Serum za lice kukui i šljiva

Napraviti dobar uljni serum uvijek je veliki izazov. Posao koji je naočigled jednostavan pretvara se u složen i zahtjevan proces ako želite vrhunski serum za svoju kožu. Isprobajte serum kukui i šljiva - puno eksperimentiranja i znanja stoji iza njegove formulacije.

Napraviti mješavinu ulja za njegu lica vrlo je jednostavno, no napraviti dobar uljni serum nije. Dok je u emulzijskim sustavima lako prilagoditi omjer hranjivosti i upijanja količinom masne faze i emulgatora, kod uljnih mješavina odnosno seruma treba dobro znati karakteristike svakog biljnog ulja i pojačivača apsorpcije. (Naravno, kod emulzijskih sustava postoji cijeli niz drugih „izazova“.)

Koji je cilj kod izrade uljnih seruma za njegu kože? Brza upojnost ali hranjivost, ugodan miris, svilenkasti osjećaj glatkoće na koži nakon nanošenja. Predstavljam uljni serum za njegu lica s biljnim uljima kukuija i koštica šljive, koji, uz sve navedeno, još i umiruje kožu i može se nanositi na područje oko očiju.

Ljubav prema biljnom ulju kukuija, koje hrani a brzo se upija, već je opisano. Ulje koštica šljive, sa svojim mirisom amaretta koji oduševljava, odlična je mirisna nota u svakom pripravku, a naročito u uljnim serumima gdje ne „smetaju“ mirisi emulgatora, hidrolata i eteričnih ulja. Spoj ova dva iznimna ulja dogodio se već u jednoj jednostavnoj kremi, a serum koji spaja njihove karakteristike ipak čini stepenicu iznad kreme, što po djelovanju a što po senzorijalnom profilu.

U serum ćemo staviti mali dodatak ulja buritija, kao doprinos „karotenoidnom“ djelovanju, toliko važnom za sve tipove kože i za sva godišnja doba. Ne jedan, već dva pojačivača apsorpcije kako bi se ulje upijalo baš kako treba (ne prebrzo, ne presporo). Bisabolol, koji je zaslužan za protuupalno djelovanje, a pomaže i kod osjetljive kože sklone crvenilu. I na kraju, dva prirodna konzervansa koji, osim antioksidacijskog djelovanja, također i njeguju kožu, čuvaju serum od užeglosti.

Puno eksperimentiranja i znanja stoji iza formulacije za ovaj serum. Dobro je iskoristite.

OPĆENITO: PRIPREMA, HIGIJENA, MATERIJALI

Ako ste početnici u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, bilo bi dobro da prvo saznate osnovne informacije o prirodnoj kozmetici te da proučite opće upute izrade.

Korisne i detaljne tekstove možete pronaći na sljedećim poveznicama:

PRIBOR POTREBAN ZA IZRADU

Za izradu ovog uljnog seruma trebat će vam sljedeći pribor:

 • 1 kemijska čašica volumena 50 ml (OPCIJA)
 • Precizna vaga s korakom od 0,01 gram ili precizna pipeta s korakom od 0,01 gram
 • Žličice (OPCIJA)
 • Odgovarajuća bočica s pipetom ili čepom za kapanje za krajnji proizvod – uljni serum
 • Papirnati ručnici

POPIS SASTOJAKA

OPIS SASTOJAKA

Pojačivač apsorpcije PARAFOL 12 RSPO-MB
Parafol 12 tvrtke Sasol Chemicals je ugljikovodik dodekan dobiven iz biljnih ulja kokosa i palme. Bistra je i bezbojna, slabo viskozna tekućina bez mirisa. Izaziva vrlo suh i lagan osjećaj na koži. Omogućuje izradu krema i ulja koje se vrlo brzo upijaju u kožu. Često se koristi za izradu raznih suhih ulja za kosu i tijelo. Vrlo stabilan, nije komedogen.

Pročitajte više o pojačivaču apsorpcije PARAFOL 12 RSPO-MB.

