Sastojci balzama

Lijepo je graditi kuću iz temelja. Kada smo naučili macerate i biljna ulja dobili smo cigle odnosno gradivni materijal. Izolacija i energetski kablovi koji daju funkcionalnost bit će aktivni dodaci, eterična ulja i apsolute, CO2 esktrakte, vitaminske dodatke. Žbuka i igra teksturama površina bit će možda pojačivači apsorpcije, ali i emulgatori. Još nam nedostaje cement bez kojeg se sve ruši i bez kojih nema strukture balzame, a to su voskovi i djelomično maslaci. Meni je stoga posao sada lagan. Da utvrdimo, osnovni sastojci su:

  • voskovi, koji su povijesno najstariji dodatak. Ovdje možemo ubrojiti i kemijski obrađene voskove i polusintetske voskove poput cetil-palmitata ili cera belina, koji i ugušćuje i pojačava apsorpciju
  • maslaci, koji su ništa drugo do pastozna biljna ulja. Oni su već opisani u biljnim uljima, jer bi bilo terminološki nekorektno da sam iz izdvojio posebno od biljnih ulja. No ovdje ih izdvajam jer također daju svojstvo filmogenosti ali i ugušćivanja balzama u prepoznatljivi oblik.
  • biljna ulja koja hrane kožu ili djeluju ljekovito. Razmišljajte ovako: gotovo bilo kojoj recepturi u biljnim uljima možete dodati 10% pčelinjeg voska i dobit ćete balzam. Naravno, ne očekujte brzo upijanje.
  • macerati koje smo već više puta naglasili: kantarion, gotu kola, neven, stolisnik, samo su neki od češće korištenih macerata.
  • CO2 esktrakti rado su viđen gost jer pokazuju ljekovito djelovanje (neven, njemačka kamilica…). Isto se odnosi i na eterična ulja koja osim djelovanja daju i ugodan miris.
  • koemulgatori, tvari koji pokazuju svojstva sličnim emulgatorima i pojačavaju emulzijsku moć, ali se pravilnije klasificiraju u modifikatore konzistencije. Neki od primjera su cetanolni i cetostearilni alkoholi, gliceril-monostearat te stearinska kiselina. Njihova je funkcija dodatna zaštita, ugušćivanje proizvoda ali i sposobnost zadržavanja vode na koži bez obzira što sam proizvod ne sadrži vodu.
  • pravi emulgatori, koje ćemo daleko detaljnije upoznati u poglavlju o emulzijama. I koemulgatori i emulgatori imaju za funkciju da stvaraju s vlagom na koži emulziju i time pojačavaju prodor u kožu i sprječavaju nastanak premasnog filma na koži. Oni na taj način i ovlažuju kožu. Ne koriste se svi emulgatori – vjerojatno najpoznatiji takav sastojak je lanolin.
  • kao i kod biljnih ulja dodajemo antioksidanse poput CO2 esktrakta ružmarina.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.