Odabir sastojaka prema neosapunjivim tvarima

Ulja sa sterolima/triterpenskim alkoholima

Steroli su prisutni u svim uljima, no kod nekih je njihov udio značajan. Steroli obično naglašavaju regeneracijski efekt, teksturno obično povećavaju osjećaj hranjivosti i glatkoće kože. Imaju vrlo raznolike funkcije, no uglavnom se koriste za njegu suhe i mješovite kože te kod kože sklone iritaciji.

UljeUdioUljeUdio
Argan2,9 g/kg shotenol, spinasterolMarelica2,74 g/kg β-sitosterol
Avokado11-62 g/kg β-sitosterolNarβ-sitosterol 4,14 - 8,07 g/kg
kampesterol 0,35 - 1,07 g/kg
Δ5-avenasterol 0,28 - 0,68 g/kg
stigmasterol 0,18 - 0,30 g/kg
triterpenski alkoholi 6,59 - 10,69 g/kg (cikloartenol)
Baobab3,5 g/kgPamuk sjemenke4,92 g/kg, β-sitosterol i kampesterol
Bundeva sjemenke6.39 - 8,98 g/kgRiža>2 g/kg γ-orizanol
Indijska smokvado 16 g/kgShea maslac>40g/kg esteri cimetne kiseline

Kakao4-desmetilsitosterol 1,23 g/kg
4-desmetilstigmasterol 0,6g/1kg
4-desmetilkampesterol 0,2 g/kg
Shea olein>60g/kg esteri cimetne kiseline

Kava1,32-6g/kg, uglavnom β-sitosterolSuncokret4,51 g/kg, najviše β-sitosterol

Kopoasuoko 12 g/kg, od toga 2,3 g/kg β-sitosterolUljana repica5,3 - 9,7 g/kg β-sitosterol (preko 50%), kampesterol (oko 30%) i brasikasterol (10-15%)

Ulja s karotenoidima

Ulja s karotenoidima standard su za “anti-age” kozmetiku, no koriste se i kod kože sklone raznim upalnim procesima osim akni i za intenzivnu regeneraciju kože. Obično se koriste i za njegu područja oko očiju. Većina karotenoida smanjuje oštećenje izazvano UV zrakama, pa se dodaju u proizvode za sunčanje i nakon sunčanja.

Uljeudio
buriti0,252-1,89 g/kg
β-karoten
pasji trn pulpa>0,6 mg/kg β- i γ-karoten, β-zeakaroten, kriptoksantin i sinteksantin, lutein
pasji trn sjemenke>0,2 g/kg (sastav isto kao i pulpa)
piqui0,275 g/kg violaksantin, lutein, zeaksantin
plod divlje ruže0,48-39 mg/kg, β-karoten, likopen, rubiksantin, gazaniaksantin, β-kriptoksantin i zeaksantin
sapotekriptoksantin i sapoteksantin, epoksi kriptoksantini
tukuma, pulpa1,64-2,42 g/kg, β-karoten

Ulja s tokoferolima i tokotrienolima

Ulja izrazito tokoferolima i tokotrienolima koriste se kao “anti stres” ulja jer smanjuju oštećenje kože i potiču regeneraciju. Obično se dodaju za njegu suhe i mješovite kože, serume za intenzivnu ishranu kože i “anti age” kozmetiku. Vrlo su rado viđen sastojak u sredstvima za sunčanje. Vitamin E, kao što smo upoznali, nije jedna spoj već više spojeva. Uz brojna ulja koja sadrže α-tokoferol, najpoznatiji tokoferol, polako smo došli do ciljanih primjena pojedinih tokoferola i tokotrienola. Ulja bogata γ-tokoferolom djeluju snažnije protuupalno od α-tokoferola i koriste se u preparatima za sunčanje i kod “anti age” kozmetike. γ- i δ-tokotrienol bogata ulja koriste se kod hiperpigmentacija, te kao i γ-tokoferol u preparatima za sunčanje i “high class anti age” kozmetici.

Uljesadržaj
borovnica>0,2 g/kg miješani tokoferoli
brusnica američka>0,6 mg/kg, uglavnom γ-tokotrienol
inka orah1,257 g/kg γ-tokoferol
0,869 g/kg  δ-tokoferol
indijska smokva>0,4 mg/kg  γ-tokoferol
kukuruz1,2 g/kg 75%  γ-tokoferol
malina sjemenke>2g/kg, uglavnom γ-tokoferol
pšenične klice>2,8 g/kg

Ulja sa skvalenom

Skvalen je prirodni spoj kojeg stvaramo u sebumu i koji štiti osjetljive nezasićene masne kiseline u koži od oksidacije. Ulja bogata skvalenom rado se koriste za njegu suhe kože sklone crvenilu i ljuskanju, kao zaštitna ulja, ali su nam dragocjena i u preparatima za njegu kose.

Ulje%
amarant2-8
brazilski orah1
bundeva sjemenke0,55-0,76
maslina0,4-0,9

Ulja bogata polifenolima

Ulja bogata polifenolima najčešće pokazuju blagi protuupalni učinak, smanjuju oksidativni stres, pa su pogodna za njegu kože izvrgnutu stresu (suhi i klimatizirani zrak, život u zagađenom okolišu). Logično, popularna su i u “anti age” kozmetici.

Ulje%
acai0,57 mg/g (standard galna kiselina)
bakuriα- i γ-mangostin
kavakafestol, kahveol
marakujaoko 1,3g, mahom flavonoidi
maslina196-500mg/kg, hidroksitirozol, tirozol, oeluropein, ligstrozid, oleokantal
piqui229 mg/kg
sezam0,2 g/kg, sezamol i lignani sezamin i sezamolin

Ulja s drugim tvarima

Ulja s limonoidima (andiroba, neem) zanimljiva su i mala klasa ulja. Ona služe kao repelenti i kao ulja za intenzivnu regeneraciju kože te su naglašenog protuupalnog djelovanja. Kinonski teprenoidi kombo maslaca su relativno novootkrivena klasa aktivnih tvari u kozmetici zanimljivi zbog protuupalnog djelovanja, a karanjin i pongamol u ulju karanje već su stekli reputaciju u repelentima i pripavcima za sunčanje. Tamanu ulje bogato kumarinima koristi se kao sredstvo za regeneraciju kože i povoljno djelovanje na venski sustav.

UljespojeviFunkcija
andiroba6-α-acetoksigedunin, 7-deacetoksi-7-oksogedunin, andirobin, gedunin i metil-angolenzatrepelent, regeneracija kože
karanjakaranjin, pongamolrepelent, sredstva za sunčanje, regeneracija kože
kombokombo i sargokinska kiselinaprotuupalno, regeneracija kože, sredstva za sunčanje
neemazadirahtini, mahom A i B, poželjno više od 1 g/kgrepelent, protuupalno djelovanje
papajabenzil izotiocijanatregeneracija kože, masna koža sklona aknama
tamanukalanolidi i kalofilumiregeneracija kože, antivirusno djelovanje

Podijeli znanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

PRIČE IZ ŠUME STRIBOROVE

Dr. Stribor Marković
Kupnjom knjige pomažete održavanju stranice Plantagea