Igre tekstura- balzami

Ispitivanje tekstura balzama višedimenzionalni je posao i samo su emulzijski sustavi kompliciraniji od balzama. Što će utjecati? Logično, utječu skoro svi važniji sastojci:

 • voskovi utječu na osjećaj glatkoće i filmogenosti. To će ovisiti i o njihovoj koncentraciji, ali isto tako i o eventualnim kombinacijama voskova.
 • biljna ulja utječu slabije ali mogu promijeniti teksturu ovisno o brzini upijanja.
 • maslaci uglavnom naglašavaju filmogenost ali i “kremastu” teksturu, pogotovo maslaci bogati palmitinskom i stearinskom kiselinom.
 • pojačivači apsorpcije mogu snažnije utjecati na teksturu i obično čine balzam lakšim na koži, a formulaciju čine rjeđom.
 • eterična ulja u nižim koncentracijama do 5% slabije utječu na teksturu. No, u većim koncentracijama ubrzavaju apsorpciju u kožu, ali i smanjuju viskoznost (gustoću) balzama.

Za proučavanje tekstura trebat će vam samo osnovne sirovine: neko jeftino biljno ulje poput marelice ili suncokreta, voskovi po želji i odabiru, te, ako se za to odlučite, pojačivače apsorpcije i maslace. Ne trošite za početak eterična ulja ili neke skuplje dodatke.

Ne zaboravite kako imamo dva glavna načina pripreme. Ako imate samo pčelinji vosak i cera bellina, odabrat ćete opciju gdje grijete odjednom sve sastojke. Ako koristite druge voskove odabrat ćete opciju spravljanja gdje najprije topite vosak.

Ispitivanje voskova

Najprije ćemo krenuti u ispitivanje kako vam se dopadaju teksture voskova ovisno o koncentraciji i kako izgledaju same formulacije. Napravit ćemo ukupno 10 balzama s različitim udjelima voska i biljnog ulja.

 Postotak u formulaciji (%)
Sastojak1234567
89

10
Pčelinji vosak510
Karnauba vosak510
Kandelila vosak510
Cera bellina1015
Riža510
Biljno ulje95909590959090859590

Kada napravite sve ove kombinacije, opazite svoje zaključke i što vam se sviđa. Uglavnom, kod balzama 1, 3, 5 i 9 uočit ćete da su balzami čvršći jer sadržavaju veću razinu voskova. Ipak, među njima postoje razlike. Balzam s 10% karnaube je tvrd ali kristalinično-zrnat i između čestica nazire se odvojena faza ulja. Odvajanje faza je još više izraženo kod 5% karnaube. Oba balzama su teksturno loša jer grudice osjećate na koži, no jednom kad se otopi osjeti se filmogena moć karnaube. Balzam sa kandelilom je bolje teksture i faze se manje odvajaju, a 5 i 10% pruža vrlo glatki i ugodni okluzivni osjećaj. Teksture pčelinjeg voska pokazuju najbolju kontinuiranu fazu s najmanje grudica, okluzivna moć je dovoljna ali manja od kandelile i karnaube. Cera bellina je posebna klasa: 10% balzam prilično je mekan ali vrlo kontinuirane faze bez grudica i ugodne teksture, nešto lakše od pčelinjeg voska. 15% je relativno tvrdi ali mekane zaštitne teksture na koži, a 10% je relativno mekani balzam ali bez znakova odvajanja faze.

Na ovaj način isprobat ćete filmogenost i teksturu pojedinih voskova. Iz ovog možete zaključiti kako je karnauba vosak dobar u kombinacijama s, primjerice, pčelinjim voskom ili cera bellina. Kandelila vosak se također rado kombinira s drugim voskovima i daje dodatnu glatku okluzivnost.

Sada možete krenuti u ispitivanja kombinacije voskova i za početak možete napraviti sljedeće kombinacije:

 • 5% pčelinji vosak, 5% kandelila
 • 7% pčelinji vosak, 3% karnauba
 • 10% cera bellina, 5% kandelila
 • 10% cera bellina, 3% karnauba

Ispitajte teksturu i odaberite svoju omiljenu kombinaciju. Budite slobodni i igrajte se i van ovih omjera za neku svoju kreaciju a mijenjanjem koncentracije voskova lako možete mijenjati konzistenciju balzama.

