Igre tekstura- balzami

Ispitivanje tekstura balzama višedimenzionalni je posao i samo su emulzijski sustavi kompliciraniji od balzama. Što će utjecati? Logično, utječu skoro svi važniji sastojci:

 • voskovi utječu na osjećaj glatkoće i filmogenosti. To će ovisiti i o njihovoj koncentraciji, ali isto tako i o eventualnim kombinacijama voskova.
 • biljna ulja utječu slabije ali mogu promijeniti teksturu ovisno o brzini upijanja.
 • maslaci uglavnom naglašavaju filmogenost ali i “kremastu” teksturu, pogotovo maslaci bogati palmitinskom i stearinskom kiselinom.
 • pojačivači apsorpcije mogu snažnije utjecati na teksturu i obično čine balzam lakšim na koži, a formulaciju čine rjeđom.
 • eterična ulja u nižim koncentracijama do 5% slabije utječu na teksturu. No, u većim koncentracijama ubrzavaju apsorpciju u kožu, ali i smanjuju viskoznost (gustoću) balzama.

Za proučavanje tekstura trebat će vam samo osnovne sirovine: neko jeftino biljno ulje poput marelice ili suncokreta, voskovi po želji i odabiru, te, ako se za to odlučite, pojačivače apsorpcije i maslace. Ne trošite za početak eterična ulja ili neke skuplje dodatke.

Ne zaboravite kako imamo dva glavna načina pripreme. Ako imate samo pčelinji vosak i cera bellina, odabrat ćete opciju gdje grijete odjednom sve sastojke. Ako koristite druge voskove odabrat ćete opciju spravljanja gdje najprije topite vosak.

Ispitivanje voskova

Najprije ćemo krenuti u ispitivanje kako vam se dopadaju teksture voskova ovisno o koncentraciji i kako izgledaju same formulacije. Napravit ćemo ukupno 10 balzama s različitim udjelima voska i biljnog ulja.

 Postotak u formulaciji (%)
Sastojak1234567
89

10
Pčelinji vosak510
Karnauba vosak510
Kandelila vosak510
Cera bellina1015
Riža510
Biljno ulje95909590959090859590

Kada napravite sve ove kombinacije, opazite svoje zaključke i što vam se sviđa. Uglavnom, kod balzama 1, 3, 5 i 9 uočit ćete da su balzami čvršći jer sadržavaju veću razinu voskova. Ipak, među njima postoje razlike. Balzam s 10% karnaube je tvrd ali kristalinično-zrnat i između čestica nazire se odvojena faza ulja. Odvajanje faza je još više izraženo kod 5% karnaube. Oba balzama su teksturno loša jer grudice osjećate na koži, no jednom kad se otopi osjeti se filmogena moć karnaube. Balzam sa kandelilom je bolje teksture i faze se manje odvajaju, a 5 i 10% pruža vrlo glatki i ugodni okluzivni osjećaj. Teksture pčelinjeg voska pokazuju najbolju kontinuiranu fazu s najmanje grudica, okluzivna moć je dovoljna ali manja od kandelile i karnaube. Cera bellina je posebna klasa: 10% balzam prilično je mekan ali vrlo kontinuirane faze bez grudica i ugodne teksture, nešto lakše od pčelinjeg voska. 15% je relativno tvrdi ali mekane zaštitne teksture na koži, a 10% je relativno mekani balzam ali bez znakova odvajanja faze.

Na ovaj način isprobat ćete filmogenost i teksturu pojedinih voskova. Iz ovog možete zaključiti kako je karnauba vosak dobar u kombinacijama s, primjerice, pčelinjim voskom ili cera bellina. Kandelila vosak se također rado kombinira s drugim voskovima i daje dodatnu glatku okluzivnost.

Sada možete krenuti u ispitivanja kombinacije voskova i za početak možete napraviti sljedeće kombinacije:

 • 5% pčelinji vosak, 5% kandelila
 • 7% pčelinji vosak, 3% karnauba
 • 10% cera bellina, 5% kandelila
 • 10% cera bellina, 3% karnauba

Ispitajte teksturu i odaberite svoju omiljenu kombinaciju. Budite slobodni i igrajte se i van ovih omjera za neku svoju kreaciju a mijenjanjem koncentracije voskova lako možete mijenjati konzistenciju balzama.