Pojačivač apsorpcije CETIOL® CC
CETIOL® CC tvrtke BASF je emolijent i pojačivač apsorpcije. Prirodnog podrijetla, stabilan, koristi se kao zamjena parafinu i sintetičkim silikonima u prirodnoj kozmetici. Omogućuje izradu proizvoda koji ostavljaju gladak, svilenkast osjećaj na koži.

Pojačivač apsorpcije CETIOL® CC korišten je i u uljnom gelu za čišćenje lica.

CO2 ekstrakt ružmarina
Ovaj se ekstrakt prije svega dodaje kao konzervans koji sprječava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i idealan je upravo za formulacije koje sadrže biljna ulja.
To je jedan od najmodernijih i najprirodniji konzervansa, naširoko korišten i prihvaćen među ljudima koji se bave prirodnom kozmetikom.
Ovaj ekstrakt snažnog mirisa svježih listova ružmarina bogat je polifenolima koji su jakog antioksidacijskog djelovanja, sami po sebi pokazuju protuupalne učinke, a potpuno su netoksični. Dobro ga je kombinirati s vitaminom E da bi se dobila doista djelotvorna prirodna zaštita ulja od oksidacije.

Podsjetite se na opće dobivanje mirisnih ekstrakata.
O CO2 ekstraktu ružmarina pročitajte u dijelu o sastojcima kozmetičkih ulja. Također je važan sastojak kod izrade macerata.

Bisabolol
Bisabolol djeluje protuupalno, regenerira kožu i to u vrlo malim dozama. Odličan je dodatak kozmetici namijenjenoj osjetljivoj i oštećenoj koži.
Dodaje ga se 0,05-0,5% u pripravke.

Pročitajte više o bisabololu.
Bisabolol je korišten i u formulaciji za ljetnu kremu s karotenoidima.

Vitamin E
Prirodan antioksidans koji se koristi kao konzervans u prirodnoj kozmetici, no puno češće i kao aktivna tvar koja njeguje kožu. Primjenjuje se kod kozmetike za suhu i zrelu kožu sklonoj iritacijama, te kod zrele kože s borama i njege kože nakon sunčanja.

O vitaminu E pročitajte kod tokoferola i tokotrienola.
Vitamin E se objašnjava i kod macerata te kod sastojaka kozmetičkih ulja.

Biljno ulje buriti
Intenzivno crveno ulje sadrži veliku količinu karotenoida, više od ploda divlje ruže, ali manje od pulpe pasjeg trna. Kao i sva ulja sa karotenoidima, buriti regenerira kožu i izvor je prirodnog, neškodljivog oblika vitamina A. Koristi za njegu zrele kože, kod preparata za zrelu kožu s borama, ali prije svega u preparatima za sunčanje. Karotenoidi sprječavaju oštećenja kože izazvanog UV zračenjem, a bogati su i antioksidansima koji eliminiraju slobodne radikale i umanjuju znakove starenja kože.

Pročitajte više o biljnom ulju buritija.
Biljno ulje buriti možete pronaći i u ljetnoj kremi s karotenoidima.

Biljno ulje kukui
Kukui je ulje koje oduševljava jer je jedno od rijetkih ulja koja se brzo upijaju a vrlo su hranjiva. Ne ostavlja masni trag na koži, već samo osjećaj glatkoće. Dobro je za njegu suhu kože, no zbog brze upojnosti mogu ga koristiti i osobe s mješovitom ili čak i masnom kožom. Ubrzava upijanje drugih ulja u kožu.

Pročitajte više o biljnom ulju kukuija.

Biljno ulje koštice šljive
Ovo biljno ulje služi za njegu svih tipova kože, jer je univerzalno ulje poput badema.
Glavni adut ovog ulja je predivan miris. Jednom kada ga probate, dobit ćete stotinu ideja za što da ga koristite. Plijeni svojim snažnim mirisom gorkih badema zbog prisustva amigdalina u košticama i benzaldehida u ulju. Njih ima više nego i u jednom drugom komercijalno dostupnom ulju.
Miris ulja sjemenki šljive toliko je intenzivan da prelazi intenzitet badema i postaje poput nekog mirisnog ekstrakta ili likera amaretta.