Ispitivanje pojačivača apsorpcije

Kod biljnih ulja detaljno sam opisao pojačivače apsorpcije. Kao i kod ulja oni popravljaju teksturu balzama ubrzavanjem apsorpcije, no vi ćete procijeniti koliko vam to odgovara. Pojačivače apsorpcije češće koristimo kod balzama za kožu a ne usnice. Da biste vidjeli njihov efekt, koristit ćemo kao osnovni vosak pčelinji vosak. Napravite sljedeće kombinacije:

 • 5% Cetiol V, 10 % pčelinji vosak, 85% biljno ulje
 • 5% izo-propil-miristat (IPM), 10 % pčelinji vosak, 85% biljno ulje
 • 5% Cetiol C5, 10 % pčelinji vosak, 85% biljno ulje

Spravite ih prema uputama o spravljanju balzama. Kada se ohlade usporedite njihove teksture i odaberite koja vam se više sviđa. Općenito, Cetiol C5 dat će više glađu i masniju teksturu, Cetil V manje će ubrzati apsorpciju, a IPM najbrže će ubrzati apsorpciju.

Utjecaj maslaca

Već smo naučili da su maslaci su bogati zasićenim masnim kiselinama. Oni sami daju gustoću tako da će u osnovnoj recepturi trebati umanjiti udio voskova jer bi inače balzam bio pretvrd. Ne daju svi maslaci istu gustoću balzama. Od maslaca bogatih laurinskom i miristinskom kiselinom, najmanji doprinos gustoći daju kokos i babasu maslac koji se i tale na najnižoj temperaturi, ali i daju najlakšu teksturu koja se nešto brže upija. Murumuru i tukuma daju balzamima veću gustoću i tvrdoću od kokosa i babasu. Maslaci bogati palmitinskom i stearinskom kiselinom (shea, kokum, sal, mango, kopoasu) daju balzamima veću tvrdoću, gustoću i okluzivnost od onih bogatih laurinskom i miristinskom kiselinom.

Dodavanje maslaca u balzam nije samo igra tvrdoće i gustoće. Gotovo svi maslaci balzamima daju više kremastu strukturu koja je vrlo omiljena, tako da maslace vrlo rado koristimo u balzamima. Oni daju i veću stabilnost balzamima i sprječavaju, ako je to problem, odvajanje faza i bolju kontinuiranost teksture proizvoda. Poigrajte se. Uzet ćemo iz svake klase maslaca po dva kako biste dobili različitost tekstura i odabrali ne samo svoj favorit već i okosnicu za igre manjih modifikacija.

 • 6% pčelinji vosak, 44% biljno ulje, 50% maslac kokosa
 • 5% pčelinji vosak, 45% biljno ulje, 50% tukuma ili murumuru
 • 5% pčelinji vosak, 45% biljno ulje, 50% shea maslac
 • 5% pčelinji vosak, 45% biljno ulje, 50% sal ili mango maslac

Nakon spravljanja, pustite da se ohlade jedan dan. Usporedite teksture. Imajte na umu da će maslac s shea maslacem postati najvjerojatnije grudast za razliku od onog sa sal ili mango maslacem. Sami ćete odabrati što vam je dobro u kakvu točno teksturu želite od svojeg proizvoda.

Sada možete nastaviti igru mijenjanjem udjela voskova i maslaca. Primjerice, možda ćete probati sljedeće kombinacije sa shea maslacem:

 • 5% pčelinjeg voska, 30% shea maslaca, 65% biljno ulje
 • 6% pčelinjeg voska, 20% shea maslaca, 74% biljno ulje
 • 8% pčelinjeg voska, 20% shea maslaca, 72% biljno ulje

Mislim da ste shvatili poantu. Igrom omjera voska i maslaca dobit ćete svoju omiljenu teksturu.

Kombinacije

Sada ćete svoje igre prenijeti u višedimenzionalni prostor. Kombinirat ćete dva voska u različitim omjerima, poigrati se dodacima maslaca i spuštanjem udjela voskova, a uz sve probat ćete i kakav utjecaj ima neki od pojačivača apsorpcije. Puno kombinacija? Pa dobrodošli u svijet balzama koji su tako “zastarjeli” proizvodi. Na maslacima ćete razviti vještine koje će nam biti potrebne kod emulzijskih sustava.

Sva vaša igranja su potpuno iskoristiva i nemojte ih bacati čak i ako niste zadovoljni. Sakupite samo dovoljan broj dobrovoljaca koji će ih potrošiti na njegu suhih stopala ili kože.

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email
Share on print

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top

Ova stranice koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.