Ispitivanje pojačivača apsorpcije

Kod biljnih ulja detaljno sam opisao pojačivače apsorpcije. Kao i kod ulja oni popravljaju teksturu balzama ubrzavanjem apsorpcije, no vi ćete procijeniti koliko vam to odgovara. Pojačivače apsorpcije češće koristimo kod balzama za kožu a ne usnice. Da biste vidjeli njihov efekt, koristit ćemo kao osnovni vosak pčelinji vosak. Napravite sljedeće kombinacije:

 • 5% Cetiol V, 10 % pčelinji vosak, 85% biljno ulje
 • 5% izo-propil-miristat (IPM), 10 % pčelinji vosak, 85% biljno ulje
 • 5% Cetiol C5, 10 % pčelinji vosak, 85% biljno ulje

Spravite ih prema uputama o spravljanju balzama. Kada se ohlade usporedite njihove teksture i odaberite koja vam se više sviđa. Općenito, Cetiol C5 dat će više glađu i masniju teksturu, Cetil V manje će ubrzati apsorpciju, a IPM najbrže će ubrzati apsorpciju.

Utjecaj maslaca

Već smo naučili da su maslaci su bogati zasićenim masnim kiselinama. Oni sami daju gustoću tako da će u osnovnoj recepturi trebati umanjiti udio voskova jer bi inače balzam bio pretvrd. Ne daju svi maslaci istu gustoću balzama. Od maslaca bogatih laurinskom i miristinskom kiselinom, najmanji doprinos gustoći daju kokos i babasu maslac koji se i tale na najnižoj temperaturi, ali i daju najlakšu teksturu koja se nešto brže upija. Murumuru i tukuma daju balzamima veću gustoću i tvrdoću od kokosa i babasu. Maslaci bogati palmitinskom i stearinskom kiselinom (shea, kokum, sal, mango, kopoasu) daju balzamima veću tvrdoću, gustoću i okluzivnost od onih bogatih laurinskom i miristinskom kiselinom.

Dodavanje maslaca u balzam nije samo igra tvrdoće i gustoće. Gotovo svi maslaci balzamima daju više kremastu strukturu koja je vrlo omiljena, tako da maslace vrlo rado koristimo u balzamima. Oni daju i veću stabilnost balzamima i sprječavaju, ako je to problem, odvajanje faza i bolju kontinuiranost teksture proizvoda. Poigrajte se. Uzet ćemo iz svake klase maslaca po dva kako biste dobili različitost tekstura i odabrali ne samo svoj favorit već i okosnicu za igre manjih modifikacija.

 • 6% pčelinji vosak, 44% biljno ulje, 50% maslac kokosa
 • 5% pčelinji vosak, 45% biljno ulje, 50% tukuma ili murumuru
 • 5% pčelinji vosak, 45% biljno ulje, 50% shea maslac
 • 5% pčelinji vosak, 45% biljno ulje, 50% sal ili mango maslac

Nakon spravljanja, pustite da se ohlade jedan dan. Usporedite teksture. Imajte na umu da će maslac s shea maslacem postati najvjerojatnije grudast za razliku od onog sa sal ili mango maslacem. Sami ćete odabrati što vam je dobro u kakvu točno teksturu želite od svojeg proizvoda.

Sada možete nastaviti igru mijenjanjem udjela voskova i maslaca. Primjerice, možda ćete probati sljedeće kombinacije sa shea maslacem:

 • 5% pčelinjeg voska, 30% shea maslaca, 65% biljno ulje
 • 6% pčelinjeg voska, 20% shea maslaca, 74% biljno ulje
 • 8% pčelinjeg voska, 20% shea maslaca, 72% biljno ulje

Mislim da ste shvatili poantu. Igrom omjera voska i maslaca dobit ćete svoju omiljenu teksturu.

Kombinacije

Sada ćete svoje igre prenijeti u višedimenzionalni prostor. Kombinirat ćete dva voska u različitim omjerima, poigrati se dodacima maslaca i spuštanjem udjela voskova, a uz sve probat ćete i kakav utjecaj ima neki od pojačivača apsorpcije. Puno kombinacija? Pa dobrodošli u svijet balzama koji su tako “zastarjeli” proizvodi. Na maslacima ćete razviti vještine koje će nam biti potrebne kod emulzijskih sustava.

Sva vaša igranja su potpuno iskoristiva i nemojte ih bacati čak i ako niste zadovoljni. Sakupite samo dovoljan broj dobrovoljaca koji će ih potrošiti na njegu suhih stopala ili kože.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top