04 |
Ulje iz sjemenki
Kao što se vidi iz tablice, ulje sjemenki sadrži visoku razinu laurinske i miristinske kiseline pa je to još jedan maslac, uz babasu, kokos i murumuru, koji ih sadrži u toj količini. Posljedica? Kao i uvijek – ulja i maslaci za masažu koji se brzo upijaju, pakunzi za kosu u njega kose, izrada sapuna koji se lijepo pjene.
Sadržaj sterola, među kojima dominira β-sitosterol, iznosi 1,07-1,42 g/kg. Sadrži samo 10 -20 mg/kg tokoferola među kojima je glavni udio α-tokoferola. Karotenoida ima manje od 10 mg/kg pa je ovaj maslac obično vrlo blijede boje.
Ulje pulpe
Ulje pulpe sadrži daleko više nezasićenih masnih kiselina, mahom oleinske i linolne. Sadrži puno više karotenoida, od 1,64 – 2,42 g/kg što je relativno visoka razina i možemo ga usporediti s buriti uljem. U njemu, kao i u buritiju, prevladava u potpunosti β-karoten, te u manjom mjeri i α-karoten. Sadrži 40 – 150 mg vitamina E (uglavnom α-tokoferola). Karotenoidi su već poznata grupa spojeva koja štiti kožu od oštećenja izazvanih stresnim okolišem, a primjenu nalaze u anti‐age kozmetici, o čemu je već puno bilo pisano kod ploda divlje ruže, buritija i pulpe pasjeg trna. Zbog karotenoida koristi se i za izradu sredstava za sunčanje, jer sprječava oštećivanje kože izazvanog UV zrakama.
Zahtjev za kvalitetom
Nema dovoljno podataka.
Korisne reference
- The kernel-fats of some members of the Palmae: Acrocomia sclerocarpa Mart. (Gru-gru palm), Manicaria saccifera Gaertn., Astrocaryum Tucuma Mart., Maximiliana caribaea Griseb., Attalea excelsa Mart. (Pallia palm), and Cocos nucifera Linn. (coconut). Collin G. Biochem J. 1933;27(5):1366-72.
- Latin American food sources of carotenoids. Rodriguez-Amaya DB. Arch Latinoam Nutr. 1999 Sep;49(3 Suppl 1):74S-84S.
- Identification and quantification of carotenoids, by HPLC-PDA-MS/MS, from Amazonian fruits. de Rosso VV, Mercadante AZ. J Agric Food Chem. 2007 Jun 27;55(13):5062-72.
- Characterisation of the Oil and Protein Fractions of Tucuma (Astrocaryum Vulgare Mart.) Fruit Pulp And Seed Kernel Bora, PS, Narain N, Rocha NRVM, De Oliveira Monteiro AC, De Azevedo Moreira R Cienc. Tecnol. Aliment. 2001 Vol. 3, No. 2, pp. 111-116
- Amazon native flora oils: in vitro photoprotective activity and major fatty acids constituents. Polonini HC, Gonçalves KM, Gomes TBB, Brandão MAF, Chaves MdGAM, Raposo NRZB Rev. Bras. Farm. 2012 93 (1): 102-108
- Minor components in oils obtained from Amazonian palm fruits. Por Santosa MFG, Alvesb RE, Ruíz-Méndez MV Grasas y aceites octubre-diciembre 2013 64 (5) 531-536
- Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013