Šampon za kosu

Prirodni šampon za kosu koji će zadovoljiti većinu tipova kose. Djeluje kao 2u1 šampon i regenerator, dobro pere i lijepo se pjeni, a istovremeno njeguje kosu i olakšava raščešljavanje. Isplati se potruditi i napraviti svoj vlastiti šampon, vjerujete, bolji ćete teško naći u prodaji. I još dodatno – miris šampona se može mijenjati prema vašim željama.

Lijepi je osjećaj odmah nakon pranja i sušenja kose: mekana i mirisna kosa koja se lako raščešljava. Još ako znate da je to postignuto prirodnim šamponom za kosu, onda je užitak višestruki.

Ovaj prirodni šampon namijenjen je svima koji žele prati i njegovati kosu proizvodima koji poštuju strukturu kose i vlasišta, ne isušuju i naglašavaju prirodnu ljepotu. Pod prirodnom ljepotom misli se onako kako kosa treba biti – zdrava i ukrotiva. Nemojte očekivati ekstra sjaj koji se postiže silikonima i sličnim dodacima komercijalne kozmetike, no znajte da će ovaj šampon pomoći kosi da bude najbolja verzija sebe.

Istina, ima i prirodnijih načina pranja kose (i jednostavnije izrade). Ovaj šampon je namijenjen prvenstveno onima koji žele njegu au naturel, ali vole teksturu i način korištenja kao i kod komercijalnih šampona. Za one koji se vole njegovati na najprirodniji mogući način (drugim riječima, bez ijednog sastojka čiji INCI naziv „vuče“ na kemiju) i koji žele proizvod s minimalnim brojem sastojaka, tu su razne biljke čiji prah se koristi za pranje, kao što su shikakaï, jujuba (sidr), Sapindus mukorossi (znakovitog engleskog naziva soapberry), yucca…

Kao i kod svih kozmetičkih proizvoda, napraviti dobar šampon koji će odgovarati većini tipova kose nije jednostavan zadatak. Ne smije isušivati, nikako nadraživati vlasište a opet treba dobro oprati; ne smije otežavati kosu i uzrokovati brzo mašćenje ali treba njegovati, omekšati i zaštititi vlas od oštećenja. Treba biti podjednako dobar i učinkovit za suhu, obojanu, oštećenu i masnu kosu, za tanku, ravnu, kovrčavu… Jasno je da takav šampon ne postoji, no formulacija ovog šampona je najbliže što možete doći tom idealu. Dobro pere, dobro se pjeni, a zbog dodatka emulgatora više je kao 2u1 šampon i regenerator nego samo šampon. Blag je, neće nadražiti vlasište i uzrokovati dodatno lučenje sebuma. Naravno, budimo realni. Kod jako suhe kose trebat ćete koristiti regenerator, kod oštećene kose dodatna njega prije ili nakon pranja je preporučljiva. No od svih šampona koji su sada isprobani, bilo komercijalnih, prirodnih komercijalnih ili iz kućne radinosti, ova formulacija definitivno osvaja prvo mjesto.

OPĆENITO: PRIPREMA, HIGIJENA, MATERIJALI

Ako ste početnici u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, bilo bi dobro da prvo saznate osnovne informacije o prirodnoj kozmetici te da proučite opće upute izrade.

Korisne i detaljne tekstove možete pronaći na sljedećim poveznicama:

PRIBOR POTREBAN ZA IZRADU

Za izradu ove kreme trebat će vam sljedeći pribor:

 • 2 kemijske čašice (jedna volumena 100 ili 150 ml i druga volumena 200 ili 250 ml)
 • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram
 • Žličice
 • Vodena kupelj (pogledajte kako improvizirati vodenu kupelj)
 • Bočica s odgovarajućim čepom za krajnji proizvod – šampon
 • Papirnati ručnici
Surfaktant COSI-CARE 1200 UP/Base consistance (lijevo) i vodena faza (desno) prije zagrijavanja

POPIS SASTOJAKA

OPIS SASTOJAKA

Emulgator Lexamine® S-13 MB (Conditioner emulsifier)
Emulgator Lexamine® S-13 MB tvrtke Inolex (dostupan je putem Aroma zone web dućana pod trgovačkim nazivom Conditioner emulsifier) je ustvari koemulgator namijenjen prirodnoj njezi kose. Primjenjuje se kod izrade maski, pakunga i regeneratora za njegu kose. Može se otopiti i u vrućem vodenom mediju niskog pH, tada se mogu izrađivati sprejevi za njegu kose. Pomaže olakšanom raščešljavanju i smanjuje statički elektricitet kose. Omekšava kosu i daje joj svilenkasti sjaj.