Pročitajte više o biljnom ulju koštica šljive.

U pravilu ne preporučujemo proizvođače, trgovačke marke i prodajna mjesta pribora i sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Ukoliko naiđete na preporuku (poveznicu na proizvod, trgovački naziv, prodajno mjesto), to je isključivo naša dobronamjerna sugestija za koju Plantagea nije plaćena.

Ukoliko u preporuke uključimo i naše partnere (partnerski ili affiliate marketing), to ćemo i naglasiti kako biste znali da se radi o plaćenoj reklami.

Broj sastojaka

8

Vrijeme izrade

10 minuta

Trošak materijala

1,26 € ≈ 9,53 kuna
(Ovo je preporučeni trošak materijala, krajnji iznos ovisi o odabranim proizvođačima/prodavačima sirovina)

FORMULACIJA ZA 12 GRAMA (≈ 15 ML) SERUMA

Za zamjenske sastojke pogledajte popis niže*
Sastojak%Masa za 12 g / volumen za 15 ml
PARAFOL 12 RSPO-MB*5,00 %0,6 g (0,75 ml)
CETIOL® CC10,00 %1,2 g (1,5 g)
Biljno ulje buriti*3,00 %0,36 g (0,45 ml)
Biljno ulje kukui50,00 %6 g (7,5 ml)
Biljno ulje koštice šljive30,00 %3,6 g (4,5 ml)
CO2 ekstrakt ružmarina1,00 %0,12 g (0,15 ml) (≈ 4 kapi)
Bisabolol0,50 %0,06 g (0,075 ml) (≈ 2 kapi)
Vitamin E0,50 %0,06 g (0,075 ml) (≈ 2 kapi)

OPIS IZRADE

 1. Izmjerite sve sastojke u staklenoj kemijskoj čašici. (Napomena 1)
 2. Promiješajte žličicom i prelijte u staklenu bočicu. Zatvorite bočicu odgovarajućim čepom s kapalicom ili pipetom. (Napomena 2)
Serum s uljima kukuija i šljive

NAPOMENE

 1. Zbog vaše jednostavnosti mjerenja, sastojci su izraženi (gdje je moguće) gramima, mililitrima i kapima.
 2. Ukoliko ste spretni u mjerenju, možete sve sastojke vagati direktno u bočici za serum, nije potrebno koristiti kemijsku čašicu

*ZAMJENSKI (ALTERNATIVNI) SASTOJCI

Pojačivač apsorpcije PARAFOL 12 RSPO-MB
Pojačivač apsorpcije PARAFOL 12 RSPO-MB može se zamijeniti pojačivačem apsorpcije Cetiol ultimate, koji je korišten kod izrade suhog ulja protiv celulita.

Biljno ulje buriti
Buriti se može zamijeniti nekim drugim uljem bogatim karotenoidima, poput pasjeg trna (pulpa ili sjemenke) ili macerata mrkve. Ako se odlučite za pulpu pasjeg trna, smanjite postotak na 1% a povećajte udio biljnog ulja koštice šljive.

Tada će formulacija izgledati ovako:

PARAFOL 12 RSPO-MB – 5,00%
CETIOL® CC – 10,00%
CO2 ekstrakt ružmarina – 1,00%
Bisabolol – 0,50%
Vitamin E – 0,50%
Biljno ulje pulpe pasjeg trna – 1,00%
Biljno ulje kukui – 50,00%
Biljno ulje koštice šljive – 32,00%

NAMJENA

Uljni serum namijenjen je svakodnevnoj njezi svih tipova kože.

Za izrazito suhu kožu, serum nanesite prije dnevne ili noćne kreme za lice.