Mliječna kiselina
Regulator kiselosti i aktivator emulgatora Lexamine® S-13 MB.

Voda
Za izradu kozmetike najbolje je koristiti destiliranu ili demineraliziranu vodu, nemojte koristiti vodu iz slavine ili mineralnu vodu.

Eritritol
Poznati prehrambeni zaslađivač koristi se kod izrade pasta za zube i vodica za usta, gdje se iskorištava njegova prirodna slatkoća. U njezi kose i kože, djeluje kao odličan ovlaživač, čak i u proizvodima koji se ispiru. Pomaže efektu lakšeg raščešljavanja. U šamponima i sredstvima za pranje pojačava pjenjenje i ugušćuje pjenu.

Eritritol je korišten u formulacijama za tonik i pjeni za čišćenje lica.

Dekspantenol (provitamin B5) 75%
Dekspantenol, još poznat i kao pantenol i provitamin B5, topiv je u vodi i koristi se za njegu kože i kose. Kožu umiruje, obnavlja i vlaži a kosu jača, potiče rast i istovremeno hidratizira vlasište. Dodaje se 2-5% u kozmetičke pripravke.
Zbog lakšeg baratanja tijekom izrade, koristi se 75%-tna otopina dekspantenola u vodi.

Pročitajte više o dekspantenolu.

Dekspantenol korišten je i kod izrade regeneratora za kosu.

Hidrolizirani proteini riže
Hidrolizirani proteini riže jedan je od cjenovno povoljnijih dodataka u pripravcima za njegu kose, no to ne znači da je manje vrijedan. Vrlo dobro hidratizira, a istovremeno pomaže obnavljanju oštećenih, tankih i lomljivih vlasi. Može se dodati svim pripravcima za pranje i/ili njegu kose. Dodaje se 0,5-5% u pripravke.

Hidrolizirani proteini riže koriste se i u formulaciji za regenerator za kosu.

Surfaktant COSI-CARE 1200 UP (Base consistance)
Blagi surfaktant biljnog podrijetla, bez sulfata, koristi se za izradu blagih prirodnih sredstava za čišćenje lica, tijela i kose. Ugušćuje krajnji proizvod. Treba se kombinirati s drugim surfaktantima koji se jače pjene. Dostupan je putem Aroma zone web dućana pod trgovačkim nazivom Base consistance.

Surfaktant COSI-CARE 2000 UO (Mousse de sucre)
Blagi surfaktant biljnog podrijetla, bez sulfata, dobro se pjeni i stvara obilatu ali blagu pjenu. Koristi se za izradu prirodnih blagih sredstava za čišćenje. Dobro se kombinira sa surfaktantom COSI-CARE 1200 UP (Base consistance) i u toj kombinaciji se rade gelovi za tuširanje i šamponi za pranje kose. Samostalno se može koristiti za izradu micelarnih sredstava za čišćenje ili pjena za pranje lica. Dostupan je putem Aroma zone web dućana pod trgovačkim nazivom Mousse de sucre.

Eterično ulje grejpa
Bez obzira na mnoge prednosti korištenja eteričnog ulja grejpa za ljepotu i zdravlje, u ovoj formulaciji ovo ulje je odabrano isključivo zbog ugodnog, veselog mirisa.

Eterično ulje grejpa koristi se i u formulaciji za regenerator i dezodorans.

Konzervans Geogard 221/Cosgard
Mikrobiološki konzervans, iako je sintetski, odobren je za korištenje u eko- kozmetici. Ima protugljivično i antibakterijsko djelovanje širokog spektra. Sprječava kvarenje kozmetičkih pripravaka koji sadrže vodu.

Pročitajte više o konzervansu Geogard 221.

Surfaktant COSI-CARE 1200 UP/Base consistance (lijevo) i vodena faza (desno) nakon zagrijavanja

U pravilu ne preporučujemo proizvođače, trgovačke marke i prodajna mjesta pribora i sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Ukoliko naiđete na preporuku (poveznicu na proizvod, trgovački naziv, prodajno mjesto), to je isključivo naša dobronamjerna sugestija za koju Plantagea nije plaćena.

Ukoliko u preporuke uključimo i naše partnere (partnerski ili affiliate marketing), to ćemo i naglasiti kako biste znali da se radi o plaćenoj reklami.

Broj sastojaka

10

Vrijeme izrade

20 minuta

Trošak materijala

13,62 kuna ≈ 1,81 €
(Ovo je preporučeni trošak materijala, krajnji iznos ovisi o odabranim proizvođačima/prodavačima sirovina)

FORMULACIJA ZA 100 GRAMA ŠAMPONA

Za zamjenske sastojke pogledajte popis niže*
FazaSastojak%Masa [g]
A
(vodena faza)
Lexamine® S-13 MB (Conditioner emulsifier)5,00 %5,00 grama
Mliječna kiselina3,00 %3,00 grama
Voda*35,90 %35,90 grama
Eritritol5,00 %5,00 grama
B
(surfaktanti)
COSI-CARE 1200 UP (Base consistance)25,00 %25,00 grama
COSI-CARE 2000 UO (Mousse de sucre)20,00 %20,00 grama
C
(dodaci)
Dekspantenol (provitamin B5) 75%2,00 %2,00 grama
Hidrolizirani proteini riže*3,00 %3,00 grama
Konzervans Geogard 221/Cosgard0,60 %0,60 grama
Eterično ulje grejpa*0,50 %0,50 grama

OPIS IZRADE

 1. Izvažite emulgator, vodu i mliječnu kiselinu iz faze A u čašicu manjeg volumena. Stavite u vodenu kupelj dok se emulgator u potpunosti ne otopi, uz povremeno miješanje. (Napomena 1)
 2. U dobivenu vodenu mješavinu dodajte eritritol, promiješajte. (Napomena 2)
 3. U veću čašicu izvažite surfaktant COSI-CARE 1200 UP (Base consistance). Ukoliko je vrlo gust, otopite ga u vodenoj kupelji. (Napomena 3)
 4. U istu čašicu sa surfaktantom COSI-CARE 1200 UP (Base consistance) dodajte surfaktant COSI-CARE 2000 UO (Mousse de sucre). Lagano iz izmiješajte žličicom.
 5. Lagano miješajući, polako dodajte vodenu otopinu faze A u surfaktante. (Napomena 4)
 6. Nakon što dobijete homogenu smjesu, dodajte sirovine pod C (dekspantenol, proteine riže, konzervans i eterično ulje) jedan po jedan, miješajući nakon svakog dodavanja.
 7. Nakon što se šampon ohladi na sobnu temperaturu, prelijte ga u odgovarajući bočicu i dobro zatvorite. Šampon je spreman za korištenje. (Napomena 5)
Gotov šampon, još je topao

NAPOMENE

 1. Budite strpljivi, emulgatoru treba neko vrijeme da se otopi. Nemojte nastavljati s izradom dok se on nije potpuno otopio, dobivena vodena mješavina ne smije imati nikakve sitne čestice neotopljenog emulgatora u sebi.
 2. Eritritol stavljate u toplo, trebao bi se vrlo brzo otopiti.
 3. Ovaj surfaktant je uglavnom na sobnoj temperaturi gust i bijel, pa ga uvijek treba malo zagrijati da se bi se lakše radilo s njim.
 4. Nemojte prebrzo i prežustro miješati, tada će nastati pjena (pogledajte pod Dodatno).
 5. Možete uliti i topli šampon u bočicu i pustiti da se tamo ohladi. Nakon što se ohladi na sobnu temperaturu, zatvorite bočicu.

*ZAMJENSKI (ALTERNATIVNI) SASTOJCI

Voda
Ukoliko imate neograničene zalihe hidrolata koje želite potrošiti, vodu možete zamijeniti hidrolatom. Obzirom da bi takva praksa bila dosta skupa, voda je možda najbolji izbor. Isto tako, dugotrajnije grijanje emulgatora u hidrolatu moglo bi smanjiti djelovanje hidrolata.

Hidrolizirani proteini riže
Teoretski se mogu zamijeniti s bilo kojim tekućim kozmetičkim dodatkom namijenjenim njezi kose. Primjeri takvih dodataka su biljni ceramidi, proteini svile, biljni kolagen…

Uzmite u obzir da, ovisno o dodatku koji koristite, šampon može biti gušći ili rjeđi, bolje se ili slabije pjeniti, boja može biti drugačija. Mala je vjerojatnost da formulacija s nekim alternativnim sastojkom umjesto proteina riža neće uspjeti, a naravno sve opcije sastojaka nisu isprobane i uspjeh se ne može garantirati. No, nemojte da vas to spriječi u eksperimentiranju.