Kod masne kože, serum nanosite na vlažno lice – prije nanošenja raspršite tonik po koži lica i tada utrljajte 1-2 kapi uljnog seruma.

Ovaj uljni serum se može nanositi na područje oko očiju.

KORIŠTENJE

Nekoliko kapi uljnog seruma nježno utrljajte u kožu lica, vrata i dekoltea.

Ukoliko želite brže upijanje (iako se serum sam po sebi vrlo brzo upija), utrljajte ga u vlažnu kožu – prije nanošenja raspršite tonik po koži lica i tada utrljajte serum.
Ukoliko želite koristiti serum u kombinaciji s kremom, prvo se nanosi serum i nakon toga krema.

Rutina dnevne / jutarnje njege lica:

 1. Počistite lice pjenom za čišćenje
 2. Raspršite tonik po koži lica, vrata i dekoltea
 3. Na vlažnu kožu nanesite nekoliko kapi uljnog seruma
 4. Kada se serum upije, nanesite dnevnu kremu za lice

Rutina noćne njege lica:

 1. Počistite lice uljnim gelom za čišćenje i pjenom za čišćenje
 2. Raspršite tonik po koži lica, vrata i dekoltea
 3. Na vlažnu kožu nanesite nekoliko kapi uljnog seruma
 4. Kada se serum upije, nanesite noćnu kremu za lice

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Uljni serum treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Procijenjeni rok trajanja je oko 12 mjeseci u hladnjaku i oko 6 mjeseca izvan hladnjaka.

Uzmite u obzir da rok trajanja ovisi u o uvjetima čuvanja.

UPOZORENJA

Uljni serum nemojte koristiti na oštećenoj ili nadraženoj koži.

Uljni serum se smije koristiti za područje oko očiju, no uvijek uz oprez.

Uvijek napravite test prije korištenja svakog novog kozmetičkog pripravka, naročito ako imate osjetljivu kožu. Malu količinu uljnog seruma nanesite na unutarnju stranu lakta ili na zapešće i dobro utrljajte. Pratite reakcije kože tijekom 24 sata. Ukoliko se ne pojave nikakve nepoželjne reakcije, uljni serum možete koristiti.

Gotov serum u bočici

DODATNO

Formulacija za uljni seruma namjerno ne sadrži eterična ulja, iz dva razloga. Prvi je želja da se uljni serum može koristiti i za područje oko očiju. Drugi razlog je miris – vrlo ugodan miris biljnog ulja koštica šljiva šteta je prekriti eteričnim uljima.

Formulacija i mase sastojaka su namijenjene za uljni serum od 15 ml odnosno otprilike 12 grama. Ako želite potpuno napuniti bočicu od 15 ml, poigrajte se s količinama, a možete i malo varati.. Do vrha bočice, nakon što ste napravili serum prema formulaciji, dodajte još biljnog ulja koštica šljive. Konzistencija i opći „osjećaj“ seruma neće se puno promijeniti.

Kod vaganja i baratanja sirovinama, ne zaboravite da će urednost doprinijeti duljem trajanju sirovina (naravno, i krajnjeg proizvoda). Naročito pazite kada koristite tekuće sirovine iz bočice (biljna ulja, pojačivači apsorpcije) da obavezno dobro pobrišete navoj boce papirnatim ručnikom.

Podijeli

E - KNJIGE

Striborova ljekarna

Pročitajte nasumično pokoju priču, svijet se sastoji od bezbrojnih komadića slagalice. U svakom treba uživati kao u dobrom vinu.

Želim vam samo inspiraciju da tragate dalje sami.

Priče iz šume Striborove

Puno je motiva iz kojih je knjiga nastala. Znanost i njena povijest su fascinantni poput bajki i htio sam ispreplesti priče od virusa i bakterija do biljnog svijeta kojeg volim.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

ONLINE TEČAJEVI

Stribor Marković
Online tečajevi iz mikronutricije, fitoterapije i aromaterapije
Scroll to Top