Eterično ulje grejpa
Eterično ulje grejpa je u ovoj formulaciji odabrano isključivo zbog ugodnog citrusnog mirisa koji se većini ljudi sviđa. Može se zamijeniti s bilo kojim drugim citrusnim eteričnim uljem (limun, mandarina, naranča…). Ako više volite cvjetne mirise, slobodno isprobajte u formulaciji lavandu, geranij ili ylang-ylang. Možete i koristiti sinergiju eteričnih ulja čiji miris vam se sviđa.

Dobro je znati da u šampon nema nekog prevelikog smisla stavljati eterična ulja koja imaju ciljano djelovanje sprječavanja ispadanja kose ili jačanja rasta kose. Šampon je proizvod koji se ispire i nije dugo u kontaktu s vlasištem, eterična ulja neće imati dovoljno vremena za djelovanje prije nego što ih isperete. Eterična ulja takvog djelovanja sačuvajte za maske ili serume za kosu, odnosno proizvode koji se drže neko vrijeme na kosi i vlasištu.

Eterično ulje grejpa se može zamijeniti i s prirodnim mirisima (INCI: Parfum). Tu si stvarno možete dati oduška jer izbor je velik. Za one koji preferiraju voćne mirise, postoje i lako se nabave mirisi breskve, marelice, ananasa, jagode, maline…a postoje i mirisi poput karamele, kokosa, vanilije, te različite parfemske kombinacije. Izbor je vaš kako želite da vam kosa miriši.

Gotov šampon, napravila se pjena koju treba pustiti da "slegne"

NAMJENA

Ovaj šampon je namijenjen za sve tipove kose. Dovoljno je blag da neće nadražiti osjetljivo vlasište ili uzrokovati dodatno lučenje sebuma kod osoba s masnom kosom. Dodatak emulgatora čini ga dobrim 2u1 šamponom za suhu, oštećenu ili obojanu kosu.

Kod izrazito suhe ili kovrčave kose, trebat će dodatak regeneratora ili maske za kosu.

KORIŠTENJE

Šampon koristite kao i svaki drugi šampon za kosu: umasirajte malu količinu u mokru kosu i isperite vodom. Ponovite postupak prema potrebi.

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Procijenjeni rok trajanja je oko 3 mjeseca.

Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja (prevelika toplina, izlaganje sunčevom svjetlu, nedovoljno dobro zatvorena bočica skraćuje rok trajanja).

UPOZORENJA

Šampon ne smije ući u oči, budite oprezni tijekom pranja i ispiranja.

Šampon nije namijenjen za bebe i djecu mlađu od 3 godine.

Šampon nemojte koristiti ukoliko je vlasište oštećeno.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malu količinu šampona nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i dobro utrljajte, zatim isperite. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, šampon možete koristiti.

Gotov šampon

DODATNO

Tijekom izrade šampona može se dogoditi da ste prežustro miješali žličicom i da je nastala pjena. Bez brige, samo ostavite sa strane neko vrijeme (čak i nekoliko sati) i pjena će nestati.

Iako šampon sadrži emulgator koji omekšava kosu, većina vas će trebati koristiti i regenerator nakon pranja kose.

Mali trik kako olakšati češljanje nakon pranja kose. Ima puno proizvoda na tržištu (ili iz kućne radinosti) koji se koriste za lakše raščešljavanje, no neko brzinsko rješenje su – hidrolati. Njihov karakteristično nizak pH odgovara kosi i oni zato trenutačno omekšavaju kosu i olakšavaju češljanje. Istovremeno, možete iskoristiti ljekovito djelovanje hidrolata i odabrati baš one koji njeguju kosu: cedar, čempres, kopriva… Ne zaboravite da pH vrijednost hidrolata može varirati ovisno o usjevu, pa je dobra ideja provjeriti njihov pH prije korištenja pomoću pH indikatora. Ciljani pH koji odgovara kosi je 4,0-5,0.

Formulacija i mase sastojaka su namijenjene za šampon od 100 grama, no kod izrade uvijek malo gubite i krajnja masa šampona koju ćete izliti u bočicu neće biti 100 grama, već nekoliko grama manje. Ako želite iz nekog razloga napraviti proizvod koji je točno 100 grama, tada povećajte količinu svake sirovine za 10%.

Kod vaganja i baratanja sirovinama, ne zaboravite da će urednost doprinijeti duljem trajanju sirovina (naravno, i krajnjeg proizvoda). Naročito pazite kada koristite tekuće sirovine iz bočice (surfaktanti, eterična ulja, tekući dodaci) da obavezno dobro pobrišete navoj boce papirnatim ručnikom.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top